Pandemija keičia ir bažnyčių tradicijas – daugelis kunigų atsisako kalėdojimo

vaskevicius arturas1
Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas Artūras Vaškevičius neatsisako kalėdojimo Slavikų parapijoje, sako laikosi tradicijų, visų saugumo priemonių, o su žmonėmis susitinka ir pastatus laimina kieme. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Koronavirusas keičia ir bažnyčios planus. Tiesa, ne visi, bet dauguma dvasininkų stabdo kalėdojimą (šeimų lankymą), taip elgtis rekomenduoja ir vyskupas Rimantas Norvila. Tačiau nežiūrint šiandienos iššūkių ir nežinios jis kviečia klebonus šv. Kalėdų laikui bažnyčias tradiciškai papuošti, įrengti  Betliejaus prakartėles. Bažnyčiose jau galima įsigyti kalėdaičių Kūčių stalui.
 
Diskusija Slavikuose

Koronavirusas keičia ir bažnyčios planus. Tiesa, ne visi, bet dauguma dvasininkų stabdo kalėdojimą (šeimų lankymą), taip elgtis rekomenduoja ir vyskupas Rimantas Norvila. Tačiau nežiūrint šiandienos iššūkių ir nežinios jis kviečia klebonus šv. Kalėdų laikui bažnyčias tradiciškai papuošti, įrengti  Betliejaus prakartėles. Bažnyčiose jau galima įsigyti kalėdaičių Kūčių stalui.

Diskusija Slavikuose

Diskusija apie kalėdojimą karantino metu užvirė Slavikuose, tiesa, socialiniuose tinkluose. Slavikietis Ričardas, išgirdęs, kad parapijoje bus kalėdojama, rašė, kad dabar tam, nėra tinkamas laikas.

„Jei jau tokia bažnyčios sunki padėtis, vokelius galima paduoti per durų plyšelį, bet jokiu būdu ne svečiavimusi trobose. Kviečiu visus būti sąmoningais ir elgtis atsakingai. Kviečiu seniūną išsiaiškinti situaciją ir pasirūpinti , kad gyventojai būtų saugūs“, – rašė slavikietis.

Tokios jo mintys sulaukė audringos reakcijos ir gana skirtingų žmonių nuomonių. Vieni tvirtino, kad kalėdojimas turėtų būti atšauktas, kiti sakė, kad „bažnyčia yra biznis“. Gyventojai siūlė auką pervesti į parapijos sąskaitą, o susipažinti klebonui su žmonėmis bus galima ir vėliau.

Nuomonių visada buvo ir bus visokių, o lengviausia jas išlieti socialiniuose tinkluose. Šią parapiją aptarnaujantis Sintautų parapijos klebonas Artūras Vaškevičius sako, kad kalėdojimo tradicijos negalima sugriauti, jis vieną savaitę jau lankė Slavikų parapijos gyventojus, kalėdojimas vyks ir toliau.  Dvasininkas sako tokiu būdu galįs žmonėms išdalinti kalėdaičius.

Dvasininkas ramina, kad į karantiną atsižvelgia, neina ten, kur sergama ar žmonės klebono nenori įsileisti. Žmogus gali pasirinkti – apsilankymą atidėti ne karantino laikui, priimti dvasininką tiesiog kieme. Todėl dažniausiais į namus pas žmones A. Vaškevičius neina, laimina būdamas kieme, sukalba maldelę, taip ir su žmonėmis susipažįsta, ir trumpai šnekteli.

„Kunigą priimti lauke aš nematau jokios problemos. Einu užsidėjęs apsauginį skydelį. Mano vizitas užtrunka maždaug penkias minutes“, – aiškina dvasininkas.

O komentuodamas socialiniuose tinkluose išsakytas nuomones A. Vaškevičius sako, kad tai tik žmonių kiršinimas, pykčio išliejimas. Jo nuomone, žmonės elgiasi nekatalikiškai, bet „tokiems žmonėms atleistina“.

Susitikti kieme

Pasak Vilkaviškio vyskupijos vyskupo Rimanto Norvilo, kasmetinis šeimų lankymas pandemijos metu tapo problemiškas.

„Jei kažkada vasario ar kovo mėnesį situacija iš esmės pagerės, tada gal ir atsiras galimybė jį atnaujinti. Bet kol kas to numatyti negalime. Jei visgi kažkurios parapijos klebonas nuspręstų aplankyti vieną kitą šeimą, o tikintieji to nenorėtų, manau, jie gali laisvai paaiškinti, jog šiuo metu matome riziką ir prašytume vizitą atidėti. Klebonai tokį požiūrį privalo gerbti ir vengti nereikalingų nesusipratimų. Būna ir taip, kad nuošalesnėse vietovėse, kur nėra sergančių, kai kurie tikintieji prašo kunigą bent trumpam užsukti, palaiminti namus. Taip pat teko girdėti, jog vienoje parapijoje klebonas, vykdamas vienas ir dėvėdamas apsaugos priemones, siūlo tikintiesiems, jei leidžia oro sąlygos, trumpai susitikti lauke jų kieme, šeimai palieka kalėdaičius, sukalba palaiminimo maldą ir keliauja toliau. Toks sprendimas, ko gero, daug saugesnis, nei pačių namų aplankymas“, – sako vyskupas.

