Naujam kelionių sezonui – kryptis į tautinio atgimimo kraštą

Kudirkos Naumiestyje gidų iš įvairių šalies miestų laukė intriguojanti teatralizuota ekskursija, kurios metu jie galėjo pajusti unikalią pasienio miesto dvasią. Vinco Kudirkos muziejaus nuotr.

Praėjusį penktadienį Šakių turizmo ir verslo informacijos centras (TVIC) pakvietė šalies gidus apsilankyti mūsų krašte ir susipažinti su turizmo naujienomis 2024 m. kelionių sezonui. Nors Zanavykija garsėja kaip dvarų kraštas, šiemet nuspręsta pristatyti kitą – tautinio atgimimo temą ir pagrindinę jos kryptį – Kudirkos Naumiestį.

Svečius pasitikusi Šakių turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkė Birutė Bendoraitienė sveikino atvykus į poniškų privilegijų kraštą, kur laukia nauji maršrutai ir naujos nepamirštamos patirtys. Šįkart 27 gidai iš Kauno, Vilniaus, Šiaulių, Joniškio ir Švenčionių infoturą pradėjo nuo pusryčių restorane „Kuchmistrai“, kur rajono savivaldybės vicemeras, buvęs istorijos mokytojas Darius Jakavičius taikliai atskleidė Zanavykijos krašto reikšmę Lietuvos tautiniam atgimimui.

Jo manymu, Zanavykija nėra Lietuvos pakraštys. Zanavykija yra Lietuvos veidas, nes visa, kas geriausia, iš Prūsijos į Lietuvą keliavo per mūsų kraštą, kurio pavadinimas kilęs nuo žodžių za Nowy (už Novos upės), tačiau iš lenkų, o ne iš rusų kalbos, kaip dažnai yra manoma, nes šis kraštas buvo lietuviškiausia Suvalkų gubernijos dalis iki pat Pirmojo pasaulinio karo. Čia pirmiausiai Napoleono kodeksu 1807 m. buvo panaikinta ir baudžiava (likusioje Lietuvos dalyje tik 1861-aisiais).

„Tas 50 metų laikotarpis praktiškai lėmė tai, kad atsirado turtingų ūkininkų, kurie bent vieną iš vaikų stengėsi išleisti į mokslus, todėl turim ir Kudirką, ir Basanavičių“, – konstatavo vicemeras, didžiuodamasis, kad ir pirmąją lietuvišką mokyklą Kaune įkūrė būtent mūsų kraštietis Saliamonas Banaitis.

infoturas zanavykaiŠakių turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkė Birutė Bendoraitienė supažindino su nauja šių metų tema – tautiniu atgimimu. A. S. Šulskytės nuotr.

O koks gi krašto atgimimas be Griškabūdžio ir Jablonskynės (Jono Jablonskio tėviškės), kur kvietė apsilankyti mūsų krašto gidė Virginija Merčaitienė, pristačiusi Griškabūdžio krašto istoriją.

Išklausę gundančių rajono savivaldybės Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojos Eglės Plančiūnienės pasakojimų apie mūsų krašte vyksiančius festivalio „Beatričės vasaros“ koncertus, svečiai susidomėjo ir „Kuchmistrų“ vadovės Jolitos Briedės pasiūlymu jų restorane įsigyti gardumynų pilnus pikniko krepšelius, kuriuos galima rezervuoti iš anksto prieš koncertus.

Prieš išvykdami į Kudirkos Naumiestį turizmo profesionalai turėjo galimybę apžiūrėti Zyplių dvaro oficinos viešbučio kambarius, apsilankyti Zanavykų muziejaus amatininkų name, kur muziejaus direktorė Rima Vasaitienė ir edukatorė Aldona Plaušinienė pristatė čia siūlomas veiklas ir edukacijas.

Veiklų netrūko ir Kudirkos Naumiestyje, kur ne tik muziejuje apsilankyta, bet susidomėjimo sulaukė ir teatralizuota programa pasienio teritorijoje. Bibliotekininkė Kristina Vaitiekaitienė ir Šakių kultūros centro Kudirkos Naumiesčio padalinio darbuotoja Ingrida Jakaitienė infoturo dalyvius nukėlė į praeitį – buvo proga ne tik su miesto burmistru – Kudirkos Naumiesčio seniūnu Edvardu Belevičiumi susipažinti, bet ir įveikti žandarų patikrinimą, įsigyti kontrabandinių prekių ar net kyšį pasiūlyti...

Pasivaikščiojus po Kudirkos Naumiestį ir papramogavus, infoturas baigėsi unoravų cepelinų, kurie čia gaminami pagal specialų ponios Almos Adamkienės receptą, bei naumiestietės Loretos Adomaitienės kepamų šokoladinių eglučių ragavimu.

Tad Šakių TVIC oficialiai pradėjus vasaros turizmo sezoną, laukiami su krašto unikalumu norintys susipažinti svečiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.