Kudirkos Naumiesčio centre daugiau tvarkos ir šviesos

kudirkos naumiestyje beliavicius
Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius džiaugiasi, kad miesto pagrindinės Tilto gatvės tvarkymo darbai baigti dar iki švenčių, o miestas tamsiu paros metu tapo labiau apšviestas. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kudirkos Naumiestis tamsiu paros metu šviečia, nors kalėdinė eglė dar neįžiebta – miesto centrinėje Tilto gatvėje ne tik sumontuota, bet jau ir naudojama nauja apšvietimo sistema, blizga nauji šaligatviai, o pagrindinė miesto aikštė intensyviai puošiama šventėms.

Pernai Kudirkos Naumiestyje pagražėjo Vytauto gatvė, kur savivaldybei įgyvendinant vieną iš miestelių projektų buvo įrengtas sporto aikštynas su vaikų žaidimų aikštele prie pat mokyklos pastato. Taip pat šioje gatvės atkarpoje atsirado ir naujas šaligatvis, o tam, kad gatvė atsinaujintų kaip reikiant, seniūnija pasirūpino ir naujais šviestuvais. Seniūnas Edvardas Belevičius rodo į dar likusią Vytauto gatvės atkarpą, kur trūksta padorių šaligatvių, ir sako, kad pati seniūnija dės pastangas, jog kitais metais jie ten atsirastų.

Šįmet seniūnauti Kudirkos Naumiestyje pradėjusį E. Belevičių iš karto užgriuvo rūpesčiai dėl Tilto gatvės sutvarkymo – tai tęstinio projekto „Kudirkos Naumiesčio gyvenamosios vietovės atnaujinimas“ dalis. Šiandien miesto centrinėje gatvėje jau matyti darbų galas – čia dešinėje gatvės pusėje (atvykus nuo Šakių) jau suklota 330 kv. m naujų šaligatvio trinkelių, prie jų puikiai dera nauji modernūs apšvietimo stulpai ir 20 naujų šviestuvų, o po šaligatviu suvedžiota nauja paviršinio lietaus nuotekų nubėgimo sistema. Lietuvos automobilių kelių direkcija, kaip šios gatvės savininkė, turėjo pageidavimą, jog šioje gatvės atkarpoje atsirastų ir būtų įrengtos dvi saugumo salelės. Vos pradėjus tvarkyti Tilto gatvę ir įrenginėti komunikacijas po žeme, prie Šešupės tilto rangovai atkasė vertingų archeologinių iškasenų. Projekto darbai toje vietoje buvo iš karto nutraukti, teko daryti pakartotinius archeologinius tyrimus, tačiau kitoje gatvės atkarpoje projekto darbus rangovai UAB „Parama“ tęsė. Bet seniūnui teko ne kartą derinti reikalus tarp įvairių institucijų, kaip ir apsispręsti, ar reikia prie naujai renovuojamos gatvės senų, smarkiai apgenėtų liepų.

E. Belevičius sako, jog spalio mėnesį seniūnija gavo iš Kultūros paveldo departamento raštą, jog vykdant projekto darbus buvo atkasti pastato pamatai, o vertinimo taryba juos pripažino vertingąja savybe. Anot savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojo Aurimo Staugaičio, šiuo metu projektuotojai turi pasukti galvas, kaip užkonservuoti po žeme esančias vertingas pastatų liekanas, kad ateityje jas galima būtų nagrinėti ir tyrinėti. E. Belevičius sako, kad būtent per tą vietą, kur dabar yra atkasti pamatai, turėjo eiti į upę paviršinių lietaus nuotekų kanalizacija. Pasak seniūno, šis žemės lopinėlis yra svarbus dar ir dėl kito dalyko – Kelių direkcija ketina tvarkyti ir miesto tiltą per Šešupę, o šioje vietoje buvo numatytas statyti laikinas tiltas.

