Vieni džiaugiasi įsikūrę, kiti kovoja dėl išlikimo

vaiku dienos centras
Nuotr. Iš vienuolikos rajono vaikų dienos centrų, teikusių projektines paraiškas finansavimui gauti, tiesioginį finansavimą gavo devyni centrai – vienam dar teks patikslinti paraišką, o dviem ministerija lėšų žada ieškoti papildomai.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Dvylika metų veikusio Griškabūdžio vaikų dienos centro veikla pakibo ant plauko – po naujų metų sulaukta žinios, kad Griškabūdžio bendruomenės vaikų dienos centrui tiesioginio finansavimo neskirta – jis patekęs į rezervinių projektų sąrašą. Dabar centro veikla vyksta naudojant savivaldybės finansus, skirtus pirmajam ketvirčiui, ir gerų žmonių, rėmėjų dėka. Tiesa, griškabūdiečiai ne vieninteliai nesulaukę finansavimo.

Ieškoma lėšų

Nuo 2007 m. Griškabūdžio bendruomenės vaikų dienos centras „Mūsų bendras tikslas – laimingi vaikai“ sėkmingai vykdė veiklą ir išgyveno iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansavimo. Šįmet, prasidėjus naujam finansavimo etapui, kuriam projektus bendruomenės teikė dar 2018 m. pabaigoje, Griškabūdžio vaikų dienos centrui tiesioginio finansavimo neskirta, o savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Milda Savukaitienė informavo Griškabūdžio seniūną Saulių Naumavičių, jog šiuo metu ministerijoje ieškoma lėšų, kaip skirti jų centro išlaikymui reikalingą finansavimą. Anot vyriausiosios specialistės M. Savukaitienės, iš 11 mūsų rajone veikiančių vaikų dienos centrų analogiškoje situacijoje atsidūrė ir Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva“ vaikų dienos centras „Gauti sparnus padėkime kitiems“. Anot specialistės, Gelgaudiškio vaikų dienos centras rezervinių projektų sąraše yra trečioje vietoje, o Griškabūdžio – 30-oje vietoje, todėl tikėtina, kad gelgaudiškiečiams lėšos bus surastos greičiau. Metų pabaigoje prie bendruomenių projektų prisideda ir rajono savivaldybė, skirdama lėšų, kad projektinė veikla nenutrūktų pirmąjį metų ketvirtį, kol bus gautas tiesioginis finansavimas iš ministerijos. Anot seniūno, todėl Griškabūdžio vaikų dienos centrui iki kovo mėnesio lėšų nestigo, nors kas mėnesį vaikų dienos centro išlaikymui reikia 1 tūkst. 200 eurų. Didžioji dalis lėšų tenka dviejų darbuotojų atlyginimams, vaikų maitinimui bei pavėžėjimui.

„Dabar mes esame radę rėmėjų, kurie teikia mūsų vaikų dienos centrui paramą maisto produktais, vaikučiai yra pamaitinti. Dar mes turime lėšų ir dviejų darbuotojų atlyginimui kovo mėnesiui“, – aiškina dabartinę padėtį seniūnas.

Pasak seniūno, į centrą kasdien ateina 20 vaikų, o dešimt užsuka ne nuolat, tačiau iš viso jį lanko 30 vaikų iš Barzdų, Patašinės, Degutinės ir Griškabūdžio. Seniūnas jau aptarė susidariusią situaciją ir su vaikų dienos centro darbuotojomis, kurios sakė: jeigu artimiausiu laiku finansavimo klausimas išsispręs, tai jos sutiktų kurį laiką padirbėti ir savanorystės pagrindais. Seniūnas S. Naumavičius sako, kad atėjus vasarai veikla su vaikais būna dar intensyvesnė nei žiemą, nes tada vaikai neturi ką veikti ir noriai laiką leidžia dienos centre, kur jiems specialiai nupirkti kompiuteriai, be to, organizuojamos iškylos į gamtą, pažintinės kelionės po rajoną. Vasarą iškyla kitas klausimas – pavėžėjimas, nes vaikus reikia iš aplinkinių kaimų atsivežti ir parvežti, mokykliniai autobusiukai jau nebevažiuoja, tad didelę dalį centrui skirtų lėšų „suvalgo“ transporto išlaidos.

Kaip sako seniūnas, nėra žodžių apsakyti, kaip būtų gaila, kad tiek metų vykusi veikla, kuri buvo naudinga ir vaikams, ir jų tėvams, staiga nutrūktų, ir viliasi, kad taip nenutiks.

