Keliui į Ilguvą – žalia šviesa

ilguvos namaiGintarė MARTINAITIENĖ

Apie apgailėtinos būklės kelią į Ilguvą kalbama seniai. Seniai buvo žadama jį asfaltuoti, bet iki šiol niekas nepasikeitė. Tiesa, pagaliau jis įtrauktas į 2016–2018 metų Vietinės reikšmės kelių priežiūros programą ir siekiama, kad šiais metais būtų parengtas techninis projektas. Tad galbūt ilguviškiai ir svečiai pagaliau galės važinėti ne duobėtu žvyrkeliu?

Nuotr. Ilguvos socialinės globos namai nėra vieninteliai suinteresuoti kelio į Ilguvą išasfaltavimu. Čia gyvena apie pusantro šimto žmonių, yra bažnyčia, kapinės, dvaras, atvyksta nemažai turistų.

Susirašinėjimas ir raštai

Ilguvos socialinės globos namai priklauso Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Įstaigai vadovaujantis Sigitas Jankauskas sako seniai keliantis klausimą dėl būtinybės kelią asfaltuoti, bet kol kas viskas – kalbų lygyje.

„Gruodžio mėnesį parengėme ir išsiuntėme raštą Susisiekimo ministerijai, ši jį peradresavo Kelių direkcijai, o Kelių direkcija informavo, kad tai vietinės reikšmės kelias ir situaciją turi spręsti savivaldybė“, – teigė Socialinės globos namų direktorius.

Remdamasis tuo, kad įstaiga priklauso ne rajonui, meras antradienį lankėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje bei įteikė prašymą, kuriame ragina ministeriją lėšomis prisidėti prie kelio sutvarkymo.

„Manau, jie turi ne tarpininkauti, o tiesiogiai prisidėti sprendžiant problemą“, – teigė J. Bertašius.

Įvairių raštų tiek Seimo nariui Mindaugui Basčiui, tiek ministerijoms prirašiusi ir seniūnija. Nekalbant jau apie pokalbius su vietine valdžia.

„Svarbiausia, kad pagaliau gauname atsakymus ir pritarimą“, – džiaugėsi Kriūkų seniūnė Ona Rakauskienė.

Nepatenkinti ne tik gyventojai

Tiesa, kelias galbūt jau galėjo būti išasfaltuotas, tačiau į 2015–2017 metų Vietinės reikšmės kelių programą buvo įrašyta Gerdžiūnuose esanti gatvė, o ne tai pačiai Kriūkų seniūnijai priklausanti Dvaro gatvė, kuri ir veda į Ilguvą, į globos namus. Galų gale, čia nėra Dievo užmirštas kampelis. Čia gyvena gyventojai, čia yra bažnyčia, kapinės, dvaras, tad užsuka ir turistų. Ilguvos socialinės globos namuose gyvena 75 gyventojai, dirba 50 darbuotojų, kurie gadina savo transportą dardėdami duobėtu žvyrkeliu.
Globos namų direktorius Sigitas Jankauskas pasakojo, kad keliu nepatenkinti ne tik vietiniai gyventojai, bet į jo vadovaujamą įstaigą aplankyti gyventojų užsukę artimieji. Triskart per savaitę į įstaigą yra pristatomi maisto produktai.

„Tiekėjai tikrai nepatenkinti, bet ką aš galiu padaryti“, – kalbėjo S. Jankauskas.

Kriūkų seniūnė taip pat ne kartą viešai akcentuoja tai, kad kelias į Ilguvą didelio intensyvumo. Kaip iki šiol, taip ir dabar ji pasisako už tai, kad lėšas reikia „netrupinti“ po visą rajoną, o tiesiog sutvarkyti vieną vietą, paskui pereiti prie kitos.

„Kas iš to, kad tai vienur patrupina, tai kitur, o naudos jokios. Gegužių gyvenvietėje irgi neva asfaltas, bet ar ne geriau normaliai išasfaltuoti vieną atkarpą, paskui žiūrėti kitą. Taip būtų sutvarkyti svarbiausi vietinės reikšmės keliai“, – mintimis dalijosi seniūnė.

Tikisi parengti projektus

Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis tikino puikiai suprantantis asfalto į Ilguvą būtinybę.

„Kalbėjome su bendruomene, buvome susitikę ir nutarėme, kad reikia daryti žygius, ką ir darome, kad pasiektume galutinį tikslą. Be to, buvo susirinkusi komisija ir priėmė atitinkamus sprendimus. Vasarį posėdžiausianti rajono taryba turėtų patvirtinti numatytą planą. Tada bus galima imtis konkrečių darbų“, – teigė K.Kuncaitis.

Jis informavo, kad šiais metais tikisi parengti techninius projektus. „Ten yra du keliai. Mes darome, kad privažiavimas į Ilguvą būtų nuo Kriūkų kelio pusės, ten dar yra gyvenvietė, tad juo galėtų naudotis ir daugiau žmonių“, – pasakojo Ūkio skyriaus vedėjas. Iš viso būtų išasfaltuota apie 4 km. Projekto vertė – daugiau nei vienas milijonas eurų. Pasak K. Kuncaičio, suma didelė, tad ieškoma įvairių finansavimo šaltinių – prisidėtų savivaldybė, gal paremtų ministerija, pavyktų pritraukti europinių lėšų. Svarbu bendras institucijų bei valdininkų požiūris.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.