Tarybos nariai nepatvirtino atliekų mokesčio

frakciju seniunai
Nuotr. Vicemeras Edgaras Pilypaitis (centre) kalbėjo, kad išėjo savotiškas kuriozas – atliekų tvarkymo taisykles taryba patvirtino, o įmokų dydžių ne, todėl politinių frakcijų seniūnams siūlė gerai įvertinti susidariusią situaciją.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kad keisis atliekų mokesčiai, kalbama visą rudenį, tačiau tik gruodžio mėnesio tarybos posėdyje turėjo būti patvirtintos atliekų tvarkymo taisyklės bei įmokų už atliekas dydžiai. Ne kartą vyko susitikimai su Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) atstovais, tačiau galiausiai tarybos nariai nepritarė ir nepatvirtino įmokų už atliekas dydžių. Situacija neeilinė, tad jau šiandien, dar vieno tarybos posėdžio metu, šis klausimas bus sprendžiamas pakartotinai.

Šaukiamas posėdis

Po akibrokšto, kai Šakių rajono savivaldybės taryba vienintelė apskrityje gruodžio 23 d. nepriėmė sprendimo dėl įmokos už atliekų surinkimą dydžio, šios savaitės pradžioje MAATC raštu kreipėsi į rajono savivaldybę. Buvo išdėstytos grėsmės, kurios kiltų visoms apskrities savivaldybių taryboms vieningai nepatvirtinus rinkliavos. Rašte teigiama, kad iškyla tiesioginė grėsmė vienodai atliekų tvarkymo sistemai regione, jei nebus patvirtintas tarifas, bus nutrauktas atliekų surinkimas ir išvežimas, be to, bus nutrauktas Europos Sąjungos įgyvendinamų projektų finansavimas ir kita.

Apie tai MAATC direktorius Algirdas Bagušinskas prabilo jau iškart po 23 d. posėdžio ir ragino Šakių rajono savivaldybę pagalvoti, ar ji toliau dalyvauja regiono atliekų tvarkymo sistemoje, ar nori trauktis. Gruodžio 27 d. pas vicemerą Edgarą Pilypaitį susirinkę politinių frakcijų seniūnai dar kartą išklausė MAATC direktoriaus pasiūlymą vieningai visoms savivaldybėms patvirtinti tarifus už atliekų tvarkymą. Neeilinis rajono tarybos posėdis vyks jau šiandien, kuriame bus dar kartą siūloma tvirtinti tarifus už atliekų tvarkymą.

Taisykles patvirtino

Paskutiniame tarybos posėdyje daug diskutuota dėl rajono savivaldybės atliekų tvarkymo taisyklių patvirtinimo. Tarybos narys Mindaugas Tarnauskas klausė, kas būtų, jeigu savivaldybė nepatvirtintų minėtų taisyklių. Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Karolis Podolskis patikino: savivaldybė turi vykdyti Vyriausybės nutarimą, nes kitu atveju ji bus įpareigota.

Tarybos nariams kilo klausimų, kaip, pavyzdžiui, bus sudarinėjamos sutartys su atliekų turėtojais. A. Bagušinskas patikino, kad visiems atliekų turėtojams bus išsiųstos standartinės sutartys, ir jeigu juos tenkins sąlygos, jos ir toliau galios, kitu atveju sutartys bus peržiūrėtos individualiai. Tarybos nariai Ūkio skyriaus vedėjui K. Kuncaičiui priekaištavo, kodėl sprendimą taryba turi priimti paskutinėmis valandomis ir taip skubotai. Vedėjas patikino, kad tai priklausė ne nuo jo vieno, o nuo visų apskrities savivaldybių, nes turėjo būti suderintas bendras sprendimas.

Tarybos narys Juozas Puodžiukaitis sakė nesuprantąs, kodėl, pradėjus atliekas rūšiuoti, tarifai vis didėja. K. Kuncaitis bandė tarybos nariams paaiškinti, kad buvo pastatyta atliekų tvarkymo gamykla Marijampolėje, atsirado taršos mokestis ir kita, todėl atsirado papildomos išlaidos. Kalbėjusieji teigė, kad žmonių regione mažės, tarifai kils, todėl dalis pasisakiusiųjų išreiškė nuomonę susilaikyti nuo siūlomų tarifų tvirtinimo, kiti visgi siūlė tvirtinti tarifus ir žiūrėti, kas iš to išeis... Pavyzdžiui, vicemero nuomone, sprendimai ne šventa karvė, kurių nebūtų galima keisti ir jis ragino jį priimti. Tad, kaip jau minėta, buvo patvirtintos tik taisyklės, bet ne patys tarifai.

