Meras traukiasi iš pareigų, bet neatmeta galimybės sugrįžti

bertasius traukiasi
Nuotr. Meras Juozas Bertašius po nepalankaus Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžio nutarė trauktis iš užimamų pareigų bei stabdyti narystę partijoje. Tačiau jis neatmeta galimybės, kad nurodęs teistumą galėtų dalyvauti gegužę vyksiančiuose tiesioginiuose mero rinkimuose.

Gintarė MARTINAITIENĖ  

Gruodžio 15 d. Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius yra kaltas dėl prekybos poveikiu. Meras po nepalankaus sprendimo nusprendė trauktis iš užimamų pareigų. Nors jis sako, kad teismo sprendimu nusivylė, į ateitį žvelgia optimistiškai, kaip niekad garsiai pasisako apie darbo savivaldybės administracijoje optimizavimą, pažeria kritikos ne tik savivaldybės darbuotojams.

Traukiasi iš pareigų

Meras nusprendė trauktis iš užimamų pareigų po praėjusį ketvirtadienį Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžio, kuriuo buvo atmestas jo advokato skundas ir paliktas galioti anksčiau paskelbtas nuosprendis, kad jis kaltas dėl prekybos poveikiu. Merui skirta 6 tūkst. eurų bauda. Jis pats aiškino, jog su advokatu buvo šimtu procentų įsitikinę, kad skundas bus patenkintas.

„Manau, kad sprendimas tik formalumas, nes mano realios kaltės niekas neįrodė. Nė vienas iš 18 liudytojų nepasakė, kad smėlį man vežė. Tiesiog STT (Specialiųjų tyrimų tarnyba) taip užrašė. Juk darbus dėl aikštelės prie Profesinio rengimo centro organizavo Ūkio skyrius. Aišku, nukrypimų buvo. Persistengiau, nes ją išdidinome, bet gyniau viešąjį interesą“, – po teismo posėdžio kalbėjo J. Bertašius.

Tad atsižvelgdamas į situaciją jau tą pačią dieną meras Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė dokumentus, kad atsistatydina iš pareigų, taip pat sustabdė narystę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje. VRK posėdis dėl J. Bertašiaus prašymo turėtų vykti gruodžio 20 d., tad mero įgaliojimai baigsis kitą – 21 d.

„Sakyčiau čia gaunasi dviguba bausmė, nes pirmiausiai dedu tarybos nario mandatą, o tik paskui netenku mero įgaliojimų. Juk meras tai tik šapelis, papildoma pareigybė. Bet nieko, į artimiausius Savivaldybių rinkimus tikrai eisiu ir, manau, tą reikiamą skaičių balsų susirinksiu“ – apie ateitį kalbėjo J. Bertašius.

Šakiuose tiesioginiai mero rinkimai tikriausiai bus rengiami gegužės mėnesį kartu su rinkimais Jonavoje, kurios meras, tapęs Ūkio ministru, atsisakė pareigų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis BNS apgailestavo, kad taip nutiko jų partijos merui.

„Aš gerbiu šitą žmogų, jis nemažai padarė Šakių rajonui ir žmonės ne veltui jį iš naujo rinko. Ta istorija ne šios kadencijos, žmonės žinojo apie tą istoriją, buvo tikrai labai plačiai šnekama savivaldybėje. Žmonės vertindami tas aplinkybes vis dėlto rinko jį meru pakartotinai“, – sakė partijos vadovas.

Kas vadovaus?

Tad Šakių rajonas, pasibaigus mero įgaliojimams, faktiškai lieka be vadovo. Administracijos direktoriaus pareigos šiuo metu einamos taip pat laikinai. Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Karolis Podolskis sakė, kad su savivaldybės darbuotojais jau sutartas susitikimas, kurio metu bus aptarta ši situacija.

„Manau, kai VRK panaikins mero įgaliojimus, taryba turėtų išsirinkti laikiną merą iš tarybos narių tarpo“, – sakė K. Podolskis, kalbėjęs apie tai, kad po rinkimų klausimas spręsis savaime, nes tikėtina, kad naujasis vadovas visą komandą formuos naujai.

Tiesa, ir J. Bertašius turi dar vieną siūlymą. Jis gruodžio 16 d. sakė parengęs protokolinį sprendimą, kuriuo siūlo administracijos direktoriaus pareigas eiti laikinajai pavaduotojai Ingai Cibulskienei.

„Jei savivaldybė nenori, kad būtų įvestas tiesioginis valdymas, manau, tai geriausias sprendimas, nes šioj situacijoj sprendimai turi būti priimti labai greitai“, – tikino J. Bertašius.

Priminsime, kad, įvedus tiesioginį valdymą, savivaldybės taryba ir jos suformuotos vykdomosios institucijos netenka savo įgaliojimų.

