Atverstas naujas Zyplių dvaro istorijos puslapis

zypliu_atidarymasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Po dešimtmetį vykusių intensyvių Zyplių dvaro ansamblio restauravimo darbų šį šeštadienį iškilmingai atvertos centrinių rūmų durys. Kultūros ir turizmo reikmėms pritaikytame kultūros paveldo objekte tikimasi dar intensyvesnės visuomeninės, meninės veiklos, kurios ir taip niekuomet čia nestigo. Centrinių rūmų atidarymo akimirką Lukšių seniūnas Vidas Cikana, užplūstas nė karto gyvenime dar nepatirtų jausmų, džiaugėsi naujai įkurtu laužu, kuris turės ilgai rusenti.   

Nuotr. Šeštadienį buvo atvertos restauruotų Zyplių dvaro centrinių rūmų durys. Rūmų atidarymo šventinis šurmulys tęsėsi dvi dienas.

Pastangos pasiteisino

Rugsėjo 22-osios rytą dailiai pasidabinusios dvaro damos šiltai sutiko kiekvieną svečią, atėjusį pasigrožėti restauruotais centriniais dvaro rūmais. Dvaro ansamblio, kurį sudaro 13 pastatų –  rūmai, dvi oficinos, kumetynai bei kiti paveldiniai dvaro pastatai, atstatymui prireikė ištiso dešimtmečio. Sakoma,  kad dvarai visais laikais buvo švietimo ir šalies pragyvenimo lygio rodiklis.
 
Dvaras turėjo ne vieną šeimininką. Yra nemažai šio krašto žmonių,  dar menančių, kaip gyveno dabartiniuose dvaro ansamblio pastatuose. Gyvenamosiomis patalpomis virtęs dvaras ir jo ansamblio pastatai akyse nykti pradėjo tuomet, kai žmonės ėmė iš jo išsikelti. Dažnas besikraustydamas išsinešė dailesnę krosnies koklę ar kitą interjero detalę. Netrukus pastatai virto vaiduokliais. Kaip teigė iškilmingo atidarymo vedėjai, laimei, 1981 metais į Lukšius atvyko dabartinis seniūnas V. Cikana, pats nuo mažumės užaugęs su dvarų kultūros dvasia. Kaip eilinis menininkas į Lukšius atsikėlęs seniūnas tuomet Zypliuose rado gerokai apleistus dvaro pastatus. Centrinių rūmų viena siena jau buvo sugriuvusi. Vietinis jaunimėlis pamena, kaip juos, užklydusius į griuvėsius kokią baiką iškrėsti, seniūnas ne kartą išvaikė. Akivaizdu, jog pastangos perniek nenuėjo.

Atvertos durys

Dvaro centrinių rūmų atidarymo metu ąžuoliniu vainiku pagerbtas dvaro puoselėtojas seniūnas V. Cikana kalbėjo, kad laimingi tie kraštai, kuriuose buvo statomi dvarai, turėję įtakos kitokiam žmonių mąstymui apie meną, kultūrą. Lukšių seniūnas žemai nusilenkė kiekvienam prie dvaro atstatymo prisidėjusiam žmogui ir ypač tiems, kurie rūmuose atliko pirmuosius tvarkymo darbus. „Dešimt metų statome, tai normalu, kad pavargome. Rūmų pridavimas bus vėliau, taip dokumentai rodo. Aš buvau tas botagėlis – ne vienam išgėriau kraujo“, - atidarymo akimirką dėkodamas menininkams, nepabūgusiems savo darbus eksponuoti dvaro griuvėsiuose, kalbėjo V. Cikana. Perkirpti simbolinę atidarymo juostą buvo pakviestas gausus būrys politikų, visuomeninės veikėjų, statybos darbų vykdytojų, kultūros paveldo saugotojų. Visuomenei duris naujai atvėrusius restauruotus rūmus pašventino Šakių dekanato dekanas Donatas Jasulaitis. Po oficialaus atidarymo susirinkusieji buvo pakviesti į vidų. Čia svečius pasitiko Kauno filharmonijos muzikantai, vaišės. Rūmuose buvo galima išvysti net dešimties menininkų personalines parodas. Vienoje ekspozicijos salėje eksponuojami dvaro tvarkymo metu rasti vertingi eksponatai. Pasak V. Cikanos, mieliausias jų – mažos mergaitės kurpaitė.

Šventės sūkuryje trumpai stabtelėjusio V. Cikanos,  paklausus, kokios nuotaikos jį lydi, jis atsakė: „Dar tokių jausmų nebuvau patyręs per visą savo gyvenimą. Viduje rusena tokia gera ugnis. Atrodo, kad naujai užkūriau laužą ir džiaugiuosi, kad jis rusena“.

Tiki bendruomene

Zyplių dvaro centrinių rūmų atidarymo ceremonijoje dalyvavusi Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė neslėpė didžiulio džiaugsmo. „Šio renginio metu galvojau apie ilgesnį laiko tarpą. Prieš dešimt metų mes su seniūnu susitikome prie avarinėje būklėje buvusių rūmų. Tuomet buvo aišku, kad bus reikalingos didelės investicijos. Reikėjo efektyviai ir planingai susidėlioti prioritetus. Pradžioje pinigai ėjo iš Kultūros paveldo departamento, savivaldybės. Ta pradžia buvo labai svarbi, įkvėpusi tolimesniems darbams“, - teigė departamento direktorė. Ji pripažįsta, jog didysis šuolis įvyko gavus europinius pinigus. Be jų, pasak pašnekovės, būtų sunku įsivaizduoti, kad visa tai būtų atstatyta. Tuo, kad šiandien galime džiaugtis atstatytu dvaru, ne mažą indėlį įdėjo ir Šakių rajono savivaldybės administracija.

Lietuvoje yra du rajonai – tai Šakių ir Rokiškio, kuriems buvo nuspręsta skirti didesnį finansavimą dvarų atstatymui. D. Varnaitė pripažino, kad Zyplių dvare vykęs aktyvus kultūrinis gyvenimas turėjo įtakos šio dvaro atstatymo palaikymui. „Matėme, jog čia bus perspektyvus objektas. Be seniūno Lukšiuose yra nepaprastai aktyvi vietos bendruomenė. Ji ir yra gyvasties garantas. Bendradarbiaujama su menininkais, tautodailininkais ir tai rodo, kad dvaras tikrai yra ir bus gyvas“, - tikino D. Varnaitė.

Naujam gyvenimui besikeliantis Zyplių dvaro ansamblis lig šiol buvo gyvas Pažaislio muzikos festivalio garsais, festivalio „Sidabrinė gerbė“ filmais, kalvystės festivaliu, menininkų parodomis ir tautodailininkų plenerais. Manoma, jog atverstas naujasis Zyplių dvaro istorijos puslapis bus pilnas pačių gražiausių kultūrinių renginių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.