Teršia žmogus, ne kvadratūra

Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis priminė, kad visos penkios savivaldybės įkūrė MAATC, yra pasirašyta jungtinės veiklos sutartis, todėl ir visi sprendimai dėl įmokų dydžių turi būti vienodi. Jis akcentavo, kad pagal 2013 m. Vyriausybės priimtą nutarimą mokesčio tarifas turi būti sudarytas iš pastoviosios ir kintamosios dalies. Pagal sutartis vienas žmogus už atliekų surinkimą moka 2,11 euro: pastovioji dalis yra 1,03 euro, kintamoji – 1,08 euro.

„Dar kartą noriu patikinti, kad gyventojams, kurie yra sudarę sutartis su MAATC dėl atliekų tvarkymo, jos nebrangs, atliekų mokesčio dydis keisis tik mokantiems rinkliavos mokestį, jiems taip pat reikės sudaryti sutartis“, – aiškino K. Kuncaitis.

Jis ne vieno susitikimo metu pabrėžė, kad teršia žmogus, o ne kvadratūra. Ypač daugiabučiuose namuose gyventojai yra pasirinkę mokestį pagal gyvenamą plotą, o bute, tarkim, gyvena ir atliekos kaupiasi nuo kelių žmonių. Taip neturi būti, todėl nauja tvarka padėtų šiuos klausimus reguliuoti.

Rūšiuoti maksimaliai

MAATC vyr. finansininkė Ieva Andriūnienė paklausta, kokia tikimybė, kad po pusmečio neatsiras mokestis 2,32 vienam asmeniui, apie kurį jau kalbama, neneigė, kad iš pradžių buvo siūlytas toks dydis, nes MAATC vežėjams yra skolingas apie milijoną eurų. Tačiau, pasak I. Andriūnienės, šiuo metu siūlomas tvirtinti 2,11 euro dydis, o po pusmečio reiktų žiūrėti, kiek skola sumažėjo. I. Andriūnienė priminė, kad nuo kitų metų kintamoji dalis bus skaičiuojama nuo konteinerių pakėlimo kiekio, dabar skaičiuojama pagal atliekų susikaupimo normas. Todėl, anot jos, kaina bus peržiūrima kiekvienų metų pabaigoje.

„Žmogus turi atliekas rūšiuoti maksimaliai. Tuomet jų mažiau keliaus į atliekų rūšiavimo gamyklą. Mes darome kontrolinius reidus, su mumis turėtų vykti savivaldybės atstovas, nes mes neturime teisės rašyti kokių nors aktų“, – kalbėjo MAATC direktorius, pridūręs, kad jei žmogus nenori rūšiuoti, tai ir mokėti turi daugiau.

Numatyta, kad nerūšiuojantiems kaina galėtų kilti iki dviejų kartų.

Mero pavaduotojas E. Pilypaitis viename iš susitikimų su MAATC atstovais išreiškė pastebėjimą, kad galbūt gyventojams apie atliekų rūšiavimą dar trūksta informacijos, todėl, pasak vicemero, ar nebus taip, jog mišrios atliekos bus slepiamos, pavyzdžiui, mėlynuosiuose konteineriuose.

„Atliekų tvarkytojas, radęs mėlyname arba žaliame konteineryje ne tokias atliekas, kokios turi būti, konteinerio turi teisę nekelti“, – į pastabą atsakė K. Kuncaitis ir pridūrė, kad gyventojai privačiose valdose konteinerius turės patys dezinfekuoti, todėl vedėjas tikisi iš žmonių sąmoningumo.

K. Kuncaitis priminė, kad nuo 2017 m. iš savivaldybės biudžeto reikės padengti už 32 rajone esančių kapinių atliekas, kurios, preliminariais skaičiavimais, per metus atsieis apie 118 tūkst. eurų. E. Pilypaitis išsakė ir kitokį pastebėjimą – ar seniūnai neturės sargauti prie kapinių, kad gyventojai ten nevežtų savo atliekų?

Tarybos narys Bernardinas Vainius siūlė atsižvelgti į senyvo amžiaus gyventojus, kurie atliekų sukaupia itin mažai, yra vieniši, sunkiau gyvenantys. Jis ragino pagalvoti apie lengvatų pritaikymą tokiems asmenims. Kiti tarybos nariai taip pat domėjosi, kaip atliekų kiekiai bus skaičiuojami įmonėms bei organizacijoms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.