Pertvarkos niuansai – 134 pranešimai, keturi iš šeimų paimti vaikai

rankos vaikiskos
Gintarė MARTINAITIENĖ


Jau keturi mėnesiai šalyje dirbama pagal naująją Vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarką. Netrūksta pasipiktinimų dėl „masiškai atimamų vaikų“, o skaičiai stulbina – nuo liepos 1-osios iš šeimų paimta tūkstantis vaikų. Tiesa, rajone situacija nėra tokia dramatiška.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Marijampolės apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Šakių rajono savivaldybėje Rūta Lebedžinskienė informavo, kad rajone nuo pertvarkos pradžios buvo gauti 134 pranešimai apie vaiko teisių apsaugos pažeidimus. Devyni iš jų nepasitvirtino, devyni buvo apie smurtą, tačiau, kaip pažymi R. Lebedžinskienė, čia kalbama nebūtinai apie smurtą šeimoje, bet ir smurtą mokykloje, susimušimą gatvėje. Likusieji atvejai buvo dėl tėvų girtavimo ir vaikų nepriežiūros.

Antras grėsmės lygis, kai grėsmė yra vaiko gyvybei, sveikatai ir saugumui ir jis turi būti paimtas iš tėvų, globėjų ar įtėvių, per keturis mėnesius rajone nustatytas keturiems vaikams iš trijų šeimų. Su šeimomis dirbama, joms teikiama pagalba. Šiais keturiais atvejais vaikai buvo paimti dėl smurto bei tėvų nepriežiūros, vienu atveju – mažametis buvo paliktas išvis be suaugusių priežiūros. Kai nustatomas pirmas grėsmės lygis, vaikas gali gyventi šeimoje, tik teikiama atvejo vadyba, vyksta darbas su šeima.

„Tikimės, kad į dvi šeimas vaikai grįš. Vyksta darbas su šeima ir priklauso, kaip šeima priima pagalbą, kaip vykdo sudarytą pagalbos planą. Juk ir laikinosios globos tikslas – grąžinti vaiką į šeimą“, – mintimis dalijosi Vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja savivaldybėje, pridūrusi, kad teoriškai laikinoji globa, kai vaikas paimtas iš šeimos ir auga pas globėjus, gali trukti iki metų.

Tačiau tokiu atveju, kai mama neina net į minimalų dialogą, nesidomi, kokia situacija, neateina ir nesusisiekia, R. Lebedžinskienė kelia retorinį klausimą, ar gali būti kalba, kad vaikas grįžtų į šeimą.

Pasak jos, jei jau matoma, kad „reikalai tikrai žuvę“ ir situacija nepasikeis, dėl tėvų teisių ribojimo į teismą galima kreiptis ir po dviejų mėnesių nuo vaiko paėmimo iš šeimos.

Visgi šalyje pastaruoju metu viešinamos situacijos, kad vaikai buvo paimti ir iš tvarkingų, iki tol Vaiko teisių apsaugos akiratyje neatsidūrusių šeimų. R. Lebedžinskienė patikina, kad rajone taip nebuvo – šeimos specialistams daugiau mažiau buvo žinomos.

Pašnekovė sako, kad įsigaliojus naujai tvarkai vaikų iš šeimų paimama mažiau nei iki pertvarkos. Be to, R. Lebedžinskienė ypač džiaugiasi, kad pagalbos šeima gauna daug daugiau nei anksčiau, gerų žodžių ji negaili ir atvejo vadybininkams, dirbantiems Šakių socialinių paslaugų centre. Būtent jie organizuoja pagalbos teikimą šeimoms, vertina, kokios konkrečiai pagalbos labiausiai reikia, kokie specialistai reikalingi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.