Šilinių atlaiduose meldėsi ir mūsų rajono jaunimas

sakiu jaunimasŠiandien Šiluva – vienas svarbiausių maldininkų traukos centrų Lietuvoje, išlaikęs ilgiausią, beveik 500 metų Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų šventimo tradiciją.  Rugsėjo 7 – 15 dienomis čia susirenka tūkstančiai mūsų šalies maldininkų, atvyksta piligrimai iš kitų pasaulio šalių. Devynias dienas trukusiuose atlaiduose šiemet dalyvavo ir mūsų rajono tikintieji bei jaunimo delegacija.
 
Nuotr. Dvidešimt Šakių Šv.Jono Krikštytojo parapijos jaunimo atstovų stiprino savo tikėjimą ir drąsą nebijoti gyvenimo kryžiaus, kuris gali paliesti jų pečius.
 
Be Švč. Mergelės Marijos Gimimo, šiemet čia buvo paminėtos ir dar kelios progos. Tai Tikėjimo metai, Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejus bei palaimintojo popiežiaus Jono Pauliaus II apaštališkosios kelionės Lietuvoje 20-metis. Tai vienintelis Lietuvą aplankęs popiežius, prieš 20 metų Šiluvoje viešėjo būtent rugsėjo 7-ąją, todėl jo vizitas ir buvo prisimintas pirmąją Šilinių dieną.

Pagrindinę atlaidų dieną - rugsėjo 8-ąją – minint Švč. Mergelės Marijos Gimimo dieną per visą naktį vyko Švč. Sakramento adoracija. Ji, popiežiaus Pranciškaus kvietimu, buvo skiriama ir maldai už taiką Sirijoje bei visame pasaulyje. Už Krikštą ir tikėjimą maldininkai kartu su Lietuvos vyskupais dėkojo rugsėjo 9 dieną švęsdami pagrindinę iškilmių Eucharistiją. Kaip ir kasmet, atlaiduose buvo meldžiamasi už Policijos, Valstybės sienos apsaugos, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojus, Lietuvos kariuomenę, kunigus, ligonius ir medikus. Atskira maldų diena buvo skirta mūsų tautiečiams, gyvenantiems ne Lietuvoje, šeimoms ir jų išsaugojimui.  Taip pat melstasi ir už politikus, valdininkus, kultūros, mokslo, žiniasklaidos darbuotojus, nevyriausybines organizacijas, verslininkus bei žemdirbius, kad jie savo darbais skatintų visuomenę ieškoti tiesos, gėrio ir Dievo.

Rugsėjo 14-ąją vyko Jaunimo diena „Tikiu į...“. Joje dalyvavo ir dvidešimt Šakių Šv.Jono Krikštytojo parapijos jaunimo atstovų, kurie turėjo galimybę apsilankyti Apsireiškimo koplyčioje, paliesti rankomis tą akmenį, ant kurio, kaip mini istorija, pasirodė Švč. Mergelė Marija. Linko keliai ir su didžiule pagarba ne vienas  klūpomis pamaldžiai ėjo aplink Altorių, kuris pastatytas ant to akmens. Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo Bazilikoje jaunimas išgirdo istoriją apie stebuklais garsėjantį Švč. Mergelės Marijos su Kūdikiu paveikslą, kuris šiandien visu grožiu spindi didžiajame Bazilikos altoriuje. Šiandien Marijos ir Kūdikio figūros papuoštos auksakalio Lauryno Hofmano nukaldintais meniškais aptaisais. 1786 m. rugsėjo 8 d., gavus popiežiaus leidimą, maloningasis paveikslas buvo vainikuotas aukso karūnomis.

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius sveikino į Šiluvą atvykusį jaunimą ir ypač džiaugėsi tais, kurie išdrįso dalyvauti piligriminiame žygyje – eiti pėsčiomis, melstis ir giedoti. „Turime būti tie, kurie neša vidinį džiaugsmą, pasitikėjimą, kad, einant su Dievu, nors sunkumų ir pasitaikytų, neįmanoma pralaimėti,“ – kvietė arkivyskupas. Mūsų parapijos jaunimui ypač patiko kunigo Ramūno Norkaus homilija (homilija - pamokslo, aiškinančio Biblijos tekstą, rūšis), kurioje jis prisiminė pradinių klasių mokinius, žengiančius mokykloje pirmuosius žingsnius. Kalbėdamas jis palietė itin jautrią temą - jauni žmonės vangiai eina į bažnyčią ir menkai bendrauja su Dievu, motyvuodami tuo, kad suspės ten nueiti, kai pasens. „Tačiau pasitaiko daug atvejų, kai žmonės iš gyvenimo išeina būdami dar labai jauni, taip ir nesusitaikę su Viešpačiu. Todėl nepamirškime laikytis dešimt Dievo įsakymų, kurie duoti iš meilės, tad tai yra ne nurodymai, bet nuorodos, kaip reikėtų elgtis,“ – kalbėjo kun. R. Norkus. Labai plačiai buvo paliesta ypač aktuali jaunimui tema apie vaikino ir merginos draugystę, susilaikymą iki vedybų. Bažnyčia skatina atsakingai draugauti ir ruoštis šeimai.

Kai mūsų maldininkų autobusas pajudėjo namų link  - jaunimas negalėjo ištylėti. Tiek daug jie vieni kitiems turėjo pasakyti, pasidalyti įspūdžiais, mintimis apie gyvenimo kryžių, atsakomybę ir pagundas, pasidžiaugti pagilintu ir sustiprintu tikėjimu. Ne vienas prisiminė arkivyskupo S.Tamkevičiaus žodžius – dažniau žvelgti į Jėzų Kristų ir Jo Motiną Mariją ieškant patarimo ir atsakymo savo mintyse ir sprendimuose.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.