Paliekio dvaro pamatus judina gyventojų nepasitikėjimas

lekeciai garazaiSima KAZARIAN

Mėlynių festivalio metu Paliekio dvaro pašonėje vyko „vaizdinga“ piketo akcija. Gyventojai kovoja, kad būtų išsaugoti jų naudojami garažai. Kad atkreiptų dėmesį, ant medžių ir garažų jie iškabinėjo užrašus, gėdinančius žmogaus godumą. Neatmetama, čia rastų ką paanalizuoti  ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Nuotr. Paliekio garažai su išskirtiniais šūkiais ne mažiau traukia akį nei pats Paliekio dvaras. Viename iš jų susikūrė šalyje išgarsėjusi grupė „Abudu“.

Einant nuo garažo prie garažo galima skaityti šūkius ir patarles, kuriuose vaizdžiai išsakoma problema: „Leiskite susitvarkyti savo turtą“, „Kada Jums bus gana?“, „Griekas sąžinės neturėti ir kitus apgaudinėti“, „Gudri kalba – suktybėmis pamušta“... Pakalbėjus su gyventojais aiškėja, kad šie šūkiai daugiausiai skirti verslininkui, vyndariui, Lekėčių bendruomenės pirmininkui Arūnui Matusevičiui. Jis perstatė kiaulių kompleksui priklausiusį vaikų darželį ir skambiai pavadino jį Paliekio dvaru.

Dvarininko ir lekėtiškių santykius nesunkiai paanalizuoti gali visi Paliekio dvaro svečiai, kadangi piketo užrašai akinančiai švyti ant garažų, esančių prie pat dvaro parko. Čia pat, pušelių paunksmėje, įrengtas ir informacinis stendas – jame galima pasiskaitinėti straipsnių, pasirodžiusių rajoninėje ir respublikinėje spaudoje apie įtartiną A. Matusevičiaus veiklą.

Savo žemę išnuomojo bendruomenei

A. Matusevičius neslepia, kad Lekėčių bendruomenės asociacijos lėšas naudoja tvarkyti jam priklausančią teritoriją prie Paliekio dvaro. Savo sklypą jis išnuomojo Lekėčių bendruomenei, kurios pirmininkas yra.

„Žemė Lekėčių bendruomenei yra išnuomota dvidešimčiai metų“, – sako A. Matusevičius. Paklaustas, ar sutartyje yra nuostatų, liečiančių jos nutraukimą, jis teigia, kad tokie punktai nenumatyti.

„Sklypo tvarkymui gavome 11 tūkst. 400 eurų lėšų per Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, planuojame vykdyti ir tolimesnius Vietos veiklos grupių projektus, įrengti aikšteles, ketiname plėsti parką. Jau kalbėta su kitais šios teritorijos savininkais, kurie sutinka atiduoti savo žemę bendruomenei“, – sako A. Matusevičius.

„Aš ne toks žmogus“

„Tik neparašykit, kad aš apsitversiu didžiule tvora ir žmonės šią teritoriją matys tik iš kitos upelio pusės“, – sako A. Matusevičius.

Vis dėlto, sutarčiai nutrūkus, europinėmis lėšomis įsotintas ir pradėjęs nešti pelną sklypas galėtų tapti privatus. Šiandien A. Matusevičius teigia, jog to tikrai nebus. „Aš ne toks žmogus“, – tikina jis ir sako, kad rekreacinę zoną rengia savo sklype todėl, kad valstybinės žemės Lekėčiuose beveik nelikę.

Paklaustas, ar nedrumsčia skaidrumo tai, kad jis bendruomenės lėšomis ruošia pilną infrastruktūrą savo verslo objektui, A. Matusevičius teigia, jog tokia yra „garažininkų“ nuomonė, o yra ir kitaip manančių.

Bagotam visur durys atdaros?

Renata Keraitienė ir Ramūnas Keraitis gyvena Lekėčių daugiabučiuose prie Paliekio dvaro. Jie stato savo mašiną viename iš 11 garažų. Vyras ir žmona pasakoja, kad garažai valstybinėje žemėje stovi nuo tarybinių laikų. Kad nebūtų nugriauti – reikia juos įteisinti. „Pradėjus įteisinimo procedūras 2013 metais nei iš šio, nei iš to staiga tos žemės paskirtis buvo pakeista į miško žemę ir įteisinimas buvo sustabdytas“, – sako R. Keraitienė.

Įtariama, jog garažų įteisinimas gali būti sustojęs dėl A. Matusevičiaus interesų – norima plėsti Paliekio dvaro teritoriją. Tačiau verslininkas tai kategoriškai neigia.

Šakių r. savivaldybės administracija gyventojams nepateikė jokių išeičių, kaip jie galėtų legalizuoti savo garažus ir siūlė ieškoti sklypo kitur. Gyventojų nepalaiko nei Lekėčių seniūnas Ričardas Krištolaitis, nei Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė.

„Bagotam visur durys atdaros“, – toks užrašas dabar kybo ant vieno iš garažų.

Yra pagrindo VTEK įtarimams

Ar A. Matusevičius nepainioja viešųjų ir privačių interesų? Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos Prevencijos skyriaus vedėjas Mindaugas Siaurys teigė, kad A. Matusevičius kaip Lekėčių bendruomenės asociacijos pirmininkas, nuomojantis savo žemę bendruomenei ir investuojantis į ją valstybines bei Europos Sąjungos fondų lėšas, gali būti priskiriamas ratui žmonių, kurių veiklą prižiūri Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Neatmestina, kad minėta situacija gali įspėti, jog A. Matusevičius įsipainiojo į viešųjų ir privačių interesų konflikto situaciją.

Tam, kad komisija ištirtų šį atvejį, turi būti pateikta daugiau tikslių duomenų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px