Briedžiuose rinkosi grifonų veislės šunų augintojai

grifonai
Nuotr. Nuolat prižiūrimi savo šeimininkų daugiau nei dvidešimt šuniukų puikiai socializavosi dideliame kieme ir naujoje vietoje.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Briuselio, belgų ir brabanto grifonų šeimininkai ir veisėjai jau penkti metai renkasi pas veislyno „Mažasis augintinis“ įkūrėją Dinarą Gudaitienę Briedžiuose pasidalinti patirtimi, o jų augintiniai – palakstyti po didžiulį kiemą. Ne išimtis ir praėjęs savaitgalis...

Puikūs kompanionai

Grifonai yra nedideli, apie 3,5–6 kg sveriantys šunys. Skiriamos trys grifonų veislės: Briuselio grifonai, belgų grifonai ir brabanto grifonai. Briuselio grifonai yra rudaplaukiai, o belgų grifonai juodi arba juodi su įrudžiu. Brabanto grifonai yra trumpaplaukiai, o Briuselio ir belgų grifonai turi ilgą, šiurkštų plauką.

Taigi galima čia ir susipainioti, bet spalio 2 d. į Briedžius susirinkę 20 grifonams atidavusių žmonių puikiai atpažino savo augintinius, kurie draugiškai tarpusavyje bendravo, o vardais pašaukti nusifotografuoti bendrai nuotraukai, tuoj pat atsidūrė ant savo šeimininkų rankų.

Vilnietė Daina Skonsmonė, jau šešerius metus veisianti grifonus, džiaugiasi, kad pasirinko būtent šią veislę, ji savo turimus tris augintinius apibūdina kaip puikius kompanionus, gerai sutariančius su vaikais ir kitais gyvūnais – katinais, papūgėlėmis ar kitais šuniukais.

„Džiugu, kad mus Dinara kasmet priima savo namuose, kur susipažįstame su kitais grifonus auginančiais žmonėmis, apsikeičiame kontaktais. Dinara negaili patarimų pradedantiems auginti šios veislės šuniukus“, – sako moteris.

Išsipildžiusi svajonė

D. Gudaitienė pirmąjį grifoną įsigijo prieš devynerius metus ir tai padarė atsitiktinai internete pamačiusi šios veislės šuniuką, kuris jai pasirodė labai gražus. Nieko apie tai nesakiusi šeimos nariams, nuvyko į Vilnių ir už 1500 litų įsigijo metų kalytę Ladą.

„Ji užvaldė visos giminės širdis, o šeimos pirmas klausimas buvo – ar čia šuo, ar katė“, – prisimena moteris.

2009 m. ji įregistravo veislyną „Mažasis augintinis“ ir šiuo metu turi devynis šunis, iš jų keturi grifonai.

„Išsipildė didžioji mano svajonė – turėti daug šunų. Kai gyvenau pas mamą, niekas neleido jų laikyti, vėliau nebuvo kaip auginti, nes augo vaikai, paskui nebuvo už ką pirkti, nes reikėjo kurtis savo namus ir gyvenimą, o dabar sau galiu leisti juos auginti“, – džiaugsmo neslėpė D. Gudaitienė. Ji atviravo, kad veislynas yra jos hobis, o ne verslas. Paaiškino, kad ne visada šuniukų vados atsiperka, nes kalytes dažniausiai kergia užsienyje, mokami dideli pinigai, o šuniukai gimsta ne tokie, kokių norisi, taigi tenka parduoti pusvelčiui. Ji priduria, kad grifonai – ne komercinė veislė.

Brangus malonumas

Veisėja pripažįsta, kad auginti tiek šuniukų yra nepigu, bet ji pinigais šio hobio niekada nevertina.

„Brangiai kainuoja dalyvavimas parodose, ypač užsienyje: kelionė, gyvenimas viešbutyje, mokestis už dalyvavimą parodose. Visi mano augintiniai turi savo veislės čempiono titulus Lietuvoje, Baltarusijoje, Lenkijoje. Dabar renkam dokumentus, kad vienas grifonas būtų pripažintas Vokietijos čempionu“, – sako Dinara ir pripažįsta, kad šiemet dėl laiko trūkumo rečiau dalyvavo parodose ir neturi šuniukų vadų.

Veisėja atskleidžia, kad kitąmet planuoja vieną kalytę vežtis sukergti į Vokietiją, kitą – į Olandiją.

Šuniukai su veidu

„Sako, kad visi šunys turi snukučius, o grifonas – veiduką. Jų akys kaip žmogaus ir visa veido išraiška žmogiška“, – įsitikinusi veisėja.

Pasak moters, grifonai tikri žmoginukai dėl jų prieraišumo. Kai lieka vieni namuose, dažniausiai miega. Šeimininkė tikina, kad augintiniai „visiškas ne skambutis“ – loja, kada jiems reikia. Anot D. Gudaitienės, vedant šuniukus pasivaikščioti net pavadėlio nereikia, nes jie nenueina toli nuo šeimininko.

„Ši veislė tinka alergiškiems žmonėms, grifonai nesiplaukuoja, kas keletą mėnesių atliekamas trimingas – kailis išpešiojamas“, – apie šios veislės privalumus pasakoja D. Gudaitienė.

Veisėja norintiems įsigyti šuniuką pataria susidėlioti prioritetus: dideli ar maži šunys patinka, ilgaplaukiai ar trumpaplaukiai, aktyvūs ar ramūs...

„Šunį reikia rinktis pagal gyvenimo būdą. Juk ne kiekvienas šunelis myli vaikus ar, pavyzdžiui, mėgsta važiuoti mašinoje“, – sako moteris ir patikina, kad savo hobio auginti grifonus – neatsisakys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.