Ilguvos socialinės globos namai – podukros vietoje

ilguvos namai
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo perimti jos pavaldume esančius Ilguvos socialinės globos namus, kuriuose globą gauna 75 neįgalūs asmenys,  tačiau to nenori nei pati įstaiga, entuziazmu netrykšta ir savivaldybės administracija. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) užsimojo Šakių rajono savivaldybei perduoti Ilguvos socialinės globos namus, tačiau savivaldybė šio žingsnio žengti neskuba, o keisti priklausomybės nenori ir pati įstaiga, nesupranta, kam apskritai reikia skubėti. Kol kas klausimų, galimų grėsmių daugiau nei atsakymų. Ir ne tik dėl finansavimo, bet ir dėl gyventojų, pastatų būklės, projektinės veiklos...
 
Siūlo perimti

Prieš kurį laiką savivaldybės administracija gavo SADM raštą su siūlymu perimti ministerijos pavaldume esančius Ilguvos socialinės globos namus, visas jų teises, pareigas bei turtą. Ministerija aiškina – esą toks perėmimas „padėtų didinti ilgalaikės socialinės globos srities viešųjų išlaidų efektyvumą“.

„Manome, kad, turėdama visapusiškos informacijos apie rajono gyventojų poreikius, naudodamasi sukurta socialinių paslaugų (tarp jų – ir Ilguvos SGN) infrastruktūra, Šakių rajono savivaldybė galėtų kompleksiškai spręsti neįgalių asmenų socialinių paslaugų poreikio, jų prieinamumo klausimus <...>. Ministerija pasirengusi ir toliau bendradarbiauti, sprendžiant institucinės globos pertvarkos, socialinių paslaugų organizavimo klausimus, teikti metodinę pagalbą“, – rašoma ministro Lino Kukuraičio pasirašytame rašte.

Ministerija perėmimo atveju žada finansavimą. Pavyzdžiui, preliminariai paskaičiuota, kad už tuos asmenis, kurie paslaugas pradėję gauti iki 2007m., kaip tikslinė dotacija savivaldybėms būtų skirta daugiau nei 230 tūkst. eurų per metus (po 2007 m. globos finansavimą užtikrina ta savivaldybė, iš kurios yra konkretus gyventojas – red. past.). Taip pat pažymima, kad penkerius metus būtų skiriama po 88 tūkst. eurų kasmet.

Žiūri atsargiai

Visgi į šiuos pažadus tiek savivaldybės administracijos vadovai, tiek pati įstaiga žiūri itin atsargiai.

Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė, pateikdama nuomonę dėl įstaigos perėmimo, atkreipia dėmesį, kad nors iki 2007m. apgyvendintų asmenų skaičius įstaigoje nesikeičia, finansavimas visgi kasmet mažėja.

„Atsižvelgiant į faktines įstaigos išlaidas, kasmet didėjant socialinės globos kainoms, valstybės biudžeto skirtų lėšų, kurios numatytos pateiktame rašte, 37 asmenims, apgyvendintiems iki 2007m., išlaikyti nepakaks“, – nuomonę dėsto D. Pilypaitytė ir priduria, kad Ilguvos socialinės globos namuose šiuo metu gyvena 19 Šakių rajono asmenų, kiti 56 žmonės yra kitų savivaldybių gyventojai.

Susipažinęs su ministerijos žadamu finansavimu Ilguvos socialinės globos namų direktorius Sigitas Jankauskas irgi svarsto, o kas tada bus po tų penkerių metų. Be to, skaičiuoja, kad žadama suma gerokai (daugiau nei 20 tūkst.) mažesnė nei bus gauta šiais metais.

„Žiūrint iš šių dienų perspektyvos reiškia, kad po penkerių metų 108 tūkst. 538 eurų (skirtumas tarp žadamo ir negaunamo finansavimo – red. past.) našta tektų savivaldybei, o taip pat prievolė globoti iš kitų savivaldybių atvykusius gyventojus“, – svarsto S. Jankauskas ir apskritai kelia klausimą, ar globos namams tapus savivaldybės įstaiga joje būtų priimami klientai iš kitų savivaldybių.

Direktorius skaičiuoja, kad apskritai tam, kad įstaiga galėtų patenkinti nuolat didėjančias išlaidas dėl kainų didėjimo, keičiamų globos normų reikalavimų, per metus minimaliai reikėtų 50 tūkst. eurų papildomai, be ilgalaikio turto įsigijimo.

„Tai (perdavimas – red. past.) turėtų vykti vadovaujantis Vyriausybės nutarimu, o ne taip, kaip dabar. Manau, turi būti bendra politika, priimamas nutarimas ir visos 37 po ministerijos sparnu esančios įstaigos perduodamos, numatomas finansavimas, tada ir atsakomybė. O dabar? Tada atsakomybė krinta ant savivaldybės pečių“, – svarsto S. Jankauskas ir nesupranta, kodėl tokie svarbūs dalykai vyksta karantino metu. Suprask, norit – perimkit, o gal ne, nes tai rekomendacija.

Jis įsitikinęs, kad reiktų išlaukti, neskubėti, nors sako, jog jie tik kareivėliai, kur juos siųs, ten dirbs, tačiau dėl skubėjimo nenori sumenkinti kokybiškai teikiamų paslaugų, nori užtikrintumo, kad ir toliau galės dirbti kaip dirbę. Be to, sako, nerimo jau pasisėjo ir tarp darbuotojų, ir tarp gyventojų, o tai nėra reikalinga.

