Slaptas balsavimas – demokratijos užtikrinimas?

vainius tarnauskas
Nuotr. Jungtinės opozicinės frakcijos seniūnas Bernardinas Petras Vainius (kairėje) ir Mindaugas Tarnauskas pristatė argumentus dėl slapto balsavimo, nors jiems nepritarė nė vienas kolega.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Jungtinė opozicinė frakcija iniciavo neeilinį tarybos posėdį, kurio metu jau šiandien iš tarybos narių būtų renkamas laikinas meras. Nors bent jau iki šiandien daugelis rajono politinių figūrų šį siūlymą vertino skeptiškai, posėdis parodys, kokį sprendimą priims tarybos nariai. Staiga pasikeitus aplinkybėms, kai administracijos direktorės pareigas šiai nesant atsisakė eiti Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, taryba bus priversta išsirinkti laikiną merą. Negana to, opozicija norėtų, kad laikinas meras būtų renkamas slaptai. Aptarti šį siūlymą antradienį rinkosi rajono savivaldybės tarybos darbo reglamento papildymams ir pataisymams darbo grupė, frakcijų seniūnai, komitetų pirmininkai.

Siūlymą dėl laikino mero išrinkimo balsuoti slaptai posėdžio metu pristatė opozicinės frakcijos seniūnas Bernardinas Petras Vainius ir Mindaugas Tarnauskas. Būtent pastarasis labiausiai laikėsi savo ir įrodinėjo, kad slaptas balsavimas užtikrintų demokratijos principus ir balsuojant nebūtų daromas politinis spaudimas. Tuo labiau, kaip kalbėjo M. Tarnauskas, kad administracijos direktorius ar administracijos direktoriaus pavaduotojas yra renkamas slaptu balsavimu. Todėl jis tikino, jog pasitaręs su Seimo teisininkais sulaukė rekomendacijos pasipildyti svarbiausią tarybos narių darbą įforminantį dokumentą – reglamentą. Kas konkrečiai tokias rekomendacijas teikė, jis neįvardijo, nors ir buvo klausiamas. Papildžius reglamentą esą ateityje būtų galima kalbėti ir apie paties Vietos savivaldos įstatymo pakeitimą.

Tai, kad rajone dėl valdymo susidariusi neeilinė ir beprecedentė situacija, nesiginčijo niekas, tačiau daugelis svarstė, ar tikrai reikia laikino mero.

„Jei jau mums reikia laikino mero, tai balsuokim, tik ne slaptai. Tai ne pastovus meras ir kodėl viešai negalime pasisakyti, ar mums priimtinas tas kandidatas, ar ne“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Irena Haase.

Jai pritardamas bendrapartietis Vaidas Balčiūnas irgi pasisakė už viešumą. Jis kalbėjo, kad politikas turi būti atviras, o įsitikinimai žinomi rinkėjams. Siūlomas slaptas balsavimas, V. Balčiūno manymu, sudaro galimybę manipuliacijoms, šešėlinėms įtakoms, interpretacijoms ir savo nuomonės nuslėpimui, bet jokiu būdu ne demokratijai. Apskritai, jo nuomone, ir kiti politinio pasitikėjimo asmenys turėtų būti renkamai ne slaptai.

Opozicijos siūlymo antradienį nepalaikė ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Tautvydas Šukys, bendrapartiečiai Juozas Puodžiukaitis, Aušrelė Pukinskienė. Ji siūlymą vadino trumpalaikiu, negarbingu ir netikslingu.

Pasak B. P. Vainiaus, viešas politiko valios demonstravimas yra stiprios politinės brandos įrodymas, tačiau yra kitokių atvejų, tad jei įstatymiškai galima įforminti slaptą balsavimą, tą ragino ir padaryti, kad nenorintiems deklaruoti savo nuomonės viešai, būtų „nuimami slenksčiai pareikšti savo valią“.

J. Puodžiukaitis kalbėjo apie tai, kad daug svarbiau ne laikino mero rinkimai, o tai, kad nėra svarbiausio administracinio kumščio savivaldybėje – nuolatinio mero, administracijos direktoriaus ir administracijos direktoriaus pavaduotojo. Būtent čia, kaip tvirtino jis, yra spraga. Be nuolatinio mero šių kandidatūrų niekas negali kelti. Čia B. P. Vainius siūlė tarybos vardu parengti rezoliuciją įstatymų leidėjams, nes „tokioj duobėj gyventi negalima“.

Grįžtant prie laikino balsavimo, sprendimą priims taryba, o darbo grupės siūlymas tik rekomendacinio pobūdžio. Rekomendacija – neįtvirtinti reglamente šios galimybės. Beje, kaip dėmesį atkreipė vicemeras bei tarybos darbo reglamento papildymams ir pataisymams darbo grupės pirmininkas Edgaras Pilypaitis, prašymas dėl reglamento papildymo iš opozicijos buvo gautas vėliau nei prašymas sudaryti galimybę balsuoti slaptai. Tačiau kol nepapildytas reglamentas, pagal įstatymą nenumatyta balsuoti slaptai, beje, net ir patvirtinus tokią nuostatą, yra aibė veiksmų, kol ši nuostata pradės galioti, – neužtenka tik nubalsuoti.

Visgi M. Tarnauskas sakė nesuprantantis kolegų fobijos ir vicemero pasipriešinimo, tad svarstė, ar tai nesusiję su vicemero noru administracijoje būti pačiu svarbiausiu ir vieninteliu. M. Tarnausko nuomone, „atsakomybę reikėtų už valdymą nešti dar kažkam“. E. Pilypaitis argumentavo, kad išrinkto laikino mero įgaliojimai niekuo nebus didesni nei mero pavaduotojo, o strateginiai klausimai bet kuriuo atveju negalės būti priimami, iki kol nebus nuolatinio mero.

„Jau dveji metai tie strateginiai klausimai nesprendžiami“, – rėžė B. P. Vainius.

Jam pritardamas J. Puodžiukaitis akcentavo, kad jei mes dirbsim tokiais tempais kaip dabar, nieko stebėtino, kad į mūsų kraštą neateina jokie investuotojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.