Sumažintas finansavimas

Šiais metais mažesnį finansavimą gaus ir Labdaros fondo Lekėčių bendruomenės centro vaikų dienos centras „Antrieji namai“, kuriuos lanko 23 vaikai. Kaip sako projekto vadovė Ingrida Kasparevičienė, 17 metų gyvuojantis vaikų dienos centras visada gaudavo jiems reikiamą finansavimą – tokį, kokio prašydavo, o šiais metais skirta beveik 2 tūkst. mažiau – 14 tūkst. 200 eurų. Tiesa, dar ir šią sumą norintys gauti projekto vykdytojai privalo patikslinti projekto sąmatas, priešingu atveju finansavimas bus neskirtas visiškai. Tačiau, kaip sako I. Kasparevičienė, gaila, kai projekto autorius stengiasi įgyvendinti visus reikalavimus ir sąlygas, o po to nebūna tinkamai įvertintos jo pastangos. Beje, paaiškinimo iš ministerijos, kodėl centras nesurinko visų balų, negavo. Bet didžiausia bėda, anot projekto vadovės, kad sumažinus finansavimą, kuris tikslingai skirtas darbuotojų atlyginimams mokėti, dabar centro darbuotojams teks galvoti, kaip šioje situacijoje išsisukti. Lekėčių vaikų dienos centre atlyginimai išmokami dviem darbuotojoms ir buhalterei.  

Naujakuriai džiaugiasi

Kol Griškabūdžio vaikų dienos centras sprendžia išlikimo klausimą, jų kaimynystėje 2018 m. lapkričio mėnesį įsikūręs Paluobių kaimo bendruomenės centro „Pagirys“ vaikų dienos centras „Girinukas“ gyvena žymiai linksmesnėmis nuotaikomis – jiems finansavimas skirtas (14 tūkst. 552 eurai). Vos tik atvėręs duris vaikų dienos centras iš karto įkūrė ir savo teatrą, o pirmąjį pasirodymą jaunieji teatralai jau spėjo parodyti Vasario 16-osios šventės proga. Kaip sako projekto vadovė Edita Kaminskienė, šį vaikų dienos centrą lanko 20 vaikų, su kuriais dirba dvi darbuotojos, o buhalterė dirba visuomeniniais pagrindais, t. y. jai atlyginimo niekas nemoka. Vaikų dienos centrui išlaikyti kas mėnesį reikia 1 tūkst. eurų, už kuriuos yra sumokami mokesčiai, darbuotojų atlyginimai bei skiriamos lėšos vaikų maitinimui. Kaip sako projekto vadovė, džiugu, kad bendruomenėje yra iniciatyvių žmonių, kurie prisidėjo prie centro įkūrimo tiek savo darbu, tiek parama įsigyjant inventorių. Tiesa, naujo centro įsikūrimui buvo skirta 5 tūkst. eurų. Pasak E. Kaminskienės, centro veikla yra patenkinti ir visą dieną dirbantys tėveliai, ir jų vaikai, ypač pradinukai, kurie jau nuo pietų būna laisvi ir jiems dienos centras yra didžiulis išsigelbėjimas – čia jie gali ir turiningai, ir kūrybingai iki vakaro praleisti laiką.

Pernai metų pabaigoje 5 tūkst. eurų finansavimą įsikūrimui gavo ir Sudargo bendruomenės centras, kuris įkūrė vaikų dienos centrą „Sudargietis – Lietuvos pilietis“. Kaip sako projekto vadovė Alma Dragūnaitienė, jų vaikų dienos centras šiuo metu netgi nepriėmė visų norinčių, nes nežinojo, ar gaus tikslinį finansavimą projektui, ir nebuvo tikri, ar galės samdytis papildomai darbuotojų, kurios užtikrintų vaikų užimtumą. Todėl dabar Sudargo vaikų dienos centrą lanko 25 antros–aštuntos klasių moksleiviai, su kuriais dirba viena auklėtoja. Ministerijai patvirtinus jų projekto finansavimą ir gavus 16 tūkst. eurų, projekto vadovė mano, kad galės steigti ir papildomų etatų, iš viso jų bus keturi, iš kurių vienas – auklėtojos padėjėjos. Taip pat projekto vadovė džiaugiasi, kad neseniai įsikūręs vaikų dienos centras glaudžiai bendradarbiauja su Sudargo Jaunųjų šaulių sąjunga ir kartu veda įvairius užklasinius užsiėmimus. Taip, anot vadovės, vaikai ne tik turiningai praleidžia laisvą laiką, bet ir ugdomas jų patriotiškumas.

Skaičiuojama, kad iš viso 11 vaikų dienų centrų rajone lanko apie 300 vaikų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.