Pastatams būtinas remontas

Nerimą kelia ne tik finansavimo klausimai, bet ir pastatai, jų būklė. Globos namų vadovas vardija, kad kai kurie pastatai statyti 1930 m., 1932 m., tad jiems reikalingas remontas.

„Šiuose pastatuose nėra pamatų hidroizoliacijos, o perteklinė drėgmė neigiamai veikia tiek vidaus, tiek išorės sienas, todėl reguliariai reikia atlikti išorės fasado bei vidaus remonto darbus“, – apie gyvenamojo korpuso pastatą kalba S. Jankauskas.
Panašiai ir su kitais pastatais, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra bei ištekliai. Tad perėmimo atveju visa atsakomybė taip pat gultų ant savivaldybės pečių.

„Ilguvos socialinės globos namai dalyvauja valstybės investicijų programoje pastatų atnaujinimui, specialaus transporto įsigijimui, tačiau savivaldybei perėmus savininko teises ir pareigas prarastume šią galimybę“, – svarsto pašnekovas ir tikina, kad dabar didesnių problemų norint įsigyti katilą ar kažką tvarkyti nebūdavo, dabar irgi derinamas klausimas dėl transporto priemonių įsigijimo.

Be to, S. Jankauskas atkreipia dėmesį, kad savivaldybės administracija dalyvauja institucinės globos pertvarkos projekte ir ketina statyti trejus grupinio gyvenimo namus asmenims, turintiems proto ir (ar) psichikos negalią.

„Apgyvendinant šiuose namuose asmenis, gali nelikti poreikio teikti ilgalaikes socialinės globos paslaugas institucijoje Šakių rajono gyventojams. Atsiradus neužpildytoms vietoms, padidėtų sąnaudos“, – mintimis dalijasi globos namų direktorius.

Reikėtų didesnio finansavimo

Socialinės paramos skyriaus vedėja dėmesį atkreipia ir į tai, kad savivaldybės biudžetinė įstaiga yra Kukarskės globos namai, kurioje, siekiant atitikti keliamus reikalavimus, reikalingos papildomos investicijos. D. Pilypaitytė svarsto, kad niekas negali garantuoti, ar po 2030-ųjų, kaip teigiama socialinės globos normų apraše, nebus privalomos prie kiekvieno kambario atskiros higienos patalpos. Tai, anot vedėjos, tik siekiamybė, o jau kalbama apie dar vienos įstaigos perėmimą, tad ji įsitikinusi, kad perduodama savivaldybės pavaldumui Ilguvos socialinės globos namus ministerija turėtų kalbėti apie didesnį finansavimą nei kalba dabar.

„Socialinės paramos skyriaus nuomone, Ilguvos socialinės globos namai galėtų būti viešąja įstaiga“, – merui adresuotame rašte pateikdama nuomonę rašo D. Pilypaitytė, nors S. Jankauskas apkritai sunkiai įsivaizduoja, kaip tokia įstaiga galėtų būti viešoji, nes tokiu atveju ji turėtų išsilaikyti pati.

Kukarskės globos namuose gyvena 47 Šakių rajono asmenys, yra 27 etatai. Ilguvoje, kaip minėta, iš viso gyvena 75 neįgalūs asmenys iš 23 savivaldybių, šioje įstaigoje etatų yra 49. 2019 m. Kukarskės globos namų biudžetas buvo 494 tūkst. 689 eurai, iš kurių darbo užmokesčiui skirta daugiau nei 343 tūkst. eurų. Ilguvos socialinės globos namų biudžetas 2020 m. su numatytais įsirengti keltuvais – 915 tūkst. eurų, be keltuvų – 838 tūkst. Darbo užmokesčiui per metus numatyta 600 tūkst. eurų.

Kol kas ateitis neaiški

Meras Edgaras Pilypaitis, komentuodamas situaciją, pripažino, kad procesas bus sudėtingas, kol kas neaišku, kokiu keliu bus einama, mat perdavimu suinteresuota tik ministerija. Spaudos konferencijoje rajono vadovas buvo užsiminęs net apie specialios darbo grupės sukūrimą, vėliau svarstė, kad galbūt bus priimtas protokolinis nutarimas, tačiau pabrėžė, jog papildomų įtampų nenori.

„Reikia galvoti, ne kam ta įstaiga priklauso, o ką ta įstaiga daro. Jeigu tos įstaigos paslaugos nukentės vien dėl to, kad mes mėtysim įstaigą kaip karštą žariją vieni nuo kitų, nemanau, kad tai sveika“, – kalbėjo E. Pilypaitis, pridūręs, kad dabartinė situacija nepriduoda pagrindo stabiliam įstaigos veikimui.

Tarybos nariai jam raštu taip pat teikė nuomones, tačiau, anot E. Pilypaičio, daugiau buvo ne nuomonės, o kylantys klausimai. Šią savaitę nuotoliniu būdu vykusiuose komitetų posėdžiuose Ilguvos socialinės globos namų perėmimo klausimas neaptarinėtas, medžiaga tarybos nariams apie situaciją yra pateikta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px