Plokščiuose pėsčiųjų taką ketina pasiglemžti Vaiguvos upė

vaiguva saligatvis
Plokšiuose prie garsios Vaiguvos upės-gatvės pakrantės įrengtas pėsčiųjų takas ėmė griūti dėl slenkančio upės šlaito, o apie šią problemą garsiai pradėta kalbėti baiminantis, kad pavasarį ledonešis nenusineštų viso pėsčiųjų tako. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Unikali Plokščių miestelio Vaiguvos upė-gatvė traukte traukia turistus ir smalsuolius iš visos Lietuvos. Deja, šalia šios gatvės prieš devynerius metus įrengtas pėsčiųjų takas jau kuris laikas dėl slenkančio upės kranto griūna. Kas ir kaip turi pasirūpinti, kad trinkelėmis grįstas takas nenugarmėtų į upelį?

Kol nebuvo įrengtas trinkelėmis grįstas pėsčiųjų takas, Vaiguvos upė-gatvė visą laiką buvo vienintelis kelias į šios gatvės gyventojų namus. Bet gali būti, kad trinkelėmis grįstu taku ilgai vaikščioti neteks – jis jau kuris laikas suskilinėjęs, mat vienas upės krantas slenka žemyn.

„Upės krantas pradėjo išsiplauti, birti ir po truputį slenka tas kraštas pėsčiųjų takelio. Upės-gatvės siaurinti negalima, nes tada nepravažiuos ja automobiliai, reikia kažkaip sutvirtinti slenkantį upelio krantą“, – sako Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė.

Apie šį atvejį ji jau senokai informavusi Panemunių regioninio parko direkciją, tačiauprieš skirdami pinigų pakrantės sutvarkymui, jie turi žinoti bent jau tai, apie kokią sumą čia eina kalba. Seniūnė sako prašiusi ir Šakių savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausiojo specialisto Vytauto Mauzos pagalbos, kad šis apskaičiuotų sąmatą, kiek kainuotų upės kranto sutvirtinimas. Tačiau antradienį seniūnų pasitarime dalyvavę Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistai – vedėjas Arvydas Šlėderis ir jo pavaduotojas Aurimas Staugaitis – sako, kad darbų vertė priklausys nuo to, iš kokių medžiagų tas krantas bus tvirtinamas.

„Suskaičiuoti gali, kai žinai kokius darbus tu turi padaryti ir iš ko juos darysi, o jeigu tu net nežinai sprendinio, tai kaip galima padaryti darbų sąmatą? Be projektavimo čia nebus aišku, kiek kas kainuoja ir iš ko tai turi būti daroma“, – sako A. Šlėderis.

Anot Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus atsakingųjų asmenų, seniūnei jau buvo rekomenduota susirasti specialistus, kurie išmano, kaip turi būti sutvirtintas tas upės-gatvės krantas, kokios medžiagos ten turi būti naudojamos, o tada jau bus galima suskaičiuoti, kiek visa tai kainuotų.

„Pirmiausia išmanantys specialistai turėtų padaryti komercinį pasiūlymą, kaip ir kokiomis medžiagomis krantas turėtų būti sutvirtintas, tada reikia padaryti sąmatą, o tada bus galima teikti prašymą biudžetui“, – patarė seniūnei A. Staugaitis.

L. Miliūnienė sako, kad dabar, kol upė-gatvė yra nusekusi, matosi visi pakrantės grunto išgraužimai, dėl to seniūnė baiminasi, kad pavasarį, kai bus ledonešis, ledai gali nuplaukti su visu trinkelių taku. Seniūnė įsitikinusi, kad apie šią problemą reikia kalbėti garsiai ir negalima jos ignoruoti, nes jeigu ledonešis nusineš pėsčiųjų taką, tai ji bus pirmoji kalta dėl to, kad nieko nedarė. Anot Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo A. Šlėderio, šiuo klausimu pirmiausiai turėtų susirūpinti Panemunių regioninio parko direkcija, kuri įrengė tą pėsčiųjų taką, nes jie yra jo savininkai.

Panemunių regioninio parko direktorius Mindaugas Janušonis sako, kad ši problema jam žinoma – su L. Miliūniene kalbėta apie tai, kad reikia tvarkyti takelį ir tvirtinti upės-gatvės krantą, nors takelio būklė grėsmės eismo dalyviams ir nekelia.

„Pėsčiųjų takelis buvo įrengtas, kai vykdėme projektą, deja, garantinis laikotarpis jau pasibaigęs, nes praėję daugiau nei 5-eri metai, todėl iš rangovų nieko išsireikalauti nebegalime. Tvarkysime savo jėgomis“, – sako direktorius M. Janušonis ir patikina, kad direkcija jau ieško finansavimo galimybių tiems remonto darbams įvykdyti, tik čia susiduria su problema, kad pėsčiųjų takelis nėra įregistruotas kaip atskiras objektas, tad jo sutvarkymui per įvairius projektus atkeliaujančias lėšas sunku pritraukti. Todėl teks pinigus naudoti iš savo surenkamų resursų, o tam reikia laiko. Direktorius sako, kad jis paprašęs seniūnės pateikti Panemunių regioninio parko direkcijai sąmatą, kiek kainuotų to upės-gatvės kranto šlaito sutvarkymas, o direkcija vėliau suks galvą, kaip surinkti tas lėšas, ir tikisi, kad, kaip ir įprastai, prie pačių darbų įvykdymo prisidės ir seniūnija, o pačiai direkcijai teliks nupirkti būtinas medžiagas.

Direktorius M. Janušonis džiaugiasi, kad šiais metais iš Panemunių regioniniam parkui skirtų Kelių programos lėšų pavyko atnaujinti pėsčiųjų ir dviračių taką už 38 tūkst. eurų tiek toje pačioje Plokščių seniūnijoje, tiek Gelgaudiškio seniūnijos ribose. Anot M. Janušonio, gavę papildomų lėšų iš Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos dabar žada tvarkyti Virangės upės tiltelį ir prisimena, kad dar praėjusiais metais tos pačios Plokščių seniūnijos darbuotojų dėka buvo sutvarkytas ir prie Vaiguvos upės-gatvės esantis tiltas – direkcija finansavo tik medžiagas. Direktorius sako, kad trinkelėmis grįstas pėsčiųjų takas prie garsiosios Plokščių upės-gatvės tikrai bus sutvarkytas –  tai tik laiko klausimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.