Ar „Šakių miesto vizija“ taps įpareigojimu kurti europietišką miestą?

vizija pristatymasSima KAZARIAN

Liepos 28 dieną Šakių rajono savivaldybės tarybos nariai buvo pakviesti dalyvauti Šakių miesto vizijos pristatyme. Į per pačius pietus vykusį pristatymą jų susirinko vos keletas. Kol kas esminis klausimas, kokią reikšmę ši vizija turės tolimesniems pokyčiams savivaldybėje.

Nuotr. Šakių miesto vizija buvo pristatyta, tačiau apie jos tobulinimus, pritaikymą konkretiems poreikiams bei reikšmę tolimesniems projektams kol kas kalbama miglotai.

Filmuko apie Šakių miesto viziją idėja kilo buvusiam Architektūros ir urbanistikos skyriaus darbuotojui architektui Mantui Paketuriui. Jis savo iniciatyva parengė dešimties minučių vizualizaciją, kurioje vyksta virtuali kelionė po išgražintą, europietišką, modernų Šakių miestą. Viziją pristatyti tarybos nariams panoro Architektūros ir urbanistikos skyrius.

Tiesa, pasirinktas laikas buvo nepalankus – per pačius pietus, prieš būsimą komiteto posėdį šiek tiek pavėlavę atskubėjo vos keli tarybos nariai. Dalyvavo Aušrelė Pukinskienė, Tautvydas Šukys, Arūnas Tarnauskas, Vaidas Balčiūnas, meras Juozas Bertašius su pavaduotoju Edgaru Pilypaičiu. Nors Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė užsimena, kad su šia vizija bus derinami tolesni miesto projektai, viską gaubia keletas neaiškumų: nežinoma, kokiu būdu, kada ir kas miesto viziją tvirtins ir ar apskritai ją tvirtins kaip oficialų dokumentą.

Miesto vizija yra ne tik miesto žingsnis į priekį estetine prasme, bet ir investicijos, viešieji bei privatūs interesai. Tad, norint ją patvirtinti kaip oficialų dokumentą, į kurį reikės atsižvelgti vykdant tolimesnius projektus, trūktų platesnių visuomenės diskusijų. Kol neaišku, kokia bus vizijos reikšmė, sunku kalbėti apie joje esančias detales, jų tobulinimą bei lankstumą derinant ją su visuomenės poreikiais.

Europietiška miesto vizija

Čia iš lėto keliaujama atnaujintomis gatvėmis, Kęstučio gatvėje matomi renovuoti pastatai, dėmesys krypsta į modernų keliaaukštį policijos pastatą. Išgrįstoje, europietiškai įrengtoje Šakių tvenkinio pakrantėje bendrauja jaunimas, pėsčiųjų takais vaikščioja miestiečiai. Vizijoje – atnaujinta moderni Signatarų aikštė, renovuotas autobusų stoties pastatas su pakeltu antruoju aukštu. Čia esančioje kavinėje su terasa į tvenkinio pusę bendrauja autobuso laukiantys keleiviai.

Vizijoje galima pasivaikščioti ir po tvenkinio salą, kurioje specialūs pėsčiųjų takai, prieplauka, nukeliauti į modernų Lingio parką su treniruokliais, didžiule laipiojimo siena, riedutininkų rampa bei kitomis pramogomis.

„Varpo“ mokyklos stadionas padidintas, pritaikytas įvairių sporto šakų varžyboms, bėgimo takas išklotas mineraline danga, modernios sirgalių tribūnos.

Miesto vizijoje vaizdas bėga ir per sutvarkytas Siesarties pakrantes, palei jas – žmonių pilni pėsčiųjų ir dviratininkų takai. Dviračių takai turėtų vingiuoti palei Siesartį ir būti sujungti su skveru, per Siesartį – tiltukai.

Vizijoje nepraleisti ir miesto ženklai prie įvažiavimų į Šakius. V. Valaitienė pademonstravo kelis jų projektus.

Miesto vizijoje nenumatytos specialios vietos mugėms. Į Šakių miesto viziją neįtraukta ir kavinė prie miesto skvero, nors anksčiau planuota, kad ji ten bus. Į tai atkreipė dėmesį A. Tarnauskas, kuris buvo prašęs ją įtraukti.

Dalis vizijos – beveik realybė

Kaip teigė Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, dalis šios vizijos jau dabar yra realiai įgyvendinama. Regioninės plėtros lėšos turėtų būti skiriamos „Varpo“ mokyklos stadiono įrengimui (300 tūkst. eurų), Šakių miesto tvenkinio bei Siesarties pakrančių tvarkymui (850 tūkst. eurų). Tiesa, sutartis dar nepasirašyta. Garažai prie Siesarties bus nugriauti, nes ten yra nelegali sovietinė statyba. Vietoje jų – pėsčiųjų takai, rekreacijos zonos.

Anot Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko, visi darbai turėtų baigtis 2018 m.

Kiti du projektai – Šakių skvero likusios dalies tvarkymas bei Šakių turizmo informacijos centro perkėlimas bei pastato renovacija – yra konkursiniai ir  jų finansavimas paaiškės tik šių metų pabaigoje.

Autobusų stoties pastatui, manoma, reikės privačių investicijų, nes kol kas projektinių lėšų skirti nenumatyta. Taip pat neaišku ir kaip bus su policijos komisariato pastatu.

„Būtų geriausia, kad jo neliktų ten, o būtų statomas šiuolaikinis pastatas. Remontuoti pastatą nerealu, nes ten nieko gero nėra“, – sakė meras Juozas Bertašius.

Kol kas nėra J. Lingio parko ir Signatarų parkelio prie Šakių autobusų stoties projektų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px