Lukšių tvenkiniu rūpinasi žvejai

gintas
Nuotr. Gintas Linertas sako, kad Lukšių tvenkinio pakrantė buvo virtusi tikru šabakštynu. Negailėdami laiko per dvi dienas talkoje dalyvavo apie 30 ne tik žvejų, bet ir neabejingų gamtai Lukšių seniūnijos gyventojų.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praeitą savaitgalį trys dešimtys lukšiečių vyrų tvarkė Lukšių tvenkinio pakrantę, genėjo šakas, išpjovė nudžiūvusius medžius, rinko šiukšles. Vietinius žvejus ir kitus lukšiečius padirbėti subūrė Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos narys lukšietis Gintas Linertas.

Ant Lukšių miestelio teritorijoje esančio vandens tvenkinio (jis užima 10,2 ha plotą) mus pasitikęs G. Linertas pasakojo, kad taip apžėlė krūmais ežero pakrantės, kad neapsikentęs pakvietė lukšiečius žvejus mėgėjus į talką. Pasak pašnekovo, apie 25 metus čia niekas panašaus pakrančių valymo nedarė. Lukšių tvenkinį yra išsinuomojusi Šakių medžiotojų ir žvejų draugija, kuri daugiausia rūpinasi tvenkinio įžuvinimu, išduoda leidimus žvejoti. G. Linertas užsiminė, kad tvenkinio pakrantės turėjo būti sutvarkytos dar 2012–2014 m. įgyvendinant ES 2007–2013 m. struktūrinių fondų remiamą investicinį projektą „Lukšių tvenkinio ant Lenkupio upės būklės gerinimas Šakių rajono savivaldybėje“. Priminsime, kad projekto įgyvendinimui buvo skirta 1 mln. 242 tūkst. 476 Lt. (336 tūkst. eurų). Tuo metu iš vandens telkinio buvo pašalintas dumblas ir augmenija.

Tačiau G. Linertas nelinkęs gilintis į minėtą projektą ir sako, kad ištisus metus rūpinasi pakrančių ir visos aplinkos švara bei prižiūri bendrą tvarką. Lukšietis – užkietėjęs žvejys, suradęs laisvo laiko skuba pažvejoti, pabendrauti su žvejais. 2016 m. G. Linertas buvo apdovanotas Žvejų Patrimpo medaliu. Gintas sako, kad su meškere nesiskiria nuo penkerių metų.

Pašnekovas pasakojo, kad šiais metais žieminė žūklė, kaip ir visoje Lietuvoje, buvo prasta – geru laimikiu nepasigyrė nė vienas kalbintas žvejys. Trumpas šiais metais buvo ir žvejybos sezonas, trukęs apie vieną mėnesį. Pasirodo, Lukšių seniūnijoje yra apie pusšimtis žvejų mėgėjų. G. Linertas neslėpė, kad norėtų didesnio dėmesio Lukšių tvenkiniui iš rajono Medžiotojų ir žvejų draugijos ir teigė, kad jie su vyrais šiandien viską daro savo lėšomis ir jėgomis.

G. Linertas pasakojo, kad dažniausiai Lukšių tvenkinyje žvejojantys žvejai užtikrina švarą savo žvejybos vietose, didesni šiukšlintojai yra su automobiliais atvažiuojantis ir pramogaujantis jaunimas, po kurių pasibuvimo paliktas šiukšles tie patys žvejai ir surenka. Pašnekovas teigė, kad brakonierių šiais laikais taip pat nepasitaiko, žmonės tapo sąmoningesni.

„Didžiausia bėda – karklų, nudžiuvusių medžių šakos sukritusios į vandenį ir pūva. Todėl apaugusias krūmais pakrantes pirmiausiai ir genime, pjauname. Vyrai su benzopjūklais, kirviais, genėjimo kardais darbuojasi. Pakrantės augaliją – nendres, meldus paliekame, jos natūraliai apvalo užterštą vandenį“, – pasakojo Medžiotojų ir žvejų draugijos narys.

G. Linertas tarsi juokais prasitaria, kad jeigu žvejoti susiruošei apie pietus, tai vietos tikrai nesurasi, nes Lukšių tvenkinio pakrantės labai apžėlusios – priėjimui liko tik keli tarpeliai. Anot pašnekovo, dar teks sugalvoti, kur padėti kalnus šakų, – jas planuoja susmulkinti ir panaudoti kurui. Planų Gintui taip pat netrūksta – vasarą planuoja atvežti smėlio į buvusio pliažo teritoriją, kurią anksčiau mielai lankė ne tik lukšiečiai, bet ir viso rajono gyventojai.

Atsisveikindamas G. Linertas priduria, kad darbus tęs dar šį savaitgalį, todėl pakvietė visus lukšiečius vasario 25 d. 10 val. ateiti ir prisijungti prie Lukšių tvenkinio aplinkos sutvarkymo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.