Literatūrinė premija iškeliavo į Selemono Paltanavičiaus rankas

paltanavicius premija
Rašytojo Vytauto Tamulaičio literatūrinės premijos laureatu šiemet paskelbtas gamtininkas, ornitologas, fotografas, radijo ir TV laidų vedėjas, knygų apie gamtą rašytojas Selemonas Paltanavičius. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį antradienį Šakių viešoji biblioteka visus kraštiečius sukvietė į vaikų ir jaunimo literatūros klasiko, žurnalisto, redaktoriaus, rašytojo Vytauto Tamulaičio 110-ųjų gimimo metinių paminėjimą ir jo premijos įteikimo ceremoniją.

Šakių viešosios bibliotekos kraštotyrininkė Ingrida Jonuškienė priminė mūsų žymaus kraštiečio V. Tamulaičio gyvenimo ir kūrybos kelią. Lemiamos įtakos jo kūrybai turėjo unikali, turtinga ir slėpininga gimtosios tėviškės gamta – augalai, vabzdžiai, gyvūnėliai. Tai jo apsakymų herojai, žadinantys mažųjų skaitytojų vaizduotę ir skatinantys meilę viskam, kas gyva.

Rašytojas buvo surinkęs įspūdingą vabzdžių kolekciją ir paliko gausų savo kūrybos aruodą. Jis pirmasis lietuvių literatūroje taip atidžiai pažvelgė į vabalų pasaulį. Kas neskaitę jo „Skruzdėlytės Greitutės nuotykių“, „Kiškelio užrašų“ ar „Svirplio muzikanto kelionių“ ir vienintelės knygos suaugusiems „Raguvos malūnininkas“!

I. Jonuškienė priminė, kad V. Tamulaičio 110-osios gimimo metinės rajone paminėtos prasmingais renginiais. Šiemet viena iš Vilniaus knygų mugėje Šakių bibliotekos kolektyvo pristatytų edukacijų – „V. Tamulaičio vabalų pasaulyje“, ji buvo skirta supažindinti su rašytojo apysakos „Skruzdėlytės Greitutės nuotykiai“ vabalų pasauliu. „Vabalų kalnelyje“ Kriūkuose vyko renginys „Atsivėrimo preliudija“, kur savo kūrybos posmais dalijosi mūsų krašto kūrėjai. Visai neseniai 5–12 klasių mokiniai dalyvavo kūrybiniame konkurse „Pievos pasaka“.

Šventės metu buvo paskelbti rezultatai ir apdovanotos trys šio konkurso laureatės – Gabija Akulytė ir Ūla Jakaitytė iš Sintautų pagrindinės mokyklos bei Vytautė Ažukaitė iš Šakių „Varpo“ mokyklos. Diplomus ir atminimo dovanėles joms įteikė Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė. Be to, bibliotekos direktorė pasveikino ir padėkas skyrė trijų savo technika ir idėjomis išsiskyrusių darbų autoriams – Linui Adomaičiui iš Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro Lekėčių skyriaus, Kamilei Jurgilaitei iš Sintautų pagrindinės mokyklos ir Viktorijai Laukaitytei iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos bei mokinius konkursui ruošusioms mokytojoms – Onai Šimatonienei, Jūratei Žalnorienei ir Galinai Sniečkuvienei.

Šventės akcentas – jau aštuntąjį kartą organizuojamo literatūrinio konkurso, skirto vaikų ir jaunimo klasiko V. Tamulaičio premijai gauti, įteikimo ceremonija. Premiją už reikšmingą lituanistinę veiklą, lietuvių kalbos puoselėjimą, jos originalumą bei dvasinį vertybių atskleidimą teikia Šakių viešoji biblioteka, todėl jos direktorei ir teko garbė paskelbti kas penkeri metai organizuojamo konkurso laureatą.

Juo šiemet tapo neabejotinai visus kriterijus atitinkantis vienas žymiausių šių dienų knygų vaikams apie gamtą rašytojas Selemonas Paltanavičius, kuriam gamta ir kūryba jau tapo kasdienybe. V. Tamulaičio literatūrinę premiją, kurios piniginė išraiška – 500 eurų, skyrė rajono savivaldybė. Dėkodamas už tai, kad gamtos takais veda mūsų jaunąją kartą, apdovanojimą laureatui įteikė šių metų vertinimo komisijos pirmininkas, rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas.

Pagerbti V. Tamulaičio literatūrinio indėlio ir pasveikinti premijos laureato S. Paltanavičiaus atvyko rajono savivaldybės meras Raimondas Januševičius ir gausus būrys jo kūrybai neabejingų rajono gyventojų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ko tikitės iš perrinkto šalies Prezidento?

klausimelis 05 28Vilma iš Šakių:

Be abejo, kad dalyvavau rinkimuose. Rezultatus žinau. Iš antrai kadencijai perrinkto šalies vadovo tikiuosi stabilumo. Gal mažiau reikėtų pyktis su kaimynais. Ne viskas Prezidento galiose, jei žmonės tikisi, kad jis pensijas gali pakelti. Visgi nemanau, kad čia daug kas pasikeis. Tas pats bus. Plauks pasroviui ir viskas. 

klausimelis 05 28 2

Alma iš Šakių:

Aš manau, kad Gitanas Nausėda priims svarbių sprendimų. Ypač reikia švietimo, sveikatos srityje. Iki šiol švietimo ministro neturime. Sveikatos srityje labai daug ko trūksta. Šitokios eilės patekti pas gydytojus. Čia taip tiek Šakiuose, tiek Kauno klinikose. Per tą laiką, kol prieini pas gydytoją, ir numirti galima. Dabartinis Prezidentas, manau, tinkamai atstovavo mūsų šaliai. O dėl santykių su Rusija sunku ką nors komentuoti.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.