Norintys veikti ieško išeičių, dykinėtojai – kliūčių

Jaunimo reikalų tarybos posėdžio metu svarstyta dėl jaunimo projektų finansavimo, lėšų skyrimo Šakių rajono mokinių tarybos atributikai, kalbėta apie pandemijos pasekmes jaunimui. Nutarta, kad finansavimas bus skirtas visoms trims pateiktoms iniciatyvoms: „Mobilus darbas Šakių rajone 2020“, „Laisvas būti 2020“ bei Jaunimo savanoriškos tarnybos (JST) programos įgyvendinimui Šakių rajone.

Nors JST finansavimą gavo, anot Šakių atvirojo jaunimo centro (AJC) vadovės Juditos Ambrasienės, Jaunimo reikalų departamentas (JRD) suteikia vienokias sumas, o savivaldybės bendrame finansavime skiriama tiek, kiek prašo mentorius. JST susitarta skirti 1 tūkst. eurų, už šią sumą finansuojami septyni savanoriai pusei metų, todėl lengvai galima apskaičiuoti, kiek skiriama vienam savanoriui (į sumą įeina mokymai ir asmeninės savanorių išlaidos: kelionės išlaidos, pinigai maistui).
 
„Aš asmeniškai, jeigu reikia, nubraukiu nuo mentoriaus atlygio, nes yra svarbu, kad savanoris nepatirtų jokių išlaidų“, – teigė AJC vadovė.

Pasak J. Ambrasienės, kai AJC tapo savanorišką veiklą organizuojančia organizacija, ji mentore dirbo savanoriškai (be atlygio). Nors organizacija buvo gavusi nedidelį finansavimą, tačiau viskas buvo numatyta savanorių išlaidoms bei mokymams. Vėliau JRD neleido taip dirbti (savanoriauti), keitėsi departamento finansavimas (orientuotasi į tai, kad mentoriai gautų atlygį ir savanoriai nepatirtų jokių išlaidų). Šiuo metu departamentas negaunantiems finansavimo (iš departamento arba savivaldybės) neleidžia dirbti su savanoriais, todėl iš savivaldybės prašyta projektus paremti dar penkiais bei dešimt procentų nuo gautos iš JRD projektų sumos, skirtos užsiėmimams rengti.

Karantino laikotarpiu, pasak AJC vadovės, savanoriavimas nebuvo sustabdytas. Jaunimas ir jų kuratoriai šį laiką kultūros įstaigose išnaudojo labai kūrybingai. Vieni vykdė užsiėmimus, diskusijas ir kitas veiklas nuotoliniu būdu, dirbo uždaroje grupėje, ugdė komandinius įgūdžius, kiti jaunuoliai užsiėmė informacijos rengimu ir platinimu internete, vėliau įsitraukė į kino vakarų, stebimų iš automobilių, organizavimą. Šakių rajono mokinių tarybos pirmininkė Austėja Ižganaitė pritaria, kad, jei kalbame apie mokinius, kurie užsiima ir daro daugiau, ne tik mokosi, tai jiems karantinas nesutrukdė užsiimti šiomis veiklomis, o tie, kurie ieškojo priežasčių, kaip nieko nedaryti, tie puikiai jas rado.

„Priklauso, ko tu nori: ar ramiai sau pragyvent tuos 12 metų mokykloje, ar visur būti, dalyvauti bei veikti“, – dalinosi mintimis mergina.

Kol kas Šakių rajone savanoriauja 15 savanorių, tačiau antram metų pusmečiui yra užsiregistravęs tik vienas jaunuolis. A. Ižganaitė, pati savanoriaujanti Šakių kultūros centre, teigia, kad dabar dauguma jaunų žmonių į viską žiūri labai pasyviai bei negatyviai, rodos, jiems nieko nereikia. Anot jos, palaikymo trūksta ir iš mokytojų bei visuomenės. J. Ambrasienės teigimu, įtakos tokiam mažam susidomėjimui turėjo ir karantinas bei nežinomybė, ar pavyks savanoriauti. Registracija vyko karantino laikotarpiu, kai dar nebuvo aišku, kada tiksliai baigsis karantinas, kokios bus sąlygos, apribojimai ir reikalavimai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.