Barzdų bendruomenė ministeriją pastatė į vietą

barzdai laimejimasGintarė MARTINAITIENĖ

Barzdų bendruomenė įrodė, kad kaimo žmogui apgraužto kaulo numesti neužtenka. Vyriausioji administracinių ginčų komisija konstatavo, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) skirdama lėšas barzdiškių projektui elgėsi neobjektyviai, pažeidė vertinimo procedūras ir turi svarstyti projektą iš naujo. Kol kas neaišku, koks bus ministerijos sprendimas, bet bendruomenė džiaugiasi įrodžiusi tiesą.

Nuotr. Bendruomenės centro pirmininkė Ilona Leleivienė (kairėje) su bendruomenės nariais Juozu Juodžium ir Asta Žukaitiene svarstė, ką reikėjo daryti su skirta parama medeliams, cementui ir viešinimui...

Medeliams, cementui, viešinimui

Barzdų bendruomenės centras, vadovaujamas Ilonos Leleivienės, yra įgyvendinęs ne vieną projektą. Kadangi minčių, kaip sutvarkyti gyvenvietę, yra, sausio mėnesį bendruomenė teikė projektus Žemės ūkio bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms (SADM). Iš pastarosios prašiusi paramos treniruokliams, aplinkos sutvarkymui bei paskaitoms socialinei atskirčiai mažinti, ją gavo medeliams, kuriais planavo apsodinti teritoriją, cementui, kurio būtų reikėję treniruoklių (jiems pinigų neskirta...) įtvirtinimui ir projekto viešinimui. Būtent viešinimui skirta suma didžiausia.

„Tai turime susisodinti medelius, gal nusitiesti cementinius priėjimus iki jų ir už 500 eurų apie tai viešinti? O gal medelius užcementuoti?“ – ironizavo bendruomenės nariai.

I. Leleivienė prisimena pagalvojusi, kad įsivėlė techninė klaida, nes bendruomenės projektas SADM buvo įvertintas 62 balais iš 80 galimų ir jam skirta 1049 eurų, o kiti projektai, kurie surinkę ir 59 ar 57 balus, yra gavę po 9–10 tūkst. eurų.

„Aš pagalvojau, kad klaida ir kad trūksta nulio“, – prisimena bendruomenės pirmininkė.

Pagal ką skirsto?

Ne tik jai, bet ir kitiems bendruomenės nariams neaišku, kokiais kriterijais vadovaujantis apskritai skirstoma parama. Jie svarsto, kam tada išvis reikia vertinimo balais, jei tai neatsispindi skiriamose sumose.

„Prasilenkia su bet kokia logika. Suprantu, visi daro klaidų, bet klaidos nepripažino, skaičiavimo metodikos nepateikė“, – sakė I. Leleivienė.

Tad tarpusavy apsitarusi bendruomenės valdyba nusprendė kreiptis į ministeriją, tačiau čia, anot bendruomenės pirmininkės, „išlindo dar didesnė nesąmonė“ – buvo paaiškinta, kad projektą vertino du ekspertai, tačiau vienas jį įvertino didesne nei tūkstančio eurų, o kitas – didesne nei 7 tūkst. eurų suma.

„Dar vienas šokas. Kilo įtarimas, kodėl toks skirtumas. Tai lėšas skiria lengva ranka? Ar jie apskritai skaitė tą projektą?“ – svarstė I. Leleivienė.

„Toks vaizdas, kad ekspertai nesusikalba tarpusavy. Išvis kyla abejonių dėl jų kompetencijos“, – tikino bendruomenės centro narė Dalia Puidokaitienė.

Susirinkę bendruomenės nariai svarstė: nejau ministerija mano, kad kaimo žmogui galima numesti apgraužtą kaulą, ir jis tylės?

„Suprastume, kad būtų paviešinta skaičiavimo metodika, paaiškinti trūkumai. Tarkim, būtų projektas įvertintas 20 balų, tai suprantama, kad kažkas buvo negerai, kažko neatitikome, bet dabar...“ – nusivylimo neslėpė barzdiškiai.

Iš viso ministerija 362 bendruomenių projektams padalijo 2 mln. 545 eurus.

Kreipėsi į ginčių komisiją

Tad norėdami rasti teisybę jie kreipėsi į Vyriausiąją administracinių ginčų komisiją, tačiau čia sulaukė ministerijos reakcijos ir raginimo pasirašyti Taikos sutartį.

„Buvome su valdyba apsitarę, kad rašysimės Taikos sutartį tuomet, jei viskas bus objektyvu, paaiškinta ir motyvuota. Tačiau ministerijoje nieko panašaus nebuvo, o pasirašyti siūlė po tuo pačiu 1049 eurų projektu, tad nesirašėme“, – sakė I. Leleivienė.

Kadangi Taikos sutartis pasirašyta nebuvo, Administracinių ginčių komisija ėmėsi darbo ir nusprendė, kad ministerija, skirdama lėšas, elgėsi neobjektyviai, buvo pažeistos kai kurios nuostatos ir rekomenduota projektą svarstyti bei paramą skirti iš naujo. Barzdų bendruomenės centras sako pasiekęs savo, nes įrodė, kad ministerija elgėsi neobjektyviai.

„Mes prieš juos maži, bet karingi“, – juokavo Juozas Juodis.

Tačiau nei jis, nei kiti bendruomenės nariai sako tuo nesididžiuojantys. Tiesiog ieškojo teisybės, nes buvo išprovokuoti. Galbūt, kaip svarsto barzdiškiai, jų pavyzdys parodys ministerijos darbo spragas ir dirbančių nekompetenciją. Visgi žmogų reikia gerbti, negalvoti, kad kaime gyvena neišmanėliai.

„Tai pirmasis ir, manau, paskutinis šiai ministerijai teiktas projektas. Kai taip įvyksta ir išryškėja toks požiūris, norisi nuleisti rankas ir nieko nedaryti“, – sako bendruomenės centro pirmininkė.

Kiti nariai svarsto, kaip pasielgs ministerija – visai ignoruos, o gal skirs maksimalią 12 tūkst. eurų sumą. Barzdiškiai sako, kad jų miestelyje trūksta sutvarkytų erdvių, kur laiką galėtų leisti jaunimas, tad ir norėjo sukurti vietą, kur būtų galima sportuoti, ilsėtis.

„Svarbiausia, kad yra pas mus jaunimo ir tikrai jiems to reikia. Patys ir tinklinio aikštelę pasidarė, tad norisi padėti, o kai įvyksta tokie akibrokštai, tai nežinau...“ – mintimis dalijosi viena iš bendruomenės centro narių.

Visgi jie džiaugiasi laimėtu Žemės ūkio ministerijos projektu, ir jau kitą mėnesį šalia bendruomenės centro esančioje teritorijoje turėtų atsirasti vaikų žaidimų aikštelė. Tad nors jaunos mamos su mažaisiais turės kur leisti laiką.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.