Vaikų globos namai nenori savivaldybės šešėlio

vaiku namai
Nuotr. Šakių vaikų globos namai nori, kad rajono savivaldybė pasitrauktų iš dalininkų ir teises perleistų Šakių evangelikų liuteronų parapijai, nes taip esą būtų sulaukiama kur kas daugiau paramos.


Sausio pabaigoje Šakių vaikų globos namų direktorius Virginijus Kelertas kreipėsi į savivaldybės administraciją, tarybos narius su siūlymu Šakių rajono savivaldybei pasitraukti iš VšĮ Šakių vaikų globos namai dalininkų ir teises perleisti Šakių evangelikų liuteronų parapijai.
 
Globos namų direktorius V. Kelertas rašte akcentuoja, kad per 11 globos namų gyvavimo metų Šakių rajono savivaldybė skirdavo lėšas išskirtinai tik vaikų išlaikymui, komunaliniams mokesčiams, darbuotojų atlyginimams. To, pasak vadovo, neužtenka, kad įstaiga galėtų išlikti konkurencinga socialinių paslaugų rinkoje teikdama kokybišką ir kainos atžvilgiu konkurencingą paslaugą.

Be to, į globos namus vaikai patenka dažniausiai neturėdami elementarių higienos ir socialinių įgūdžių, su įvairiais sutrikimais. Patalpos turi išlikti tvarkingos, atitinkančios higienos normas ir socialinės globos kokybės reikalavimus, todėl jos turi būti nuolat tvarkomos ir remontuojamos.

Dalininko, tai yra Šakių evangelikų liuteronų parapijos pastangomis buvo surasti partneriai Vokietijoje, Švedijoje ir JAV, kurie iki šiol vieni investavo į globos namų atsinaujinimą. Jei įstaiga būtų darbus atlikusi pati, tai būtų atsiėję apie 300 tūkst. eurų. V. Kelertas atkreipia dėmesį, kad kitas dalininkas, tai yra Šakių rajono savivaldybė, prie įstaigos patalpų rekonstrukcijos neprisidėjo. Jei patalpos būtų nepritaikytos gyventi šeimynomis, šiandien 16-ai vaikų paslaugos negalėtų būti teikiamos.

Tačiau to neužtenka. Pasak evangelikų liuteronų kunigo ir įstaigos vadovo, norint, kad įstaiga sėkmingai toliau funkcionuotų, reikalingos nuolatinės investicijos. 2017 m. reikia pakeisti pastato stogą ir stoglangius. Skaičiuojama, kad tam reikėtų apie 100 tūkst. eurų.

„Parapijos partneriai yra pasiryžę atlikti šiuos darbus su sąlyga, kad savivaldybė pasitrauks iš dalininkų tarpo, nes, Švedijoje ir Vokietijoje bažnyčiai atsiskyrus nuo valstybės, bažnyčiai nėra leidžiama finansuoti įstaigų, kurių steigėjai yra valstybė ar savivaldybė“, – rašoma rašte.

Todėl V. Kelertas tikina, kad savivaldybės tolesnis pasilikimas Šakių vaikų globos namų dalininku pradeda akivaizdžiai trukdyti užsienio šalių labdaringų organizacijų investicijų pritraukimui siekiant ir toliau išlaikyti šeimyninius vaikų globos namus bei dalyvavimui tarptautiniuose projektuose.

Be to, kaip rašo vadovas, valstybės socialinė politika tokia, jog šalyje turėtų nelikti valstybinių vaikų globos namų, todėl savivaldybės dalyvavimas meta šešėlį ant globos namų, kaip valdiškos įstaigos.

„Pagrindinė savivaldybių funkcija tampa tik socialinių paslaugų planavimas, organizavimas, o ne tiesioginis jų teikimas. Vis labiau socialinėje politikoje akcentuojama vaiko globa bendruomenėje“, – tikina V. Kelertas, prašantis priimti sprendimą dėl savivaldybės pasitraukimo iš dalininkų ir savo teises perleisti Šakių evangelikų liuteronų parapijai.

„Esame pasiruošę ir toliau geranoriškai bendradarbiauti su Šakių rajono savivaldybe parduodant kokybiškas paslaugas pagal Šakių rajono savivaldybės poreikius, teikiant prioritetą šio rajono vaikams. Nuo savivaldybės pečių nukristų atsakomybė dėl įstaigos gyvavimo. Išliktų tik socialinės paslaugos pirkimas pagal poreikį“, – žada įstaigos vadovas.

Visgi, jei Šakių rajono savivaldybė nutartų ir toliau likti dalininku, prašoma 2017 m. biudžete numatyti papildomus 100 tūkst. eurų remonto darbams, o visais kitais ateinančiais metais – papildomą finansavimą pastatų remontui ir aplinkos tvarkymui, vaikų žaidimų aikštelių bei rekreacinių zonų įrengimui globos namų teritorijoje ir kt. Preliminariais įstaigos skaičiavimais, tam reikėtų apie 500 tūkst. eurų.

„Kadangi savivaldybei liekant dalininku, sulaukti paramos iš bažnyčios partnerių nelieka galimybių“, – dar kartą rašto pabaigoje akcentuoja V. Kelertas.

Kokį sprendimą priims ir kokią nuomonę šiuo klausimu turės taryba, kol kas neaišku.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.