Ekskursija pas atliekų turėtojus – sąžiningai rūšiuoti dar nemokame!

maatc kontrole
Nuotr. Kontrolieriai kartu su MAATC direktoriumi Algirdu Bagušinsku (dešinėje) tikrino, ar į konteinerius metamos išrūšiuotos atliekos. Nustačius pažeidimus dažniausiai rašomi įspėjimai, o nuo šių metų nerūšiuojantiems atliekų grės ir didesni tarifai.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Atliekos, jų rūšiavimas, tarifai. Šios temos pastaruoju metu gvildenamos itin dažnai. Rajono savivaldybė patvirtino naujus tarifus už atliekų tvarkymą, gyventojai greit sulauks ir naujų sąskaitų. Marijampolės atliekų tvarkymo centras (MAATC) sausio 12 d. pakvietė rajono žurnalistus pasižvalgyti, kaip gyventojams sekasi tvarkyti atliekas. Rezultatai nedžiugino – rūšiuoti vis dar nesiseka. O gal vis dar trūksta aiškumo ir įgūdžių?

Kontrolė

Pasak MAATC kontrolierių, atliekų tvarkymo situacija Marijampolės regione kasmet šiek tiek gerėja, tačiau, dar turime kur pasitempti. MAATC kontrolė Šakių rajone vykdoma jau treji metai. Kaip teigė kontrolieriai, į mūsų rajoną jie užsuka kartą per mėnesį ir tikrina individualių namų, įmonių bei įstaigų konteinerius bei atliekų vežėjus. Tokių patikrinimų ataskaitos pateikiamos rajono savivaldybei.

Kadangi sausio 12 d. pagal grafiką Šakių mieste privačiuose kvartaluose atliekos nebuvo vežamos, tai pasižvalgyti po individualių namų savininkų konteinerius neturėjome galimybės. Todėl kontrolierių klausiame – kaip motyvuojami gyventojai tinkamai tvarkyti atliekas?

„Jei patikrinę konteinerį, skirtą mišrioms buitinėms atliekoms, randame jame netinkamų atliekų, ant konteinerių užklijuojame lapelius su įspėjimais“, – sakė MAATC paslaugų kokybės kontrolierius Andrius Plikaitis ir pridūrė, kad lig šiol už Atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimą įspėti gyventojai buvo nebaudžiami, tik fiksuojami MAATC registruose.

Tačiau nuo šių metų įsigalioja tvarka, jog atliekų nerūšiuojantiems žmonėms jų tvarkymo įkainis bus didinamas du kartus.

Pasak MAATC kontrolierių, gyventojai atliekas netinkamai rūšiuoja sezoniškai: vasarą ir rudenį mišrioms buitinėms atliekoms skirtus konteinerius prikrauna lapų, žolės, obuolių, o žiemos metu beveik kiekviename pakelėje išstumtame konteineryje pripilta pelenų. Anot MAATC atstovų, visiškai atvėsusius pelenus ten pilti galima, kadangi šiuo metu alternatyvios sistemos nėra sukurta.

Kapinių atliekos

Su MAATC atstovais pirmiausia prasukome pro Šakių kapinių teritoriją, kur net keturiose vietose stovi 17 konteinerių, skirtų buitinėms bei žaliosioms atliekoms. Visi jie buvo apytuščiai, natūralu, juk žiema, nedaug kapines lankančių žmonių. Todėl kartu vykęs MAATC direktorius Algirdas Bagušinskas patarė konteinerių savininkams – rajono savivaldybei pagalvoti, ar reikia šiuo metų laiku jų tiek daug.

„Greitai bus įvesta konteinerių pakėlimo sistema, tai kiekvienas pakėlimas atsieis 15 eurų, atvažiavę atliekų vežėjai per mėnesį pakels po du kartus visus apytuščius konteinerius. Tai gal reiktų sumažinti jų skaičių“, – samprotavo A. Bagušinskas.

