Atsirado alternatyva įrengti velotreko trasą Šakių mieste

tic pastatas2
E. Steponaičio gatvėje esančio ir savivaldybei priklausančio pastato, kuriame buvo planuota įrengti Šakių turizmo informacijos centrą, renovacijos dar teks luktelti.  D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Penktadienį vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje vienbalsiai pritarta projekto „Zanavykų ir Goldap „Mazurski zdroj“ regionai – neatrastos turizmo galimybės“ įgyvendinimui, todėl suskubta iki rugsėjo 30 d. parengti ir pateikti paraišką Interreg V-A bendradarbiavimo programos Lietuva–Lenkija finansavimui.

Rajono savivaldybės tarybos komitetuose aiškinantis, kas čia per projektas, ar vėl šoksim ir dainuosim, rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis atsakė, kad taip, kad bus daug visokiausių veiklų, tarp jų ir minkštųjų. Pasak mero, nors šios programos tikslas – kad žmonės, nepaisant sienų, bendrautų, kad važiuotų vieni pas kitus, šiame kontekste galima ką nors susikurti. Pavyzdžiui, Goldapas planuoja paežere nusitiesti dar kilometro ilgio dviračių takus ir parke organizuoti visokius sveikatinimosi renginius. Iš mūsų pusės buvo pasiūlytas netoli Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos E. Steponaičio gatvėje esančio ir savivaldybei priklausančio pastato renovacijos projektas, rengtas tuometinio regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko. Jis buvo atmestas dėl to, kad nebuvo parengtas techninis projektas.

Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdyje E. Pilypaitis pasakojo, kad tuomet buvo kalbėta, jog projektas bus pataisytas ir pateiktas iš naujo.

„Kai atėjo kitas šaukimas ir mes pradėjome ieškoti projekto, mums buvo nurodyta, kad jis yra „Infostatyboje“, tačiau ten buvo rastas tik supaprastintas projektas dėl pastato paskirties keitimo, kaip ir toks brėžinys, vizija, bet ne techninis projektas. Tad ir vėl pateikę tokį, „pralėksim“, – įsitikinęs meras, todėl buvo skubiai nuspręsta padaryti pakeitimus.

Jo teigimu, jei pavyktų šis planas, J. Lingio parko gale (prie Šakių viešosios bibliotekos) būtų įrengtas velotrekas jaunimui ir galbūt pavyktų sutvarkyti parko takučius. Aiškinamajame rašte numatomas ir bendrų turizmo maršrutų, paremtų gamtiniu ir kultūriniu paveldu, kūrimas, jungtinės veiklos, skirtos regiono, kaip vieningos turizmo lankytinos vietos, reklamai, jungtinių kultūros, meno ir švietimo veiklų gamtinio ir kultūrinio paveldo objektuose įgyvendinimas ir pan.

Tad panašu, jog netoli Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos E. Steponaičio gatvėje esantis ir savivaldybei priklausantis pastatas, į kurį planuota perkelti Šakių turizmo informacijos centrą (TIC), turės palaukti. Jį, pasak E. Pilypaičio, galima sutvarkyti ir iš kitų programų, tad šios idėjos įgyvendinimas bus ne užmirštas, o tik atidėtas kuriam laikui.

Finansų ir rajono plėtros komiteto pirmininkės Aušrelės Pukinskienės manymu, būtina greičiau susitvarkyti TIC skirtą pastatą, nes „kiek prie skvero stoja autobusų, kiek čia praleista žuvelių“.

„Aišku, ne banginiai plaukia, smulkios žuvelės, bet reikia, kad čia būtų ir TIC, ir suvenyrai“, – įsitikinusi A. Pukinskienė.

Anot rajono savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio, panašu, jog techninio projekto per du mėnesius paruošti nepavyks, nes tokių projektų dokumentacijos sutvarkymas gali užtrukti iki pusės metų. Todėl nuspręsta kaip alternatyvą įrengti velotreko trasą Šakių mieste. Šiuo metu šiam statiniui numatytos kelios vietos, tačiau, kuri vieta geriausia (J. Lingio parke, ežero pusiasalyje ar prie Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro), pasakys atvykę specialistai.

Rajono savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji projektų koordinatorė Kristina Juodvalkienė komentavo, kad kol kas pasiliktos abi idėjos, tačiau panašu, jog projektas „Zanavykų ir Goldap „Mazurski zdroj“ regionai – neatrastos turizmo galimybės“ bus greičiau laimėtas su velotreku nei su pastato renovacija.

Laimėjimo atveju numatoma, kad projektas bus įgyvendintas 2020–2021 m. Bendra abiejų partnerių projekto vertė – iki 1 mln. eurų. Šakių rajono savivaldybės dalis – iki 500 tūkst. eurų. Numatomas maksimalus prisidėjimas – 15 proc. (75 tūkst. eurų), kurio pusę, t.y. 7,5 proc., sėkmingai įgyvendinus projektą, LR Vidaus reikalų ministerija numato grąžinti iš Valstybės biudžeto.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.