Kandidatai į merus debatuose nepateisino verslininkų lūkesčių?

debatai verslo
Nuotr. Debatuose dalyvavo visi penki kandidatai į rajono savivaldybės mero postą (iš kairės): Raminta Bastytė, Vidas Cikana, Dinara Gudaitienė, Raimondas Januševičius ir Edgaras Pilypaitis.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusio trečiadienio vakarą Šakių verslo klubo iniciatyva Šakių verslo informacijos centras (ŠVIC) bei Šešupės euroregiono turizmo informacijos centras (TIC) surengė kandidatų į rajono merus debatus, kuriuose dalyvavo visi penki kandidatai į merus.

Rajono savivaldybės posėdžių salėje vykusių debatų metu pirmiausiai buvo skirtas laikas kandidatų prisistatymams, vėliau visi jie turėjo atsakyti į šešis klausimus. Kadangi debatai buvo orientuoti į verslo atstovus, tad ir klausimai, savaime suprantama, buvo susiję su verslu. Tiesa, kandidatams klausimai iš anksto nebuvo pateikti.

Kandidatų teirautasi, kiek verslas turėtų būti svarbus rajonui ir jo valdžiai, kokiomis vertybėmis būtų grįstas kandidato bendravimas su verslo bendruomene. Taip pat teirautasi apie svarbiausius strateginius tikslus, investicijų pritraukimą, kokiomis priemonėmis kandidatai siektų šio tikslo. Domėtasi, kaip pagreitėtų verslui aktualių klausimų sprendimas, kokius kelius kandidatai mato rajono biudžeto didinimui, kalbėta ir apie ŠVIC bei TIC perspektyvas.

Atsakę į šiuos klausimus kandidatai neturėjo laiko atsipūsti, nes jiems buvo parengta po vieną papildomą klausimą. Socialdemokratų partijos atstovė Raminta Bastytė savo rinkiminėje programoje pasisako už turizmo paslaugų įvairovę, tad jos debatus moderavusi TIC vadovė Ieva Bernotaitė teiravosi, kokių konkrečių paslaugų ji pasigenda, ką norėtų pasiūlyti. R. Bastytė kalbėjo, jog infrastruktūrą, palankią turizmui, rajone turime, daug investuota į dvarus, ruošiami investiciniai projektai turizmo srityje, tačiau galbūt reikėtų pagalvoti apie stipresnę verslo ir turizmo bendrystę. R. Bastytė kalbėjo, kad į mūsų turizmo maršrutus ir srautus galėtų labiau įsitraukti verslo žmonės. Anot jos, rajone yra gaminamų puikių produktų. Tad reikėtų susitelkti ir labiau padėti mūsų gamybininkams.

Centro sąjungos atstovas Vidas Cikana savo programoje smulkiam ir vidutiniam verslui žada palankią mokesčių politiką. Jo pasiteirauta, kokių konkrečių pasiūlymų jis turi mokesčių klausimu rajono savivaldybės tarybai. V. Cikana, prašydamas rajono verslininkų neįsižeisti, sakė, kad mūsų rajone smulkus ir vidutinis verslas kol kas menkai išvystytas.

„Manau, kad kada nors viskas išsirutulios taip, kad rajone bus unikalių, išskirtinių, ekologiškų verslų. Jiems, pritraukiant ir gaunant pelną iš atvykstančių turistų, galbūt mokesčiai būtų ne tokie skausmingi“, – kalbėjo V. Cikana.

Darbo partijos atstovės Dinaros Gudaitienės paprašyta įsivaizduoti, kad jai pasiūlyta vienai verslo įmonei skirti nominaciją. Kandidatė turėjo atsakyti, už ką ir kam ją skirtų.

 „Tai labai sunkus klausimas. Atsakyti, to neapsvarsčius, nesusidėliojus prioritetų, tikrai negalima. „Myliu-nemyliu“ principu gal ir galima, tačiau taip neturi būti. Tikrai šiandien negaliu atsakyti“, – sakė D. Gudaitienė.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Raimondas Januševičius rinkiminėje programoje rašo, jog žada pašalinti visas kliūtis kurtis naujam verslui. Kandidato pasiteirauta, kokias kliūtis jis mato. Kandidatas kalbėjo, kad pagrindinės kliūtys – biurokratinės.