Paklaustas, ar nemano, kad pavaduotojos kandidatūra gali sulaukti pasipriešinimo, J. Bertašius sakė: „Tarybai spręsti, kuriuo keliu eiti, bet paskui tegul ir atsakomybę prisiima. Juk gegužę kiti rinkimai. Aš manau, kad ji gera kandidatė, turi patirties. Nevertinu, ar ji graži, ar man patinka, bet žiūriu, kad patobulėjo darbinėje veikloje, ieško sprendimų, imasi reikalingų ir kardinalių permainų, pavyzdžiui, klausimas dėl seniūnijų.“

Pati I. Cibulskienė penktadienį patikino gavusi mero siūlymą, bet sprendimo sakė dar nepriėmusi.

„Neturiu noro eiti siūlomų pareigų. Sprendimo nesu priėmusi. Lauksiu susitikimo su frakcija ir žiūrėsim, ką pasakys jie, nes čia tik mero siūlymas“, –  kalbėjo mero kandidatė į administracijos direktoriaus pareigas.

Tiesa, J. Bertašius patikino, kad šioms pareigoms, jei būtų laimėjęs teismą, jau turėjo ypač stiprų kandidatą, tačiau jis esą pareigų atsisakė, nes merui teismo sprendimas buvo nepalankus.

„Negaliu išduoti, kas tas žmogus. Toks susitarimas. Jis būtų dirbęs tik tuo atveju, jei būčiau likęs ir aš“, –  tikino meras.

Pasibaigus mero įgaliojimams kaip asmeninio pasitikėjimo tarnautojai jų netenka ir savivaldybės tarybos sekretorė Inga Kanapeckienė bei mero padėjėjas Rimantas Valiukas. I. Kanapeckienė sakė susidariusią situaciją vertinanti ramiai, nes visada žinojusi šios pareigybės galiojimo laiką.

„Kas bus toliau, spėlioti nesinori, lai tai parodys laikas“, – sakė moteris.

Tad ar nestrigs savivaldybės tarybos posėdis šį penktadienį? I. Cibulskienė tikino, kad joks oficialus raštas nei dėl mero, nei dėl sekretorės iš VTEK negautas, todėl jokių priemonių imtis neketina.

„Atsižvelgdami į aplinkybes stengsimės užtikrinti, kad darbas tarybos posėdžio metu nestrigtų. Nesivadovausime gandais, kad kažkam turėtų baigtis įgaliojimai, o oficialios informacijos neturime“, – tikino valdininkė.

Apie tarybos narius...

Pokalbiui įsibėgėjus meras prabyla ir apie kai kuriuos tarybos narius, dėl kurių elgesio, kaip galima suprasti, lig šiol jaučia nuoskaudas. Tarp tokių – ne tik opozicijoje dirbantys, bet veikimu prieš jį J. Bertašius įvardija ir ilgus metus koja kojon žengusius.

„Jų nereikia toli ieškoti. Paimkim Rimą Rauktienę, kuri niekaip negali susitaikyti, kad jai nebuvo pasiūlytos administracijos direktorės pareigos, o pasiūliau po vicemerės tik savivaldybės tarybos sekretorės. Bet maniau, kad į administracijos direktoriaus postą reikėjo stipresnio žmogaus.  Jos organizuojami pasitarimai, veiksmai vienaip ar kitaip siekia mane pažeminti. Jokia čia paslaptis. Gyvi faktai. Aš apačioje salėje, o antrame aukšte vyksta pasitarimas. Išvažiuojamieji pasitarimai vyko ir Juozo Puodžiukaičio tėviškėje Puodžiukaitynėje, kur manęs irgi niekas nekvietė. Kaip galima žiūrėti į Bernardino Petro Vainiaus pareiškimą, kai bando daryti įtaką net teismo pirmininkui?  O kur didieji veiksmai ir žygdarbiai Mindaugo Tarnausko“, – žodžio į vatą nevyniojo meras.

O ką dėl tokios situacijos mano pati R. Rauktienė?

Ji sako: „Tokią mero poziciją mano atžvilgiu vertinu  neigiamai. Jaučiuosi kalta tik tiek, kad per ilgai buvau tolerantiška ir lojali mero atžvilgiu. Priešingai, pats meras, ypač per pastaruosius 3–4 metus, visiškai negerbė savos valstiečių frakcijos taryboje, visus svarbiausius politinius sprendimus priiminėjo vienasmeniškai. Man yra žema aiškintis rajono bendruomenei dėl man metamų kaltinimų tokioje situacijoje, kuri yra tiesiog akivaizdi.“

Pertvarkos – neišvengiamos

Kaip niekad drąsiai bei garsiai J. Bertašius kalbėjo ir apie pertvarkas savivaldybėje, kurias, jo manymu, puikiai įgyvendintų jo rekomenduota administracijos direktorė. Paklaustas, kodėl pats per tiek metų to negalėjo įgyvendinti, meras neneigė, kad mato ir savo kaltę bei laiku nepriimtus sprendimus.

