Neatsakingumas ar gudrus ėjimas?

gelgaudiskis bute
Nuotr. Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis stebėjo, ar savivaldybės nupirktame socialiniame bute buvusi jo šeimininkė buitinius įrenginius, kurie pagal sutartį priklauso naujam šeimininkui, atstatė į savo vietą.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Rajono savivaldybės administracija pirmą kartą atsidūrė keblioje situacijoje, kai pirkdama iš privataus asmens butą, kuris bus nuomojamas sunkiai besiverčiančioms šeimoms kaip socialinis būstas, buvo apgauta. Buvusi buto šeimininkė pasiėmė įrangą, kuri pagal sutartį turėjo atitekti naujajam savininkui (savivaldybei).

Gal šita istorija ir nebūtų iškilusi viešumon ir niekas būtų nepastebėję, kad Gelgaudiškyje Taikos gatvėje įsigytame bute trūksta tam tikrų buities įrenginių, kurie įrašyti į pirkimo pardavimo sutartį, jeigu ne akyla seniūno Vinco Dabravolskio akis.

Su galimais būsto nuomininkais nuvykęs į naujai savivaldybės administracijos nupirktą socialinį būstą apžiūrėti patalpų, Gelgaudiškio seniūnas pastebėjo, kad butas neatitinka kriterijų, pagal kuriuos mūsų savivaldybė perka naujus socialinius būstus. Nupirktame bute trūko kai kurios buitinės įrangos, kuri čia turėjo būti, – viryklės ir dviejų kriauklių su spintelėmis. Vėliau aplinkiniai gyventojai sakė seniūnui, kad pastebėję skelbimuose tas spinteles su kriauklėmis šeimininkę pardavinėjant socialiniuose tinkluose.

Seniūnas V. Dabravolskis apie esamą situaciją nedelsdamas informavo savivaldybę.

Anot seniūno, tą įrangą išsikraustydama galėjo pasiimti tik buvusi buto savininkė, nes vėliau (spalio 1 d.) buto raktai buvo perduoti savivaldybės administracijai. Su buto savininke savivaldybės pirkimo–pardavimo sutartis buvo sudaryta rugsėjo 20 d., o butas perduotas, kai buvusi jo šeimininkė gavo apmokėjimą, t. y. spalio 1 d. Seniūnas raktus pasiėmė tik tada, kai atsirado žmonės, kurie panoro apžiūrėti būstą ir galbūt jį vėliau išsinuomoti.

Tiesa, jis susisiekė ir su buvusia šeimininke.

„Ta moteris, kuri čia gyveno, netgi nėra buto savininkė, nes oficialiai butas priklausė jos tėvams. Iš pradžių ji sako man – „Turėjai to buto raktus, gal tu ten viską paėmei.“ Bet savivaldybei pagrasinus ji sutiko atstatyti trūkstamus daiktus ten, kur jie buvo“, – situaciją komentavo seniūnas.

Kaip aiškina už naujų socialinių būstų įsigijimą atsakinga Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Grybaitė, Gelgaudiškyje esantis butas atitiko visus būtinus reikalavimus. Be to, ji sako, kad savivaldybė, įgyvendindama projektą, naujus socialinius butus perka labai atsakingai ir stebi, kad jie atitiktų visus projekte numatytus kriterijus, nes priešingu atveju susiduriama su problemomis.

„Negalime pirkti naujų butų kur papuola ir kaip papuola – yra aiškiai numatytos būsto įsigijimo sąlygos. Vieni iš pagrindinių reikalavimų yra tokie: bute būtinai turi būti dujinė viryklė, tualetas, vonia arba dušas, negali būti perkamas bendrabučio tipo butas. Be to, perkamas butas turi būti visiškai įrengtas. Pirmenybė yra butams, turintiems autonominę šildymo sistemą“, – vardija sąlygas A. Grybaitė.

Prieš perkant naujus socialinius butus juos apžiūri specialiai sudaryta savivaldybės komisija, kuriai priklauso ir ji pati, ir administracijos direktorius, ir kiti atsakingi asmenys. Seniūnai perkant savivaldybės būstus nedalyvauja, todėl jie gali apie buto būklę sužinoti tik vėliau gavę gyvenamųjų patalpų techninės būklės aprašą. Kalbant apie šį konkretų atvejį, savivaldybės specialistė sako, kad, susisiekus su buvusia buto savininke, ši paaiškino, kad ji taip pasielgė iš neatsakingumo, nepagalvojusi apie pasekmes. Anot A. Grybaitės, buvusi šeimininkė aiškino, kad virtuvės kriauklė buvo įmontuota į jos asmeninį virtuvinį komplektą, todėl ir pasiėmė viską kartu. Taip pat ir vonioje buvusi kriauklė buvo bendrame jos baldų komplekte. Tačiau buvusi šeimininkė, regis, suprato, kad taip juokauti neverta: kai lapkričio 7 d. kartu su seniūnu V. Dabravolskiu dar kartą nuvykome į butą, viską, kas yra apraše, radome savo vietose.

„Niekas nesitikėjo, kad taip gali atsitikti. Tai pirmas toks atvejis, dabar žinosime, kad reikia būti atsargesniems ir atidesniems su savivaldybės administruojamu turtu“, – sako savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė.

Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė A. Grybaitė informavo, kad savivaldybė, įgyvendindama naujų socialinių būstų įsigijimo projektą, pagal kurį rajone iki 2023m. turėtų būti nupirkti net 23 nauji socialiniai butai, šiuo metu jau yra nupirkusi 9 butus, iš kurių vienas ir yra minėtasis butas Gelgaudiškyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.