Gatvių apšvietimas: reikia ir taupyti, ir tinkamai apšviesti

apsvietimas1
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ


Atėjus tamsiajam metų periodui gyventojams dar labiau tampa aktualus gatvių apšvietimo klausimas. Apie žmonių keliamas problemas ir pageidavimus kalbėjo visų seniūnijų seniūnai pastarojo seniūnų pasitarimo metu.

Nors seniūnijų gatvių apšvietimas yra reguliuojamas pagal nustatytą administracijos direktoriaus tvarką, tačiau seniūnai stengiasi taupyti ir šviesiu paros metu gatvių be reikalo neapšviečia. Iš sutaupytų pinigų kasmet stengiamasi atnaujinti lempas arba įrengti daugiau apšvietimo. Kai kurie seniūnai keičia senas, neekonomiškas lempas į naujesnes, modernesnes, o svarbiausia – sunaudojančias mažiau elektros energijos.

„Keičiam senas lempas Išdaguose, kai kur dar pratęsiame tą apšvietimą, dar Briedžiuose keisim naujai“, – sako Šakių seniūnas Dalius Jasevičius.

Tiesa, atnaujinant apšvietimą, anot seniūno, kai kur susiduriama  su  gyventojų nepasitenkinimu, nes kai atitraukiami šviestuvų stulpai nuo jų kiemų, kai kam pradeda nepatikti, kad nebus apšviesta jų privati teritorija, o tik gatvė.

Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius ketina padaryti viso miestelio apšvietimo automatinį valdymą iš vieno taško. Plokščių seniūnijos seniūnė Laimutė Miliūnienė pasiguodė, kad jos seniūnijoje apie elektros energijos taupymą negali būti nė kalbos. Priešingai – seniūnė turi penkias minutes pridėti, nes yra akylai seniūnės veiksmus stebinčių gyventojų ir nedelsiant keliančių dėl kelių minučių didžiules problemas.

Bet didžiausia problema, anot seniūnės, kad seniūnijoje jau pusė metų nėra elektriko, tad kai sugedo gatvės apšvietimas, teko prašyti Šakių seniūnijos pagalbos. Į šią laisvą darbo vietą seniūnija priimtų žmogų dirbti už 0,5 etato, tačiau norinčių specialistų kol kas neatsirado.

Lukšių seniūnas Vidas Cikana antri metai miestelyje kovoja su piktavaliais, kurie tyčia išjungia gatvės apšvietimą. Pastarąjį seniūnų susirinkimą V. Cikana sakė pats nusikaltimo vietoje pagavęs buvusį seniūnijos darbuotoją, kuris išjungdavo elektrą Ežero gatvėje – ten, kur gyvena vicemeras Darius Jakavičius. Tačiau susirinkime dalyvavęs D. Jakavičius išsakė visai kitokius pastebėjimus apie gatvių apšvietimą miestelyje.

„Lukšiuose labai įdomiai ten tos lempos degiojosi – pusę metų nedegė pagrindinės gatvės apšvietimas. Dabar dvi savaitės nedegė pusė gatvės ten, kur aš gyvenu, kol nepaskambinau į seniūniją sekretorei, o vakar, po to pokalbio, jau užsidegė tos lempos 21 val. vakaro“, – kalbėjo mero pavaduotojas.

Lukšiams, anot vicemero, trūksta ne tik apšvietimo, bet ir komunikacijos, nes daug kas nežino, kas Lukšiuose bus tvarkoma ir daroma savivaldybei įgyvendinant miestelių projektą.

„Prie įvažiavimo į miestelį turi degti lempos, o Lukšiuose ties pora namų iš viso nedega“, – sakė D. Jakavičius.

Lukšių seniūnas tokią vicemero pastabą įvertino kaip norą susidoroti su seniūnu, nes dieną prieš tai Lukšių seniūnijoje „šėlo“ rajono meras Edgaras Pilypaitis, persirengęs Antanu iš Vilkaviškio (meras dalyvavo LRT televizijos projekte) ir taip pat puolė seniūną dėl miestelio apšvietimo, o ypač užkliuvo A. Tatarės gatvėje ties viena pėsčiųjų perėja esantis apšvietimas, kur nedega lempa. Per pasitarimą Lukšių seniūnas pažadėjo vicemerui pateikti seniūnijos elektros skaitliukų rodmenis kaip įrodymą, kad seniūnija apšviečia gatves. Tiesa, seniūnas vicemerui, kaip tos pačios seniūnijos gyventojui, taip pat turėjo pastabų: „Aš prie Jūsų namų žoles nuraunu, kai kiti žmonės išpjauna netgi pakeles, kurios nėra jų nuosavybė.“

Taip pat Lukšių seniūnas aiškino, kad pastaruoju metu ne tik miestelio centru, bet ir kaimiškų gyvenviečių apšvietimu rūpintis stengiasi – Liepalotuose Mokyklos gatvėje įrengtas apšvietimas, o dar jo reikia ir Plynių kaimui. Kalbėdamas apie gatvių apšvietimą, V. Cikana sakė, kad tarpmiestinio kelio savininkas (Kelių direkcija) galėtų irgi labiau prižiūrėti savo kelio apšvietimą ir juo pasirūpinti, o dabar viskas sukrauta ant seniūnijos pečių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.