Kaip laiku užkirsti kelią nusižengimams

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį antradienį Šakių atvirame jaunimo centre skubiai sukviestas tarpinstitucinio bendradarbiavimo susirinkimas. Reguliariai kas mėnesį vykstančio renginio datą šį kartą pakoregavo visą šalį sukrėtę įvykiai Jurbarke.

Susirinkime dalyvavę įvairių sričių su jaunimu dirbantys specialistai, valdžios atstovai, pareigūnai diskutavo, ką kartu galėtų padaryti, kad tokių atvejų būtų kuo mažiau.

„Atrodo, viskas ramu ir gerai, tačiau trys vienas po kito įvykę rezonansiniai įvykiai supurtė visą Lietuvą ir uždėjo juodą dėmę ant Jurbarko. Nežinia, kada tokia nelaimė gali atsitikti ir pas mus, nes auga nevaldoma jaunimo karta, su kuria labai sunku susikalbėti“, – konstatavo Šakių atviro jaunimo centro darbuotoja Judita Ambrasienė.

Pasak jos, susitikime gimusios mintys ir idėjos bus įgyvendinamos artimiausiu metu. Kadangi visa švietimo bendruomenė netrukus išsiskirstys atostogauti, tikimasi, ledai pajudės nuo ateinančio rugsėjo. Vicemeras Darius Jakavičius pažadėjo rugpjūčio pabaigoje inicijuoti rajono mokyklų vadovų, socialinių pedagogų ir psichologų susitikimą. Jo tikslas – išsiaiškinti, kokia prevencija turėtų būti taikoma, pastebėjus jaunimo paslydimus – polinkį į smurtą, alkoholio ar psichotropinių medžiagų vartojimą, kaip laiku suteikti reikalingą pagalbą, užkertant kelią nusižengimams. Daug kalbėta apie būtinas psichologų, kurių mums rajone labai trūksta, konsultacijas.

Liepos 8–12 d. atviras jaunimo centras kartu su bendruomenės pareigūne Aušra Mockevičiūte numatę organizuoti nemokamą dienos stovyklą 20-čiai jaunuolių nuo 14 iki 29 metų. Kaip informavo J. Ambrasienė, visos veiklos bus orientuotos į vieną tikslinę grupę – nusikalsti linkusį jaunimą. Jį bus bandoma prisitraukti per Socialinių paslaugų centrą, per mokyklų specialistus. Stovykloje įvairius užsiėmimus jiems ves Rytų kovos menų meistrai, Probacijos tarnybos specialistai, bus organizuota išvyka pas Valstybės sieną saugančios tarnybos pareigūnus.

„Bandysime ne perauklėti, o prisijaukinti ir supažindinti su pasekmėmis, kas gali atsitikti, jei jaunimas nekeis savo elgesio“, – teigė atviro jaunimo centro darbuotoja, įsitikinusi, kad reikėtų prevencinį darbą dirbti ne tik su jaunuoliais, bet ir su jų tėvais, nes viskas ateina iš šeimos.

Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė pasidalino informacija apie pozityvios tėvystės kursus, kuriuose yra konsultuojami tėvai, jiems suteikiama reikalinga pagalba.

Šakių džiudžitso ir kobudo sporto klubo „Ošimas“ vadovas Vytautas Smirnovas pasidalijo savo, kaip trenerio, patirtimi, kaip laiku pastebėti jauno žmogaus signalus, kad jam reikalinga pagalba, ir nukreipti pas specialistus. Pasak jo, negalima sakyti, kad dėl nusikalstamų įvykių kaltas tik tas ar anas asmuo – atsakingi visi, tačiau yra labai daug priežasčių. Tarp jų – alkoholio ar psichotropinių medžiagų naudojimas, psichologinės problemos, blogos kompanijos, nenorėjimas prisiimti atsakomybės, tariamos laisvės siekimas. Didelę įtaką vaikui daro tėvų elgesys, auklėjimas, patirtos emocijos, mokytojų, socialinių darbuotojų, psichologų darbas mokykloje, o trenerio – sporto salėje. Todėl visur reikalingas bendradarbiavimas ir tik dirbant kartu, dalinantis informacija, neslepiant problemų mokyklose, sporto klubuose, organizacijose, galima pakeisti situaciją ir suspėti laiku padėti jauniems žmonėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.