„Svarbu, kad jie rekonstruodami tiltą toliau statytų tokius pat apšvietimo stulpus, kaip ir dabar pastatyti pagal projektą. Kad būtų vientisumas ir vienodumas mieste“, – vienintelį pageidavimą seniūnas turi kelio savininkui dėl tilto tvarkybos.

Tiesa, kada, kas ir kaip imsis tvarkyti tiltą per Šešupę, seniūnija kol kas neinformuota, bet seniūno kelio savininkas klausė, kaip ten įrengtas apšvietimas, vadinasi, vyksta projektavimo procesas. Žiūrint į prie tilto atkastą paveldosaugos objektą, iš karto kyla klausimas, kas čia per pastatas anksčiau buvo.

Seniūnas sako, kad žmonės kalba, jog kadaise čia stovėjo rabino namas, per karą vokiečiai tuos rūsius naudojo žvalgybos reikmėms, o galbūt ir laikė suimtus žmones.

„Žmonės atsimena, kad šiuose rūsiuose po karo buvo laikomos restorano daržovės, nes kadaise mieste veikė valgykla“, – sako seniūnas.

Atkasti pamatai kol kas nesutrukdė užbaigti pagrindinės Tilto gatvės dalies rekonstrukcijos, nors vis dar aiškinamasi, kaip pro tą atkastą rūsį bus nuvesta lietaus kanalizacija. Ši projekto dalis atsiėjo 208 tūkst. eurų, iš kurių 48 tūkst. eurų teko prisidėti Kelių direkcijai, kuri pageidavo paviršinio nuotekų lietaus kanalizacijos ir saugumo salelių įrengimo. Kitos lėšos buvo skirtos projektui iš savivaldybės ir Europos Sąjungos biudžeto.

Tačiau šį mėnesį užbaigti darbai Tilto gatvėje toli gražu nereiškia, kad jau baigtas visas miestelio projektas – dar turi būti įrengtas viešasis miesto tualetas, kurį įrengiant buvo siekta sukurti ir darbo vietą bei sutvarkytos patalpos, kuriose vietos bendruomenė žada atidaryti kepyklėlę. Vaikščiojant po miesto centrą, kur numatyta vieta tualetui įrengti, seniūnas sako, kad irgi nebus taip paprasta, nes jau aišku, kad ir čia reikia daryti išsamius archeologinius tyrimus. Tiesa, savivaldybė šių darbų pirkimo dar nėra paskelbusi, tačiau tyrimai, tikėtina, bus perkami kartu su rangos darbais ir geriausiu atveju bus daromi kitais metais.

Seniūnas E. Belevičius sako, kad dabar jį labiausiai neramina negražus vaizdas kitoje, kairėje, Tilto gatvės pusėje, kur liko seni šaligatviai. Čia seniūnija, pasak E. Belevičiaus, yra bejėgė kažką pakeisti, nes gatvė priklauso Kelių direkcijai.

Anot E. Belevičiaus, džiugu, kad šįmet mieste pavyko pakeisti senas apšvietimo lempas į naujas, ekonomiškas LED lempas kad ir senuose šviestuvuose: naujos lempos šviečia V. Kudirkos, P. Mašioto, Vilkaviškio, Vytauto, Šešupės gatvėse. Nors Kudirkos Naumiestis dabar ir taip gerai apšviestas dėl modernaus ar atnaujinto apšvietimo, tačiau netrukus čia bus dar šviesiau – pagrindinėje miesto aikštėje jau puošiamos kalėdinės dekoracijos, atvežta vietos žmonių padovanota kalėdinė eglutė. Seniūnas sako, kad šįmet pirmi metai, kai Vinco Kudirkos aikštėje bus papuošta ne tik pagrindinė eglė, bet atsiras ir daugiau mažų eglučių, kurias puoš įstaigos, eglutės skleis šviesą ir kurs šventinę žmonių nuotaiką.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.