Socialdemokratus į savivaldos rinkimus ves Darius Jakavičius

jakavicius darius2
Nuotr. Mero rinkimuose dalyvausiantis Darius Jakavičius tiki įnešiantis sumaišties bei gaivaus vėjo, kurio rajonui reikia.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį vakare į darbinę konferenciją rinkosi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Šakių skyriaus nariai. Nuspręsta partijos kandidatu mero rinkimuose kelti pedagogo Dariaus Jakavičiaus kandidatūrą. Susitikimo metu reitinguoti kandidatų į Europarlamentą bei pretendentų į savivaldybės tarybą sąrašai. Paliestas ir narystę partijoje sustabdžiusio Mindaugo Basčio klausimas.

Kadangi laikraštis „Draugas“ apie susirinkimą informuotas nebuvo ir apie jį sužinojo iš socialiniame tinkle paskelbtos žinutės, kitą dieną po konferencijos informacijos teiravomės skyriaus pirmininko Viktoro Lebedžinsko. Jis patikino, kad  spaudos atstovai nebuvo kviesti. Skyriaus pirmininko nuomone, partijos susirinkimas nėra teatras spaudai.

V. Lebedžinskas informavo, kad pirmiausiai buvo reitinguojamas pateiktų 33-jų pretendentų į Europos Parlamentą sąrašas. Kiekvienas konferencijos dalyvis turėjo po penkis balsus. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad šakiečiai labiausiai pasitiki Juozu Oleku, antroje vietoje – Vilija Blinkevičiūtė, trečia pozicija atiteko Ramintai Jakelaitienei.

Antruoju darbotvarkės klausimu buvo tvirtinama D. Jakavičiaus kandidatūra į merus. Iš 30 konferencijos dalyvių 20 balsavus už, devyniems prieš (vienas biuletenis buvo sugadintas), šiai kandidatūrai buvo pritarta. Nors prieš balsavimą buvo paklausta, ar nėra kitų galimų kandidatų, daugiau pasiūlymų nebuvo.

D. Jakavičius yra 20 metų pedagogo stažą turintis istorijos mokytojas, nuo šių metų vasario 21 d. pedagogas ėjo ir bendrapartiečio vicemero Bernardino Petro Vainiaus visuomeninio padėjėjo pareigas, kuravo bei patarinėjo švietimo klausimais. Jis sako, jog nors šimtaprocentinio palaikymo iš bendrapartiečių nebuvo, jis gerbia sąžiningą nuomonę ir stengsis įtikinti abejojusius jo kandidatūra.

„Yra tarsi vakuumas, tam tikros baimės labai aktyvios dabartinio mero feisbukinės politikos, bet aš žmogus, neturintis ko prarasti. Turiu palaikymą, puikų darbą, tai jeigu rinkėjas manęs nepasirinks, turiu ką veikti“, – sakė D. Jakavičius, pripažinęs, kad sumaišties į rinkimus tikrai įneš, o gaivaus vėjo Šakiams, pasak kandidato, tikrai reikia.

Jis tikisi pritraukti tą rinkėjų ratą, maždaug 18–35-erių amžiaus, kuris paprastai net neina į rinkimus, nemato prasmės. Be to, tikisi atgaivinti ir pačių socialdemokratų idėjas, nes tai ta partija, D. Jakavičiaus žodžiais, kuri baudžiama ir skriaudžiama net ne už savo darbus.

Visgi ar nemano D. Jakavičius, kad būdamas puikus pedagogas tvirtai žengdamas į politiką susiterš savo reputaciją?

„Galvoju, gal galima politiką paversti žmogiška. Pagaliau burti pilietinę visuomenę, o pilietinė visuomenė tai visų mūsų. Visi galime prisidėti. Tikrai palaikau Šakiečių bendruomenę, kuri taip aktyviai pasisako prieš plovyklą, nes tai pilietinės visuomenės formavimas“, – mintimis dalijosi socialdemokratų kandidatas į merus, pabrėžęs ir tai, kad reikia daugiau viešumo, nes jis kategoriškai prieš bet kokius postalinius žaidimus.

„Manau, galimybės realios, kaip ir kiekvieno kito kandidato“, – sako D. Jakavičius.

Būtent D. Jakavičius bus įrašytas pirmuoju numeriu pretendentų į savivaldybės tarybą sąraše. Kiti kandidatai (kurių buvo 53) reitinguoti susirinkimo metu. Tiesa, jie dar turės būti aptarti taryboje. Nuspręsta, kad po kandidato į merus rikiuosis Martinas Eimutis, trečia turėtų būti Diana Jazukevičienė, po jos – Juozas Medveckas, Romas Pukinskas, R. Jakelaitienė, Jurgita Savickienė, Bernardinas Petras Vainius, Mindaugas Balčiūnas, Kristina Geršvaltaitienė ir kiti.

V. Lebedžinskas patikino, kad susitikimas buvo gana aštrus, ypač kai kalbos pakrypo apie šiuo metu narystę partijoje sustabdžiusį M. Bastį. Štai Romas Pukinskas kėlė klausimą, kodėl M. Bastys neįtrauktas į sąrašą. Skyriaus pirmininkas sako, kad yra patvirtintos sąrašų sudarinėjimo taisyklės, kurių ir laikomasi.

„Ten aiškiai parašyta, kad asmenys, kuriems pritaikytas Statuto 15 straipsnis, netraukiami į sąrašus. Šiai dienai, jei situacija nepasikeis, nelabai ir galime traukti“, – sakė V. Lebedžinskas.

Tiesa, kokia būtų paties M. Basčio pozicija šiuo klausimu, skyriaus primininkas tikino nežinantis.

Kai kurie bendrapartiečiai apskritai pasigedo skyriaus vaidmens visoje M. Basčio istorijoje bei teiravosi, kodėl jis nebuvo ginamas.

„Apkaltinimas, kad negynėm ar neįtraukėm į sąrašus – tai komunikacijos ar kai kurių bičiulių atminties stoka. Nes buvo raštai ir nuo prezidiumo, ir nuo skyriaus tarybos, buvo ir žodiniai teiginiai, ir reagavimai“, – nuomonę dėstė V. Lebedžinskas, pridūręs, kad reaguota buvo ir į prieš Seimo rinkimus pasirodžiusią Irenos Haase politinę reklamą, kurioje M. Bastys buvo išvadintas išdaviku.

Kaip kitaip buvo galima išreikšti poziciją ir apginti M. Bastį, skyriaus pirmininkas sako nežinantis. Tiesa, ir V. Lebedžinskui keista Konstitucinio Teismo išvada, kai buvo balsuojama penkiems prieš keturis, tačiau sprendimas yra toks, koks yra, nesvarbu, kad jis buvo priimtas nevieningai.

„Čia tas pats, jei chirurgai spręstų, ar reikia operuoti ligonį, ir penki sakytų, kad taip, o keturi – ne. Ar tai išvada?“ – svarstė pašnekovas.

V. Lebedžinskas viliasi per mėnesį sušaukti dar vieną posėdį, nes reikia nustatyti tam tikrus pakeitimus partijos Statute.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.