Kurdamas pasiduoda atsitiktinumui

vorevicius parodos atidaryme
Algimantas Vorevičius savo kūryba užpildė beveik visas rezidencijos erdves. Be jo paveikslų, erdvė prisipildė jo artimųjų ir bičiulių šurmulio ir sveikinimų. V. Venslovaičio nuotr.


Šakių menininkai tęsia tradiciją ir toliau savo kūrybą pristato Sasnavoje esančioje rezidencijoje „Grįžulo Ratai“. Šįkart beveik visos erdvės užpildytos tapytojo Algimanto Vorevičiaus darbais. Personalinė paroda „Raudona mėlyna“ provokuoja vaizduotę, o daugiau nei keturios dešimtys darbų yra savotiška pastarųjų kelerių metų autoriaus kūrybos apžvalga.
 
A. Vorevičius, dažniau visų vadinamas tiesiog Voru, save atranda tiek tapyboje, tiek scenografijoje, imasi ir skulptoriaus įrankių, be to, yra mokytojas, plenerų dalyvis. Tačiau personalinė paroda paskutinį kartą buvo surengta senokai – prieš kelerius metus. Todėl sugrįžimas po pertraukos buvo turtingas ryškių, dinamiškų, energija trykštančių darbų. Jie pripildė tiek rezidencijos vidaus erdves, tiek lauko galeriją. Ekspozicijoje galima rasti visai šviežių, šiųmečių darbų, bet ir ankstesnių metų, dar niekur neeksponuotos kūrybos.

Pagrindinis A. Vorevičiaus kūrybos bruožas – ryškus spalvinis koloritas, žadinantis vaizduotę. Pats autorius sako, kad kurdamas labiausiai mėgsta pasiduoti atsitiktinumui: „Pili dažus, jie bėga, jungiasi vieni su kitais, papučia vėjas, vėl savaip pakreipia dažų tekėjimą, atskrenda vabzdžiai, drugeliai, nes jie mėgsta ryškias spalvas, jie ropodami paveiksle padaro kokią nors liniją…“ Jam patinka leisti procesui tiesiog vykti, tačiau, žinoma, neiškenčia ir pats neprisilietęs teptuku. Vorevičių dukra Birutė juokauja, kad tėtis, pridėdamas savo ranką, dažnai sugadina tai, kas būna sukurta lyg ir savaime, bet „lakštingala juk negali nečiulbėti“.

„Pačiame parodos pavadinime „Raudona mėlyna“ tarsi slypi savotiška provokacija žiūrovui, nes spalvos užrašytos ne taip, kaip turi būti, o atvirkščiai. Ką tuo norėta pasakyti? Tai savotiška paralelė su mano abstrakcijomis: kartais gal norėjau pasakyti viena, o žiūrovas gal supras visai ką kita“, – sako menininkas. Tačiau bet kokiu atveju jis tikisi, kad lankytoją palies iš paveikslų sklindanti ekspresija, dinamika ir energija. Juk svarbiausia, kad žmogus būtų paliestas, o ir tose abstrakcijose vis tiek pasimatys ežeras, debesys ar medžiai, nes juk žmogus negali atitrūkti nuo svarbiausios įkvėpėjos – gamtos.

A. Vorevičius – Šakių rajono savivaldybės kultūros ir meno tarybos narys, menininkas, scenografas, skulptorius, nuo 1987 m. gyvenantis Šakiuose. Darbus yra eksponavęs ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Olandijoje.

Paroda „Raudona mėlyna“ rezidencijoje veiks iki gruodžio 1 dienos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px