Ruošiamasi analogo Lietuvoje neturinčiam festivaliui

pozaitisSenovės baltų atkuriamosios istorijos klubo „Sūduvos tauras“ prezidentas Darius Požaitis birželį rajono gyventojams žada padovanoti analogo šalyje neturintį renginį. Birželio 8-9 dienomis Plokščių seniūnijos Panemunių regioninio parko teritorijoje planuojamas XII – XIII šimtmečių Senovės baltų amatų ir karybos festivalis „Karo žirgas”.
 
Nuotr. Birželio mėnesį D. Požaitis žada įspūdingą senovės baltų amatų ir karybos festivalį.  
 
Birželio 8 - 9 dienomis Plokščių seniūnijos Panemunių regioninio parko teritorijoje, ant Nemuno kranto, planuojamas šalyje analogo neturintis festivalis „Karo žirgas”. Pasak pagrindinio festivalio organizatoriaus, klubo „Sūduvos tauras“ prezidento D. Požaičio, festivalyje pasirodyti pakviesti istoriniai klubai iš Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos ir  Lietuvos.

Svečiai regės pusės hektaro plote įkurtą senovinį kiemą. Čia bus rodomas pagal 9 a. Vulstono aprašymus žuvusios kario mantos dalijimas. Pagal tradiciją geriausiais žirgais raiti kariai tarpusavyje varžysis dėl kario mantos turto. Pasak D. Požaičio, festivalyje nestigs žirgų rungčių.

Kaip žada festivalio „Karo žirgas“ organizatorius, renginys iš kitų išsiskirs tuo, kad vyks didelis imituotas karių mūšis. „Vaizduojamas mūšis nebus skirtas konkrečiai istorinei datai paminėti, kadangi šiame krašte neturime istorinės datos, pagal  kurią galėtume konkrečiai pavaizduoti mūšį. Tačiau jis bus atliktas taip, kokia tendencija vyravo 13 amžiuje“,- sakė D. Požaitis. Bus parodyta, kaip rikiuotes darė kryžiuočių ir baltų riteriai. Vienu metu kovos apie 60 karių. „Asmeniškai man  Lietuvoje dar neteko dalyvauti tokio mąsto improvizuotame mūšyje“,- pasakojo D. Požaitis. Antrą dieną festivalio svečiai galės išvysti kitą mūšį - pilies puolimą. Kryžiuočiai puls įtvirtintą gyvenvietę.

Renginio metu vyks senovinių veislių gyvulių paroda. „Rodysime šiandien nykstančias lietuviškas gyvulių veisles. Nebūtina galvoti, kaip gerai turėti vokišką aviną. Iš tikrųjų labai geras yra lietuviškas“,- tikino D. Požaitis. Tikimasi, kad festivalio neaplenks ir Lietuvos žemaitukų augintojų asociacijos nariai. Jie turėtų atvežti pačius geriausius žemaitukų veislės žirgus. Viso renginio metu dainuos net keletas folklorinės muzikos ansamblių. „Manau, kad rajone tokio pobūdžio renginio nėra buvę. Lietuvoje didingesni vyksta tik Kernavėje“, - teigė D. Požaitis, tikintis, kad renginys sulauks gausaus smalsuolių dėmesio. Šis renginys vainikuos asociacijos klubo „Sūduvos tauras“ penkerių metų veiklos sukaktį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.