Kovo 8 – ąją Zyplių dvare skambėjo eilės ir moteriškas juokas

fedoraAsta GVILDIENĖ
 
Kovo 8 dieną į Zyplių dvaro rūmus rinkosi rajono moterys. Jų tikslas – ne tik su ketvirtuoju gimtadieniu pasveikinti Lukšių moterų klubą „Fedora“, bet ir kartu atšvęsti savo šventę – Kovo 8 – ąją.  
 
Nuotr. Lukšių moterų klubas „Fedora“ Kovo 8–ąją šventė ir Moters dieną, ir savo keturių metukų gimtadienį.
 
Lukšietės moterys viešnias iš Šakių moterų veiklos klubo, Lekėčių bendruomenės moterų klubo ir Šakių rajono literatų klubo „Lygumų šaltinis“ pasitiko prie rūmų durų, papuošdamos kiekvieną jų šventiniu akcentu – savo rankomis padaryta žydra gėle. Prieš ketverius metus, kovo 15 dieną įsikūręs Lukšių moterų klubas ilgai negalėjo išsirinkti pavadinimo. Prie klubo vairo stojusi Aldona Plaušinienė pasakojo, kad lukšietės turėjo pasukti galvą, kol išsirinko joms tinkantį ir patinkantį pavadinimą. „Apsvarstėme ir augalų, ir upelių pavadinimus, kuriais pasivadinę kiti moterų ar meno kolektyvų klubai, bet galiausiai apsistojome prie „Fedoros“, – pasakojo A.Plaušinienė. – Fedora –  minkšta skrybėlė  su vidutinio pločio bryliais, atsirado 1882 metais, kai buvo parašyta pjesė Sarai Bernar, kuri joje vaidino princesę Fedorą ir dėvėjo skrybėlę, panašią į dabartines fedoras. Po pasirodymo tokias skrybėlaites norėjo dėvėti visos to meto moterys. Taip fedoros tapo madingomis moteriškomis skrybėlėmis, ir tas jų populiarumas perkopė net į XX amžių. Nors iš pradžių tai buvo tik moteriškos skrybėlės, tačiau nuo 1919 metų jas pradėjo nešioti ir vyrai.  Stilinga, apsauganti nuo blogo oro – saulės ir lietaus fedora buvo ypač populiari miestuose.“

Tik įsikūrus klubui, jo veikloje dalyvavo dvidešimt moterų, po keturių metų liko septyniolika. Pasak Lukšių moterų klubo vadovės, moterys į klubą ateina ne dėl didelių darbų, o dėl mielų kasdienių smulkmenų, laisvalaikio praleidimo – išgerti kartu kavos, pasimokyti meno paslapčių, pakeliauti po aplinkinius kraštus, kartu apsilankyti teatre ar vaikus nuvesti pas Velykų bobutę. Visos veiklos, visi renginiai kiekvienai  be galo svarbūs. Veikliosios lukšietės, galima sakyti, yra savo miestelio puošimo iniciatorės. Kai reikia parėdyti Kalėdų eglę, margučiais nukabinti Velykų medį ar gėlėmis apsodinti klombas – visur matosi moteriškų rankų prisilietimas.

Rajono moterys į Zyplių dvarą atvyko ne tuščiomis – su gėlių žiedais, išradingais pasirodymais, mielomis dovanėlėmis ir gražiais žodžiais. Jos sveikino Lukšių moterų klubą „Fedora“ su ketvirtuoju gimtadieniu, scenoje pasirodydamos su savo meninėmis programėlėmis, dėkodamos už pakvietimą į šventę. Ir juoko čia buvo, ir rimtų dalykų, ir muzikos, ir iškilmingų eilių, ir moteriškų pokalbių, kad ir apie dietas... Oficialiai į renginį pakviestas vienas vyras – Lukšių seniūnas Vidas Cikana sveikino moteris su Kovo 8- ąja ir galų gale konstatavo faktą, kad vyrus moterys... veža. „Kad ir kiek stabdai – vis tiek varai padusęs. Varai net su užtrauktu rankiniu stabdžiu ir niekas sustabdyti negali“, -  juokėsi jis, džiaugdamasis lukšiečių veikla ir užsiėmimais, kurie dažnai vyksta naujam gyvenimui atgimusiose Zyplių dvaro patalpose.  

Spektaklį „Drugelių šokis“ moterims dovanojo Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų teatro studija „Tetrapilis“. Po renginio prie vaišių stalo neoficialioje aplinkoje rajono moterys turėjo progą pasidalyti pasirodymų įspūdžiais ir savo veiklos patirtimi, joms buvo apie ką pakalbėti. Šakių moterų veiklos klubo prezidentė Aurelija Grinkevičienė mano, kad rajono moterys galėtų pratęsti šią gražią tradiciją ir kiekvienais metais susitikti vis kitame klube – būtų proga ir į kitas pažiūrėti, ir save parodyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.