Teiraujamės nuomonės ir Lukšių parapijos klebono Eugenijaus Naujalio, kuris tik rugpjūtį pradėjo tarnystę Lukšiuose ir tikrai norėtų aplankyti šeimas, susipažinti su parapijiečiais. Dvasininkas sako, kad šeimų lankymą nukelia į kitų metų sausio mėnesį. Klebono teiraujamės apie kalėdojimo tradiciją.

„Kunigas per metus privalo savo parapijiečius bent kartą aplankyti, pažinti jam patikėtus tikinčiuosius, pašventinti namus. Pasikalbi su parapijiečiais apie jų problemas, sužinai jų gyvenimo džiaugsmus ir rūpesčius. Taip pat paragini, kad gal kažkas pirmos Komunijos nepriėjęs, daug dalykų išsiaiškini. O ligonius, nesvarbu, kokia situacija, klebonas privalo lankyti“, – sako E. Naujalis.

Kalėdaičiai

Pasiteiravus dvasininkų apie kalėdaičių įsigijimą, šie tikino, kad daugelis žmonių jau teiravosi dar lapkričio mėnesį, norėdami anksčiau pasiųsti juos artimiesiems į užsienį.  

„Šventinome kalėdaičius pirmąjį Advento sekmadienį, taip laikomės tradicijų. Įprastai juos žmonės gali pasiimti bažnyčioje arba klebonijoje. Kalėdaičiai saugiai supakuoti, nemanau, kad kažkokia grėsmė yra apsikrėsti“, – sako Kaimelio parapijos klebonas Zenonas Stepanauskas ir priduria, kad jis kol kas nuo kalėdojimo susilaiko, sako aukosiantis bažnyčioje Mišias – už parapijos kaimus, gatves.

„Nežiūrint šiandienos iššūkių ir nežinios, šv. Kalėdų laikui klebonų prašome bažnyčias tradiciškai papuošti, įrengti Betliejaus prakartėlę, taip pat bent kuriam laikui po šv. Mišių Dievo namus palikti atvirus, kad norintys galėtų vieni ar su šeima ramybėje pabūti su Viešpačiu. Visiems skaitytojams linkiu ramaus, taikingo ir viltingo Advento“, – linkėjo vyskupas R. Norvila.

Spręsti palieka klebonams

Pasak Vilkaviškio vyskupijos vyskupo, kol kas klebonams paliekama spręsti, kaip geriau pasielgti vienu ar kitu sielovados vykdymo atveju. Vyskupas primena, kad visose parapijose galioja valstybės reikalavimai bei vyskupų nustatyta tvarka dėl dalyvių pamaldose skaičiaus, saugaus atstumo, dezinfekcijos, šv. Komunijos dalijimo.

„Kitos sielovados sritys paliktos klebono išmintingam ir atsakingam sprendimui. Pavyzdžiui, pasitaiko atvejai, kai kunigas kviečiamas pas ligonį. Tokiu atveju, laikydamasis visų galimų atsargumo ir apsaugos priemonių, kunigas pas ligonį paprastai vyksta. Tačiau galutinį sprendimą, kaip pasielgti, vertindamas situaciją priima parapijos klebonas. Ligoninėse lankant sunkiau sergančius tikinčiuosius atsižvelgiama ir į ligoninėje nustatytą tvarką. Ligoniui, sergančiam vis dar tebeplintančiu virusiniu susirgimu ir esančiam mirties pavojuje, nuodėmių atleidimą, jei šis nuoširdžiai gailisi, kunigas gali suteikti ir būdamas kiek toliau nuo jo. Tačiau būtinas akių kontaktas. Jei ligonis pasveiksta, po to turi atlikti įprastą išpažintį. Tai sunkiai sergančiam ligoniu gali būti didelė paguoda ir dvasinis sustiprinimas. Laidotuvėse, jei mato viruso plitimo pavojų, kunigas gali atsisakyti mirusiojo karstą nešti į bažnyčią ir laidotuvių procesiją sutikti tik kapinėse. Tokiu atveju laidotuvių šv. Mišios už mirusįjį paaukojamos kitu, artimiesiems patogiu laiku“, – primena vyskupas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px