Gerų žmonių dėka stiklinis berniukas Kalėdas pasitinka sustiprėjęs

emilis
Nuotr. Po Naujųjų metų Emilijui turėtų būti atlikta antroji operacija, kurios metu bus pakeistos teleskopinės vinys. Jas finansuoja Aleksandro Gridino labdaros fondas.


Sima KAZARIAN

Kriūkų seniūnijos gyventojas, devynerių metų Emilijus Mockus ilgą laiką negalėjo vaikščioti, tačiau šiandien jis eina savomis kojomis, pasilaikydamas į vaikštynę. Gydytojai viliasi, kad Emilijus kada nors žengs ir savarankiškus žingsnius.

Visą Lietuvą sužavėjęs Emilijus pramintas stikliniu berniuku dėl didelio kaulų trapumo, kurį sukelia įgimta liga – netobula osteogenezė. Iki septynerių metų Emilijus net nevaikščiojo, o tiesiog šliaužiodavo ant užpakaliuko.

Didelių rudų akių berniukas pripratęs prie nuolatinės kančios: nuo menkiausios fizinės apkrovos jam lūždavo kaulai.

Pernai Emilijui buvo atlikta pirmoji operacija, bet jis net neturėjo tinkamos vaikštynės – eidavo pasiramsčiuodamas dviem mediniais pagaliukais. Dabar, praėjus metams po operacijos, Emilijus yra sustiprėjęs, stovi įsikibęs į naują patogią vaikštynę, kurią jam parūpino Kriūkų seniūnijos socialinė darbuotoja Ilona Kolegienė. Susitikome jį Kačerginės vaikų sanatorijoje „Žibutė“, kur jis linksmai bendrauja su medikais, negana to, bando žengti kelis savarankiškus žingsnius.

Ant kojų stojasi globėjų dėka

Už tai, kad matome šypseną stiklinio berniuko veide, reikia dėkoti Emilijaus gydytojui – Kauno klinikose dirbančiam doc. Emiliui Čekanauskui. Vaikų chirurgijos klinikos Vaikų ortopedijos traumatologijos sektoriaus vadovas rūpinasi Emilijaus sveikata, organizuoja labdarą, kurios lėšomis Emilijui perkamos teleskopinės vinys, nes jų nefinansuoja ligonių kasos.

Po Naujųjų metų Emilijui bus daroma antroji operacija, kurios metu bus sudėtos Aleksandro Gridino labdaros fondo nupirktos teleskopinės vinys, nes senosios (vinys buvo nupirktos TV3 „Išsipildymo akcijos“ lėšomis) per mažos – berniukas per metus paūgėjo 13 centimetrų. Kad Emilijus auga, yra labai gerai, nes savo svoriu ir ūgiu jis yra atsilikęs nuo vienmečių. Tik pasišventusio gydytojo E. Čekanausko rūpesčiu ir gerų Lietuvos žmonių dėka Emilijus turi galimybę gyventi kiek įmanoma pilnavertišką gyvenimą. Jo šeima verčiasi iš socialinių pašalpų ir Emilijaus neįgalumo, todėl neišgalėtų nusipirkti teleskopinių vinių, kurios kainuoja 8000 eurų.

Liga progresuoja iki brandos

Pasak mokslų daktaro E. Čekanausko, netobula osteogenezė – itin reta ir kol kas nepagydoma liga, per metus nustatoma 2–4 vaikams. Iki 40 proc. sergančių šia liga iš viso nevaikšto, jei neišmoksta iki metų amžiaus.

Ši liga progresuoja iki tol, kol vaikas lytiškai subręsta (16–18 metų). Paskui organizme pasikeičia hormoninis fonas ir lūžiai retėja. Liga vėl paūmėja tik sulaukus vyresnio amžiaus. Pasak medikų, šia liga sergantys vaikai vėliau gali gyventi visiškai normalų gyvenimą. Tokiems ligoniams padėti galima sutvirtinus kaulus implantuojant specialias teleskopines vinis, be to, reikia gerti preparatus, kurie gerina kalcio apykaitą, mineralizacijos procesus.

Gydytojas pastebi, kad netobula osteogenezė dažnesnė tarp berniukų, tačiau nuo kitų faktorių, tokių kaip šalis, rasė ar socialinis sluoksnis, nepriklauso.

Būtina mankštintis

Kačerginės vaikų sanatorijoje Emilijumi rūpinasi patyrusių specialistų komanda. Emilijus nuo 9 val. ryto iki pietų dalyvauja mankštose, jam taikomos fizinės reabilitacijos procedūros.

Anot gydytojos reabilitologės Jūratės Brazienės, labai svarbu, kad reabilitacija išvykus iš sanatorijos nenutrūktų, kad Emilijus kasdien namuose tėvams padedant atliktų mankštas. Tuomet jo raumenų tonusas būtų geresnis.

Emilijus kasdien vartoja kalcį ir vitaminą D. Pasak berniuko mamos Danos Mockienės, namuose Emilijus gyvena pagal tokį pat režimą, kaip ir kiti trys šeimoje augantys vaikai.

„Šiemet pagerėjo jo apetitas, mėgsta daržoves. Jis pažaidžia kartu su broliais, būna, ir apsipyksta, bet pats daugiau saugosi, kad nesusižeistų. Dažnai susigalvoja, kad jam reikia pasimankštinti“, – pasakojo mama.

Paklaustas, kodėl mankštinasi, Emilijus patylėjęs tyliai atsako: „Noriu vaikščioti.“

Mėgsta mokytis

Tris kartus per savaitę mokyklinis autobusiukas nuveža Emilijų į mokyklą. Jis privažiuoja iki pat namų, mamai tereikia berniuką išnešti į kiemą. Mokykloje Emilijus labai myli savo mokytoją, jau pramoko skaityti.

„Man patinka anglų, lietuvių kalba ir matematika. Lengviausia tai matematika“,– šypsosi Emilijus. Tiesa, sveikatos būklė ne visada leidžia berniukui kibti į mokslus pilnu pajėgumu. Su Emilijumi bendraujantys žmonės pastebi, kad jis yra draugiškas, guvaus proto, todėl gali susikurti gražią ateitį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.