Dezinfekcijai atlikti įsigijo modernesnį aparatą

dezinfekcija garais laiptineje
Su naujuoju dezinfekavimo garų aparatu „Dezinfog“ daugiabučių namų laiptines „Šakių šilumos tinklai“ išdezinfekuoja vos per porą sekundžių, o gyventojai į laiptinę jau gali išeiti ir jaustis saugiai po valandos. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Įsisiūbavus antrai pandemijos bangai, savivaldybės valdoma UAB „Šakių šilumos tinklai“ turi darbo atlikdama daugiabučių namų laiptinių ar įstaigų privalomąją dezinfekciją. Kad ji būtų efektyvesnė, įmonė praėjusią savaitę įsigijo aparatą, kuris patalpas dezinfekuoja garais ir yra žymiai praktiškesnis nei įprastas purkštuvas.
 
Šią savaitę socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje vienas Šakių daugiabučio namo gyventojas sukritikavo savivaldybę, jog namo laiptinės dezinfekcija atlikta tik to trijų savaičių po to, kai vienam gyventojui buvo diagnozuotas Covid-19. Pagal nustatytą tvarką daugiabučių namų laiptinių dezinfekcija atliekama, kai viename iš butų atsiranda susirgimo atvejų. Kaip anksčiau yra informavęs savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis, kurias daugiabučių namų laiptines ir kur reikia dezinfekuoti, savivaldybei nurodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Marijampolės departamento specialistai, o šie informaciją toliau perduoda tai atliekančiai „Šakių šilumos tinklai“ įmonei.

Apie atvejį dėl incidento daugiabutyje, R. Juškaitis komentavo, jog laiptinės dezinfekcija buvo atlikta gruodžio 4 d., kai ir buvo gautas iš NVSC nurodymas, nes, kaip paaiškėjo, tąkart toje laiptinėje atsirado dar vienas susirgimo atvejis. Kodėl nebuvo pranešta apie pirmąjį atvejį, operacijų vadovas R. Juškaitis sako nežinantis, nes aplinkybes ir poreikį vertina NVSC.

Nuo spalio mėnesio vidurio iš viso UAB „Šakių šilumos tinklai“ jau suteikė 40 laiptinių dezinfekavimo paslaugų rajone. Be jų, dar privalomoji dezinfekcija buvo atlikta ir keliose įstaigose: Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, Šakių seniūnijoje ir Sudargo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos patalpose. Įmonės vadovas Raimondas Rauckis sako, jog nuo praėjusios savaitės dezinfekciją įmonės darbuotojai jau atlieka su nauju gariniu aparatu, kurį įmonė įsigijo prieš gerą savaitę.

„Dabar dezinfekcija atliekama į orą paskleidžiant garus – taip dezinfekuojami netgi smulkiausi paviršiai, ko rankiniu būdu neįmanoma kartais užtikrinti. Šis būdas efektyvesnis ir greitesnis“, – sako R. Rauckis.

Anot direktoriaus, svarbiausia, kad tokį metodą galima naudoti įvairiose patalpose, prekybos centruose, darbo kabinetuose, nes garai nekenkia nei kompiuteriams, nei kitiems daiktams ar augalams. Žinoma, gyventojų prašoma tuo metu, kai dezinfekuojama laiptinė, joje nebūti – nors procedūra trunka vos kelias sekundes, tačiau tuo metu patalpa prisipildo tirštų garų ir tampa nesaugi.

Garai per 1 val. laiko išsisklaido ir gyventojai vėl gali naudotis bendromis patalpomis. Šis dezinfekavimo būdas, pasak R. Rauckio, yra efektyvus ne tik dėl koronaviruso, bet ir dėl kitų virusų bei bakterijų panaikinimo. Jis yra populiarus didžiuosiuose miestuose, kur įmones būtent tokiu būdu atlikti dezinfekciją samdo prekybos centrai, maisto parduotuvės, įstaigos. Kai kurie gyventojai, anot direktoriaus, kartais atidaro netgi savo butų duris, kad garai išdezinfekuotų ir jų asmenines patalpas.

Įmonė už šią paslaugą yra nusistačiusi tarifą – 1,20 euro už kv. metrą. Garų įrenginys „Dezinfog“ įmonei atsiėjo 3 tūkst. 500 eurų. Tikimasi, kad įmonės efektyvesniu ir nekenkiančiu dezinfekcijos metodu susidomės ir privatus sektorius, o ypač parduotuvės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.