Miestai atvykstančius pasitinka užtvertais keliais – patekti gali ne visi

policija patikra karantine
Šakių rajone policijos pareigūnai gyventojų judėjimą ėmė kontroliuoti jau nuo trečiadienio – norintys patekti į miesto centrą gyventojai buvo stabdomi pareigūnų, teko pagrįsti savo kelionės tikslą, o nuo šiandien pagrindiniuose įvažiavimuose įrengti stacionarūs kontrolės postai. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vyriausybei priėmus naują nutarimą, griežtinantį karantino sąlygas, policija organizuos stacionarius kontrolės postus visų šalies savivaldybių centrų prieigose, kuriuose bus kontroliuojamos į miestus įvažiuojančios transporto priemonės. Šakių rajone kontrolė bus organizuojama panašiai kaip ir pavasarį per Velykas.

Šakių rajone žadama įrengti 13 kontrolės postų, iš kurių keturiuose kontroliuos policijos pareigūnai, o kituose bus kontroliuojama techninėmis priemonėmis. Blokavimo postai į miesto centrą pradės veikti jau nuo šiandien 13 val. ir pirmasis blokavimas truks iki gruodžio 20 d. 21 valandos. Kitas etapas prasidės gruodžio 23 d. 13 val. ir tęsis iki 27 d. 21 valandos. Šių priemonių imamasi bus ir nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3 d. 21 valandos. Šakių rajone bus blokuojami pagrindiniai įvažiavimai nuo Kudirkos Naumiesčio, Kauno, Jurbarko ir Slavikų pusės, kitų įvažiavimų kontrolę policija ketina užtikrinti pasitelkdama įvairias technines priemones – įrengiamos stebėjimo kameros arba statomi draudžiamieji ženklai, teritorijose patruliuos pareigūnų ekipažai. Pasak Šakių rajono policijos komisariato viršininko Aušrio Kvederevičiaus, tikimasi sulaukti tokio pat gyventojų sąmoningumo, kaip ir per Velykas, kada žmonės, jeigu jiems būtinai reikėjo kažkur važiuoti, turėjo pasiruošę tai patvirtinančius, pateisinančius, įrodančius dokumentus ir didelių nesklandumų nekilo. Į pagalbą užtikrinti kontrolę pareigūnams bus pasitelkti Valstybės sienos apsaugos pareigūnai, policijos rėmėjai, šauliai ir kiti savanoriai. Maža to, per visą šį laikotarpį bus dar mobilūs patruliuojantys policijos ekipažai, kurie žiūrės tvarką kitose rajono teritorijose.

„Pareigūnai gali tikrinti tą judėjimą bet kurioje savivaldybės vietoje, nes iš esmės jis yra draudžiamas dar ir be to, kad yra draudžiama judėti tarp savivaldybių, todėl nustebti nereikėtų, jeigu bus tikrinama, klausiama, kur vykstama“, – tikina Šakių rajono policijos komisariato viršininkas.

Planuojama, kad visoje Lietuvoje šį savaitgalį budės 670 policijos ekipažų, dar 250 ekipažų – kontrolės postuose, taigi visoje Lietuvoje patruliuos 920 ekipažų. Ne švenčių dienomis budės 750 ekipažų. Judėjimo kontrolei tarp savivaldybių vykdyti papildomai dirbs dar 60 policijos ekipažų, kurie tikrins judėjimo teisėtumą.

Policijos pareigūnai rekomenduoja šiuo laikotarpiu nevykti niekur, kur nebus galima savo vykimo ir buvimo teisėtumo pagrįsti dokumentais. Jei vis dėlto bus išvykstama į kitą savivaldybę, o vėliau bus noras grįžti, tą padaryti bus galima tik turint numatytą teisėtą vykimo tikslą pagrindžiančius dokumentus, pavyzdžiui, būsto nuomos sutartį, nekilnojamo turto nuosavybės dokumentus, darbo santykius įrodančius dokumentus (kai vykstama darbo reikalais). Jei minėtų ar kitų teisėtą tikslą pagrindžiančių dokumentų asmuo pareigūnams pateikti negalės, iki judėjimo ribojimų pabaigos (2021 m. sausio 3 d. imtinai) grįžti nebus galima. Taip pat pareigūnai primena, kad, be judėjimo apribojimo, galioja ir kiti apribojimai – bendravimas tik vieno namų ūkio ribose (pvz., grįžimas pas tėvus, senelius ir (ar) kitus giminaičius šį reikalavimą pažeistų). Persikraustyti galima ir tarp skirtingų savivaldybių, tačiau tokiu atveju vykti būtina su visais asmeniniais daiktais, o pareigūnas situaciją vertintų individualiai (pvz., vykimas su keliais asmeniniais daiktais netraktuojamas kaip persikraustymas). Vykstant į savo tikslą galima kirsti ir kelias savivaldybes, bet jos turi būti pakeliui teisėtam vykimo tikslui, o vykti perduoti maisto ir kitų dalykų į kitas savivaldybes (taip pat ir bekontakčiu būdu) negalima (išskyrus atvejus, kai rūpinamasi asmenimis, kurie serga ar negali savimi pasirūpinti patys). Sugriežtinimai susiję ir su vaikais – vežti vaikų į kitas savivaldybes negalima (pvz., pas senelius), taip pat negalima jų palikti pas giminaičius toje pačioje savivaldybėje. Parsivežti vaikus iš kitos savivaldybės pareigūnai leistų, tačiau jie turi teisę kiekvieną situaciją vertinti individualiai ir galės imtis papildomų priemonių situacijai įvertinti. Pažymėtina, kad, net ir leidus pasiimti vaikus, su giminaičiais kontaktuoti negalima.

Vykimas į kitas savivaldybes dėl planinių sveikatos priežiūros paslaugų galimas, rekomenduotina turėti vykimo tikslą pagrindžiančius dokumentus (pvz., el. patvirtinimą iš sveikatos priežiūros įstaigos).

Pasak Šakių savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo Redo Juškaičio, iš tiesų, šventinėmis dienomis įsigaliojus daug griežtesniems judėjimo ribojimams, apie juos visus gyventojai turėtų pasiskaityti ir įsigilinti, nes šįkart imtasi griežtesnių taisyklių nei pavasarį, o policija pasižiūrės į viską principingai.

„Visais rūpimais klausimais dėl važiavimo, jei žmonėms kyla klausimų, jie gali pasiskambinti policijos informacijos telefonu 8 700 60 000, nes iš tiesų yra daug tokių asmeninių situacijų, kur pavieniams asmenims kyla įvairiausių klausimų. Tiesa, šis numeris veiks tik darbo dienomis. Policija žiūrės konkrečiai ir griežtai į tuos važiavimus tarp savivaldybių ir tik dokumentaliai savo važiavimus bus galima pateisinti“, – patikino operacijų vadovas.

Anot R. Juškaičio, nereikia galvoti, kaip apeiti karantino sąlygas ir keliauti po pajūrius, kurortus, viešbučius ir kaimo turizmo sodybas, nes kurortiniai miestai šįkart užsidaro iš anksto. Šiuo metu atšaukiamos visos rezervacijos viešbučiuose, o kaimo turizmo sodybose bus vykdoma papildoma policijos kontrolė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px