„Jei norim, kad būtų geriau ir produktyviau, tai yra neišvengiama“, – sakė J. Bertašius, patikinęs, kad turėtų mažėti ne tik skyrių, bet ir pačių etatų.

Pirmiausiai jis prakalbo apie Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėją Vitą Valaitienę.

„Manau, ji turėtų pasekti mano pavyzdžiu ir iš pareigų išeiti pati. Ji jau turi nuobaudą, dabar sugadino Šiaurės g. projektą, kuris derinimui pateiktas buvo geras, o šviestuvai buvo kitoje pusėje. Be žodžių išvis“, – kalbėjo J. Bertašius, pabrėžęs, kad apskritai savivaldybėje Architektūros ir urbanistikos bei Regioninės plėtros skyriai turėtų būti sujungti, o „jam vadovauti ne dizainerio, o architekto išsilavinimą turintis žmogus“.

Tačiau pati skyriaus vedėja V. Valaitienė sakė turinti reikiamą aukštąjį architektės išsilavinimą bei visus reikiamus atestatus tiek užimti architektės, tiek skyriaus vedėjos pareigas.

Meras net mato galimą kandidatą, kuris galėtų užimti ir vyriausio architekto, ir net skyriaus vedėjo pareigas.

„Taip, manau, kad Mantas Paketuris būtų tinkamas žmogus. Jis per trumpą laiką padarė tai, ko mes nesugebėjome per 25-erius padaryti. Jis ir geras organizatorius, ir architektas. Jei norim proveržio, čia turi būti naujas žmogus“, – mintimis dalijosi atsistatydinantis meras.

Galima patikslinti, kad M. Paketuris praėjusių metų pabaigoje dirbo Architektūros ir urbanistikos skyriuje, tačiau vėliau iš darbo išėjo, o gruodžio 13 d. jis pasirinktas į Regioninės plėtros skyriaus koordinatoriaus pareigas.

 Kalbėdamas apie pokyčius savivaldybės viduje J. Bertašius teigė, kad vairuotojai turėtų priklausyti ne Bendrajam, kaip yra dabar, o Ūkio skyriui.

„Bendrasis skyrius būtų atsakingas tik už dokumentus ir popierinius reikalus, o Ūkio skyrius tvarkytų ūkinius reikalus ir būtų ypač galingas“, – galimos pertvarkos štrichais dalijosi J. Bertašius.

Paklausus, ar „tam galingam“ skyriui galėtų vadovauti dabartinis Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, meras klausimą palydėjo tyla.

„Nežinau, galbūt“, –  po kurio laiko patikslino jis.

Apskritai, kaip sakė pašnekovas, jei skyriuose susigyvenama kaip šeimoje, nėra gerai, nes „šeimoj sunku suvaldyti vaikus“.

Negalima taikstytis, kaip kalbėjo J. Bertašius, ir su kai kurių skyrių nuolatine nekompetencija tarybai rengiant sprendimų projektus. Čia jis paminėjo Regioninės plėtros, Švietimo bei Socialinės paramos skyrius. Be to, būtent Švietimo ir Kultūros skyriai taip pat įvardinti tarp tų, kurie turėtų likti kaip vienas.

„Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas turėtų susimąstyti apie ūkinę veiklą mokykloje. Ar gali taip būti, kad stovi mokykloje kameros ir dar dirba keturi sargai. Visiškai neefektyvu ir per metus niekas šiuo klausimu nepadaryta“, –  kritiką dar vienam vedėjui išsakė meras.

Yra, kaip mano J. Bertašius, ir kuo pasidžiaugti. Jis sakė, jog Biudžeto ir turto skyrius su vedėja Egidija Grigaitiene priešaky yra tas skyrius, kuris dirba puikiai ir iš jo galėtų pasimokyti bet kas kitas.

Pokalbio pabaigoje teiraujamės, ką veiks meras ateityje. Jis sako, jog galime parašyti, kad jis tiesiog bus ūkininkas J. Bertašius, kuris be veiklos tikrai neliks. Be to, neatmeta galimybės, kad gali dalyvauti net mero rinkimuose, tik nurodyti teistumą.

„Nežinau, parodys laikas. Ir tada VRK nurodžiau, kad teismo sprendimas neįsigaliojęs, bet pagrąžino man tą prašymą. Dabar žinau, kad reikėjo tik pažymos pareikalauti dėl tokio elegesio ir nebūtų viso šito“, – kalbėjo J. Bertašius.

Pasak jo, tiesiog vieno pabaiga gali būti kito pradžia.   

J. Bertašius mero pareigose dirbo 14 m.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.