Prasidėjus mokslo metams – dėmesys saugumui

perejos dazymasRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ  
 
Po vasaros atostogų į mokyklas sugrįžusius Šakių rajono moksleivius gatvėse pasitiks perdažytos pėsčiųjų perėjos, atnaujinti arba naujai įrengti greičio ribojimo kalneliai, sutvarkyti įspėjamieji ženklai. Visa tai yra daroma kasmet, nes siekiama užtikrinti tvarką kelyje, kad mokiniai į mokyklą ir iš jos eitų kuo saugiau. Tačiau šių priemonių ne visada pakanka, kad būtų užtikrintas visų eismo dalyvių saugumas, tad policijos pareigūnai sustiprins eismo kontrolę pirmąją mokslo metų savaitę.
 
Nuotr. Prieš Rugsėjo 1-ąją, kaip ir kasmet, mieste tvarkomos pėsčiųjų perėjos, atnaujinami arba sutvarkomi kelio ženklai, įrengiami greičio mažinimo kalneliai.
 
Kaip sakė Šakių kelių tarnybos viršininkas Antanas Pauliukevičius, mūsų rajone kelininkai, kaip ir kasmet prieš rugsėjo pirmąją, tvarko pėsčiųjų perėjas, atnaujina arba sutvarko įvairius kelio ženklus, kad šie eismo dalyviams būtų lengvai pastebimi. Kad atkreiptų pėsčiųjų ir vairuotojų dėmesį, dauguma pėsčiųjų perėjų yra dažomos ryškiomis spalvomis, taip pat mūsų rajone šiais metais bus įrengti aštuoni specialūs kalneliai, kurie padeda kelyje sutramdyti greičio mėgėjus.

Taip pat mūsų mieste atsirado du išskirtiniai kelio ženklai „Įsijunk šypseną“. Tokių kelio ženklų statymą inicijavo AB „Lietuvos draudimas“ dar 2013 m. Šio projekto pavadinimas – „Nulis pykčio“. Anot akcijos iniciatorių, šie ženklai padeda pakelti vairuotojų nuotaiką tose vietovėse, kur nuolat būna kamščiai ar kitokie eismo trukdymai. Lietuvoje tokių ženklų jau įrengta 40, o Šakiuose jie stovi Nepriklausomybės ir Basanavičiaus gatvėje. Socialiniai tyrimai rodo, kad beveik pusė vairuotojų, pamatę ženklą „Įsijunk šypseną“, nusišypso.

Draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“, kaip ir kasmet, pasirašo su rajono savivaldybės administracija susitarimą, pagal kurį yra apdraudžiami bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai nuo nelaimingų atsitikimų akcijos „Apsaugok mane“ metu. Ši akcija tęsis nuo rugsėjo pirmos iki rugsėjo 30 dienos.

Tačiau, kad ir kokių   priemonių kelininkai besiimtų, to neužtenka, kad būtų užtikrintas eismo dalyvių saugumas. Kaip sako Šakių policijos komisariato Kelių policijos grupės vyresnysis specialistas Gintautas Vedegys, saugumas prasidėjus naujiems mokslo metams daug priklauso ir nuo pačių eismo dalyvių sąmoningumo. Policijos pareigūnai, siekdami, kad mokiniams būtų saugu kelyje į mokyklą ir iš jos, kad eismo įvykiuose nukentėtų kuo mažiau vaikų, skatina visus eismo dalyvius gatvėje elgtis drausmingai ir atsakingai, prasidėjus mokslo metams žada visą savaitę intensyviau kontroliuoti eismą mieste. Didžiausias dėmesys bus skiriamas transporto priemonių vairuotojų elgesio kontrolei sankryžose, pėsčiųjų perėjose, motociklininkų, mopedų vairuotojų, dviratininkų elgesiui kelyje kontroliuoti. Nuolat įvairiose vietose bus vykdomi trumpalaikiai reidai, skirti vairuotojų blaivumui, apsvaigimui nuo narkotinių medžiagų patikrinti, saugos diržų naudojimo, vaikų vežimo automobiliuose kontrolei, taip pat moksleivių vairuojamų transporto priemonių patikrinimui. Vyresnysis specialistas G. Vedegys mano, kad labai svarbi yra pačių tėvelių atsakomybė už vaikų elgesį kelyje.  Kaip sakė pareigūnas, dažnai pasitaiko atvejų, kai atvežę savo vaiką prie mokyklos tėvai, norėdami išleisti vaiką iš transporto priemonės, sustabdo ją tiesiai prieš pėsčiųjų perėją. Dėl tokio neatsakingo elgesio greitai gali įvykti nelaimingas atsitikimas, nes iš paskos važiuojančios transporto priemonės vairuotojas gali nepastebėti pėsčiųjų, kuriuos bus užstojusi transporto priemonė priešais perėją.

Taip pat bus labiau kontroliuojami ir autobusų vairuotojai, kad jie taip pat laikytųsi visų eismo saugumo reikalavimų, nesustotų ir neišlaipintų moksleivių neskirtose tam vietose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.