Verslininkas su plano rengėjais sunkiai rado bendrą kalbą

rinkevicius
Nuotr. Gelgaudiškietis Edmundas Rinkevičius (antras iš kairės) plano rengėjams įrodinėjo, kad plane būtina nurodyti naudingų iškasenų teritoriją, tiksliau, bent preliminarų karjerą, tačiau rengėjai verslininko turimos informacijos nelaikė rimta ir tikino, jog neturėdami oficialios informacijos apie išžvalgytą teritoriją plano keisti negali.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Vasario 14 d. savivaldybės salėje bendrojo plano parengtų sprendinių aptarimui suorganizuotas viešas susirinkimas su visuomene. Tai buvo paskutinė diena, kai dėl sprendinių buvo galima teikti pretenzijas, pasiūlymus. Šia teise pasinaudojo UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ direktorius Edmundas Rinkevičius, prašęs plane Gelgaudiškio teritorijoje numatyti naudingų iškasenų teritoriją arba, kalbant paprasčiau, galimą karjerą.

Pasak bendrojo plano rengėjų UAB „Taem urbanistai“ projekto vadovės Marijos Burinskienės, bendrasis planas tik numato vystymo kryptis, bet nesprendžia konkrečių sklypų situacijos. Viešinimo procedūros buvo kartojamos tam, kad pasikeitė vizualinis vaizdas, o vasario 14-oji buvo paskutinė pastabų priėmimo diena. Beje, pats planas pradėtas rengti dar 2012 m. Artimiausiame tarybos posėdyje jis jau turėtų būti tvirtinamas.

Pagrindinė E. Rinkevičiaus pastaba buvo ta, kad bendrajame plane Gelgaudiškio teritorijoje nurodyta konservacinė rekreacinė zona, tad apie jokią naudingų iškasenų gavybą nėra net kalbos. O jis norėtų, kad plano rengėjai panemunės teritorijoje nurodytų, kad bent jau prognozuojama naudingų iškasenų gavyba, o rekreacinė zona nebūtų nurodyta išvis.

Rengėjai buvo kategoriški: jei Lietuvos geologų tarnybos duomenų bazėje nėra informacijos, jog plotai išžvalgyti ir neaišku, ar iškasenų ten yra, tai jie plane ir negali to nurodyti. Tačiau suinteresuotam galimo karjero atsiradimu E. Rinkevičiui rekomendavo inicijuoti žvalgybą, atlikti poveikio aplinkai vertinimą – tai nėra draudžiama. Šią mintį palaikė ir Architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistė Laima Savukaitienė, paminėjusi ir tai, kad kaštai tam padaryti išties dideli. Tačiau gelgaudiškietis tikino šį klausimą kėlęs dar 2013m., tačiau atsakymo sulaukė tik prieš savaitę. Raštu, kaip sakė jis, per tą laiką nebuvo atsakyta nė karto. UAB „Taem urbanistai“ projekto vadovė tikino, jog užklausą gavo tik prieš dvi savaites.

Į diskusiją įsijungė ir Panemunių regioninio parko atstovai. Vadovas Mindaugas Janušonis sako suprantantis E. Rinkevičiaus lūkesčius: jei bendrajame plane būtų numatytas karjeras, gelgaudiškiečiui „tai būtų riebus pliusas“, nes nereikėtų atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūrų. Kaip vertino M. Janušonis, tai pusė leidimo norint steigti karjerą. Visgi jis ragino nepamiršti galiojančių įstatymų, saugomų teritorijų. Parko specialistas Saulius Navickas dėmesį atkreipė į tai, kad pievos tarp Raudonės ir Gelgaudiškio yra saugomos griežlės perimvietės ir buveinės, todėl ši teritorija patenka į europinės svarbos teritorijų sąrašą ir norint steigti naują karjerą reikėtų labai atidžiai žiūrėti, ar tai galima.

E. Burinskienė aiškino, kad E. Rinkevičius atstovauja grynai savo asmeniniam interesui ir citavo jo siųstą raštą su prašymu: „Koreguoti Panemunių regioninio parko teritoriją taip, kad vakarinė jos riba pasibaigtų-prasidėtų už naujųjų Gelgaudiškio miestelių kapinių ribų; koreguoti saugomos teritorijos ribas „Natūra 2000“ taip, kad vakarinė šios teritorijos riba prasidėtų ties Maštaičių piliakalniu“. Tad ji retoriškai teiravosi, ar dar reikia paaiškinimų. Tačiau kaistančią atmosferą bandė gesinti vicemeras Edgaras Pilypaitis, kuris kalbėjo apie tai, kad jeigu galima nurodant konkrečią vietą ją pažymėti kitaip, kodėl taip nepadėti vietiniam verslui. E. Rinkevičius motyvavo, kad gamybai reikalingą žvyrą jam tenka vežti keliasdešimt kilometrų.

Diskusijoms nerimstant galiausiai M. Burinskienė pasiūlė kreiptis į Lietuvos geologų tarnybą ir paprašyti oficialaus išaiškinimo dėl galimo ar negalimo karjero. E. Rinkevičius, rankose laikydamas žemėlapį, nuo susitikimo pradžios aiškino priešingai nei rengėjai: kad teritorija yra išžvalgyta ir plane ją būtų galima nurodyti bent preliminariai. Plano rengėjai tokios informacijos neturėjo, o neturėdami, kaip aiškino, neturi teisinio pagrindo ją numatyti bendrajame plane.

Be karjero numatymo, daugiau niekas klausimų nekėlė. M. Burinskienė tik patikino, kad sulaukusi 286 griškabūdiečių parašų ir, esant tarybos protokoliniam sprendimui, prie Griškabūdžio esanti teritorija nebus nurodyta kaip galima vėjo jėgainių statybai.

Bendrojo plano parengtų sprendinių viešame aptarime su visuomene dalyvavo trys tarybos nariai, Panemunių regioninio parko atstovai, keletas savivaldybės administracijos darbuotojų ir rengėjai. Didesnio visuomenės susidomėjimo pristatymas nesulaukė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.