„Verslui turėtų būti sudarytos sąlygos kurtis, kad būtų galima susitvarkyti dokumentus ne per metus ar dvejus. Viskas savivaldos turėtų būti sustyguota taip, kad tai būtų galima padaryti per kelias savaites ar mėnesius“, – nuomonę išsakė R. Januševičius.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovui Edgarui Pilypaičiui klausimas pateiktas remiantis laikraščio „Draugas“ kovo 17d. numeryje publikuotu straipsniu, kuriame rašoma apie vežimo apsipirkti į Lenkiją paslaugą. I. Bernotaitė teiravosi, kokia kandidato pilietinė pozicija šiuo klausimu.

„Jeigu mes filantropiškai nesuprasim šių principų, jeigu nepalaikysim savo verslo, viskas toliau taip ir bus. Šiandien galiu sutaupyti penkis eurus, o rytoj prarasti dešimt. Aš miegu ant „Lauksvos“ sofos, kai reikėjo, betoną pirkau iš Gelgaudiškio „Gelžbetonio“. Stengiuosi pirkti vietinę produkciją. Pavyzdžiui, kaip jaustis žmogui, turinčiam verslą, išlaikančiam žmones, kurie išlaiko savo šeimas, kai kažkoks verslininkas prieš Kovo 8-ąją parsivežęs furgonėlį tulpių, išsipirkęs dviem dienoms verslo liudijimą, uždirbo to kito verslininko mėnesio pelną. Turėdami tokius greitus biznius, pakertame visą normalios ekonomikos vystymosi raidą“, – sakė E. Pilypaitis.

Tiesa, pasibaigus šiems klausimams, prasidėjo diskusija, kai verslo atstovai turėjo galimybę kandidatų paklausinėti rūpimų klausimų. Tuo metu savo nuomonę išsakyti nusprendė UAB „Lauksva“ pardavimų vadovė, Verslo klubo narė Loreta Valaitienė. Verslininkė kandidatams tiesiai šviesiai pasakė, jog nė vienas iš jų neturi aiškios verslo strategijos.

„Labai silpnai žiūrite į biudžeto surinkimą. Mes šiandien norėjome išgirsti, kaip jūs planuojate jį surinkti ir kaip tada planuojate dalyti pinigus. Leisiu sau konstatuoti faktą, kad jūsų strategijos nepamačiau, gerbiami kandidatai“, – atvirai kalbėjo L. Valaitienė.

Tęsdama verslininkė kalbėjo, jog verslą galima palyginti su krauju, kuris pulsuoja po organizmą ir jo niekas nemato, bet jis būtinas.

„Mes čia esame todėl, kad mes esame rajono kraujas. Norite to kraujo kokybiškesnio, geresnio – rodykit, kaip jūs jį gaminsite. Šiandien turime daug problemų: profesinės kompetencijos, verslumo skatinimo, kai rajone turime vieną verslo informacijos centrą, kurio durų vos neužkalė“, – nuomonę išsakė verslininkė.

Arūnas Tarnauskas, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybės vadovas bei rajono savivaldybės tarybos narys, kalbėjo, jog verslo bendruomenė iš kitų, ko gero, tuo ir išsiskiria, jog niekur ji nėra vieninga ir niekur ji nėra susitelkusi.
„Verslas veikia šiek tiek kitokiu principu. Čia yra konkurencingumo ir vandens tekėjimo, kuris teka ten, kur lengviau, principai. Verslas eina ten, kur jam yra geriau. Norėsim ar ne, drausim į Lenkiją važiuoti ar ne, vis tiek važiuos. Ir ši linija ir veda per visą mūsų valstybę, per savivaldą. Nors sakot, kad vienas žmogus visko nepakeis, bet pozicija yra labai svarbi“, – kalbėjo A. Tarnauskas.

Verslininkas Edmundas Rinkevičius būsimam merui linkėjo pakeisti požiūrį į verslą.

„Jei ŠVIC nuo 2000 m. gyvena pusrūsyje, o jame dirba pusantro žmogaus, tai ir pasako, ką Šakiai galvoja apie verslą. Kai pasistatysite ŠVIC savo priimamajame, jūsų durys bus antros, o ŠVIC pirmos, tada už jus ir galėsim balsuoti“, – kreipdamasis į kandidatus kalbėjo E. Rinkevičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px