Birutės gatvėje stovintys konteineriai buvo primesti anaiptol ne kapinėse susikaupiančių atliekų: vienkartinių indų, maisto atliekų, stiklo taros ir kitokio šlamšto. Abejonių nekyla, kad šias atliekas į atokiau stovinčius kapinių konteinerius suvežė ne kapinių lankytojai, o pašaliečiai. Vos viename kitame konteineryje buvo sumestos kapinių atliekos – žvakidės, krepšelių liekanos, plastikinės gėlės. MAATC atstovai rekomendavo savivaldybėms prie kapinių stovinčius konteinerius, jei yra galimybė, perkelti į kapinių teritoriją, daryti uždaresnes teritorijas, tuomet galbūt gyventojai, norintys atsikratyti atliekų, specialiai neitų į kapinių teritoriją ir jų neišmestų.

„Dabar tai legalus, atviras sąvartynas“, – situaciją apibūdino MAATC atstovai.

Nuvažiavome į neveikiančias Batiškių kapines. Čia prie vieno stovinčio konteinerio sukrauta medinių dėžių krūvelė. Tai pamatęs A. Bagušinskas labai nusistebėjo ir teigė, kad tokios atliekos gali būti tiesiog sukūrentos. Nors aiškiu užrašu ant konteinerio informuojama, ką į jį galima mesti, konteineris buvo pripildytas alkoholinių gėrimų butelių bei kitokių po iškylos atlikusių šiukšlių. Akivaizdu, kad į prie Batiškių kapinių esančią aikštelę jaunimas atvažiuoja toli gražu ne kapų tvarkyti... MAATC atstovai teigė, kad tokiose teritorijose reikėtų pastatyti draudžiamuosius ženklus, kurie draustų įvažiuoti automobiliams, ir tuomet šiukšlintojų sumažės.

Prie daugiabučių

Norėdami pasižiūrėti, kas guli po daugiabučių namų komunalinių atliekų konteinerių dangčiais, atvykome į Šaulių gatvę. Kontrolieriams juos pravėrus ir dalį atliekų iš konteinerių išvertus, pabiro ne tik maisto atliekos, bet ir buteliai, metalinės skardinės, popierinės pakuotės, daugybė plastiko krepšelių.

„Nesuprantu, kodėl gyventojai popieriaus, plastiko pakuočių neišrūšiuoja, kai šalia stovi šioms antrinėms žaliavoms skirti „varpai“, – stebėjosi A. Bagušinskas ir priminė, kad už jų turinio išvežimą gyventojams mokėti nereikia.

Jis informavo, kad pagal naują atliekų tvarkymo infrastruktūrą prie daugiabučių bus įrengtos naujos konteinerinės aikštelės ir minėtų „varpų“ neliks. Dar prie konteinerių gulėjo sumestos sulaužytos lovos, automobilių padangos, šias stambiagabarites atliekas, pasak MAATC atstovų, turi surinkti atliekų vežėjai pagal grafiką apvažiavimo būdu. A. Bagušinskas priminė, kad, esant galimybei, jas gyventojai patys galėtų pristatyti į Šakiuose Sodų gatvėje esančią didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę, kur pristatymas yra nemokamas.

Galimybių yra

Marijampolės regiono atliekų tvarkymo infrastruktūrai plėsti 2014–2020 m. investicijų laikotarpiu skirta 3,8 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos fondų lėšų.

Pasak MAATC direktoriaus A. Bagušinsko, investicijų tikslas – sudaryti sąlygas rūšiavimui: gyventojams buvo išdalinti antrinių žaliavų surinkimo konteineriai, bus vykdoma didelio gabarito atliekų surinkimo aikštelių statyba Gelgaudiškyje ir Kudirkos Naumiestyje, naujai bus įrengtos 121 konteinerinės aikštelės ir kiti darbai.

MAATC atstovų teigimu, 2016 metais perdirbtų mišrių atliekų į sąvartynus pateko 4 tūkst. 600 tonų.

„Siekiame, kad šis skaičius būtų gerokai mažesnis ir kuo daugiau atliekų būtų perdirbama. Mes turime ne šiukšles gaminti, o atliekas, skirtas perdirbimui. Todėl dar kartą noriu paagituoti žmones atliekas rūšiuoti. Sumažinus atliekų kiekį sąvartynuose, mažėtų ir mokesčiai už sąvartyne šalinamas atliekas“, – kalbėjo A. Bagušinskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.