Stebėjimo kameros padės užtikrinti tvarką Šakių mieste?

pauliusLina POŠKEVIČIŪTĖ  

Keletą metų karštai išdiskutuota rajono politikų, policijos pareigūnų bei visuomenės tema – kad mieste reikia įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Neapsikentus nuolatinio pastato niokojimo, Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre tik vakar baigtos montuoti vaizdo stebėjimo kameros. Per artimiausius du mėnesius Šakių mieste bus įrengta dar dešimt kamerų.

Nuotr. Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro pavaduotojas Paulius Puskunigis džiaugiasi, jog nuo šiol centras bus stebimas net aštuoniomis vaizdo stebėjimo kameromis. Tikimasi, kad taip bus sudrausmintas pastatą niokojantis jaunimas.

Centras jau stebimas

Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centras – viena mėgstamiausių jaunimo susibūrimo vietų. Deja, pasak pavaduotojo Pauliaus Puskunigio, ypač po naktinio apsilankymo, kas rytą randama krūvos šiukšlių, nuorūkomis nukloti šaligatviai ir net kraujo dėmės. P. Puskunigis rodė sulankstytus lietvamzdžius, padegtas duris, aprašinėtas pastato sienas. Visa tai reikia suremontuoti, sutvarkyti, todėl ir imtasi prevencijos aplink centrą įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Tai centras nusprendė daryti savo lėšomis ir iniciatyva, nes daugiau nenori toleruoti jaunimo savivalės ir pastato niokojimo. Tik vakar buvo baigtos montuoti aštuonios vaizdo stebėjimo kameros.

Įsirengė prieš dešimtmetį

Prieš dešimtmetį griškabūdiečiai pirmieji rajone „karščiausiuose“ miestelio taškuose – prie kultūros centro, autobusų stotelės, seniūnijos – sumontavo aštuonias vaizdo stebėjimo kameras.

Pasak seniūno Sauliaus Naumavičiaus, įrengus vaizdo stebėjimo kameras, ypač sumažėjo jaunimo nusikalstamumas, nes buvo stebima šokių salė bei teritorija prie kultūros centro. Seniūnas patikino, kad kameros žmones drausmina. Tiesa, kamerų fiksuojama informacija keliauja ne į rajono policijos komisariatą, o į vietos kultūros centro kompiuterį. Išskirtiniais atvejais vaizdo medžiaga perrašoma į kompaktinį diską ir atiduodama policijos pareigūnams. Seniūnas apgailestavo, kad vaizdo kameros technologiškai paseno, keisti jas modernesnėmis neketina dėl lėšų trūkumo.

Štai Lekėčių miestelis nuo sausio pradžios stebimas penkiolikos vaizdo kamerų. Seniūno Ričardo Krikštolaičio nuomone, ši sudrausminimo priemonė ypač nepatiko viešoje vietoje mėgstantiems išgerti miestelėnams. Pastarieji priekaištavo, kad yra pažeidžiamos žmogaus teisės. Seniūnas džiaugėsi, kad prie parduotuvių, parke įsivyravo tvarka.

Stebės miestą

Apie ne vienerius metus garsiai eskaluojamą stebėjimo kamerų įrengimo mieste problemą pasisakė Šakių bendruomenės centro nariai, priminę nuolat mieste vykstančius chuliganų išpuolius, skvere sudaužytą specialų automatą prie kariliono. Apie tai daug diskutavę valdžios atstovai, šią iniciatyvą nuo pat pradžių aktyviai palaikė tarybos nariai Mindaugas Tarnauskas ir Martinas Eimutis. Tad pagaliau tunelio gale šviesa nušvito ir Šakiuose. Regioninės plėtros skyrius galutinai parengė pirkimo paraišką su numatytomis kamerų stovėjimo vietomis, kovo 21 d. sutartis buvo patvirtinta administracijos direktoriaus ir pagaliau paskelbtas viešasis pirkimas.

Pirmuoju etapu Šakiuose bus įrengta dešimt vaizdo stebėjimo kamerų. Dvi kameras numatoma įrengti centriniame miesto skvere, vieną ant stoties pastato. Taip pat bus stebima miesto centre esanti sankryža. Ant kino teatro „Jaunystė“ įrengta kamera bus nukreipta į savivaldybės, kultūros centro pastatus. Dvi kameras numatoma įrengti J. Lingio parke. Po vieną kamerą bus ant bibliotekos ir naujojo policijos pastato, dar dvi – ant Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro.

Kyla klausimas, kur bus transliuojamas vaizdas? Rajono savivaldybės administracijos Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatorius Martynas Šlėderis paaiškino, kad informacija iš kamerų bus perduodama ir saugoma savivaldybės serveryje (kompiuteryje). Direktorius Evaldas Sniečkus sakė, kad priėjimas prie vaizdo duomenų bus galimas nustatyta tvarka, gaunama informacija bus naudojama esant poreikiui.                              

Savivaldybės administracija šiai stebėjimo sistemai įrengti skyrė 10 tūkst. eurų. Kiek realiai kainuos priemonės, paaiškės po viešųjų pirkimų konkurso. Laimėtojas per du mėnesius įsipareigos įrengti stebėjimo kameras.

Jei bus poreikis ir ši naujovė pasiteisins, bus sprendžiamas klausimas dėl sistemos plėtimo.

Prie įvažiavimų į mietą yra numatyti septyni ženklai, informuosiantys, kad miestas stebimas.

Drausmina net neperžiūrimos

Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis patikino, kad rajono policijos pareigūnai vienareikšmiškai pritaria kamerų įrengimui. Jos, tikėtina, padės tiriant įvairius nusikaltimus.

„Man atrodo, jeigu kameros stovi, nors ir niekieno neperžiūrimos, gyventojus jos jau drausmina. Manyčiau, nors protarpiais jos turėtų būti peržiūrimos, gal ne 24 valandas per parą, bet pasirinktinai, kai vyksta šventiniai renginiai ar kiti gausesni žmonių susibūrimai. Jei būtų galima čia ir dabar stebėti įvykius, tai žmonės, pastebėję įvykį, informuotų tarnybas, kurios atitinkamai reaguotų į pranešimą ir nusikaltėlis būtų sulaikytas operatyviau“, – kalbėjo M. Akelaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.