Žalgirio gatvės kvartalas prieštarauja numatytoms statyboms

zalgirio g
Šakiuose grupinio gyvenimo namai neįgaliesiems numatyti statyti Žalgirio g. 50, tačiau tokių statybų savo gyvenamojoje teritorijoje nenori 16 raštą pasirašiusių vietinių gyventojų. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Iki 2023-iųjų kovo rajone turėtų būti įgyvendintas projektas ir pastatyti treji grupinio gyvenimo namai asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia. Tokie namai turi atsirasti Gelgaudiškyje, Lukšiuose bei Šakiuose, tačiau būtent čia atsirado prieštaraujančių. Savivaldybės administraciją pasiekė jau trečias advokatų profesinės bendrijos „Lex Solutio“ raštas su prašymu stabdyti projektą – po raštu pasirašę Žalgirio kvartalo gyventojai reiškia susirūpinimą dėl planuojamų paslaugų efektyvumo, bendruomenės saugumo, projekto teisėtumo. Paprasčiau kalbant, planuojamos kaimynystės jie visai nenori.

Prašo stabdyti projektą

Į minėtą advokatų profesinę bendriją kreipėsi viešai pavardės nesutinkantis skelbti šakietis, o jo kreipimąsi palaiko 16 pasirašiusių asmenų,  gyvenančių Žalgirio kvartale (iš 14 skirtingų namų ūkių). Jau trečias raštas pasiekia ne tik savivaldybės administraciją, bet jie buvo adresuoti ir Centrinei projektų valdymo agentūrai, ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Rašto esmė, kad bendruomenė reiškia susirūpinimą dėl projekto „Bendruomeninių apgyvendinimo bei užimtumo paslaugų asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia plėtra Šakių rajone“ įgyvendinimo, nes abejoja paslaugų įgyvendinimo efektyvumu, bendruomenės saugumu, abejoja, ar tikrai Žalgirio gatvėje esantis 15 arų sklypas yra pakankamas norint užtikrinti efektyvias paslaugas.

„Bendruomenės nariai negali suprasti, kaip 15 arų sklype gali įsitekti infrastruktūra, reikalinga 10 žmonių priežiūrai, kaip įmanoma realizuoti saugias ir efektyvias institucinės globos paslaugas“, – teiraujamasi rašte, kuriame toliau pažymima esą savivaldybės administracija projekto tinkamai neviešino, nepaaiškino planų, nebendravo su bendruomene. Todėl prašoma stabdyti projekto vykdymą „iki Šakių rajono savivaldybės administracija išspręs šiame prašyme nurodytus kertinius tokio projekto vystymo klausimus“.

Tokio požiūrio nesupranta

Vicemerui Dariui Jakavičiui tokia pozicija nesuprantama. Jam ypač gaila, kad taip galvoja jaunas žmogus, kai visame pasaulyje kalbama apie neįgaliųjų integraciją.

„Kyla klausimas, kas šiems žmonėms davė teisę spręsti, priimti tarp mūsų gyventi ar ne žmones, kurie ir taip jau yra nuskriausti likimo? Kas jiems davė teisę spręsti, kuo jie blogesni už mus, kad negali gyventi oriai ir tarp mūsų? Tarp mūsų pažįstamų, giminaičių jie gyvena, mes jais rūpinamės, jiems padedame. Tačiau šie 16 pasirašiusių žmonių savo parašais sako: mes prieš, mes norim gyventi oriai, be kaimynystėje gyvenančių neįgaliųjų žmonių. Kas šiems žmonėms davė teisę spręsti? Čia gyvens ne nusikaltėliai, čia gyvens likimo nuskriausti žmonės. Jie su socialinių darbuotojų pagalba gali puikiai tvarkytis ir gyventi savarankišką gyvenimą“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė vicemeras, pasirašiusiuosius palyginęs su Aušvico koncentracijos stovyklos gydytoju Jozefu Mengele, sprendusiu, ar žmogus tinkamas dirbti Trečiojo Reicho įmonėse, ar pasmerktas myriop.

Beje, viešai nenorintis būti įvardytas šakietis prabyla ir apie asmens duomenų apsaugą, neatmeta galimybės dėl to kreiptis į duomenų apsaugos inspekciją, mat be jo sutikimo buvo viešai įvardytas vicemero. Šis sako, jog piliečio įrašų šia tema su kaltinimais valdžios atstovams feisbuke būta ne vieno, tik dabar jų nelikę. Be to, ir advokatų bendrija įvardija užsakovą, tad vicemeras mano, jog teisminius procesus užvedęs žmogus, ko gero, be reikalo naiviai tikisi likti inkognito.

Viskas buvo derinta

Kalbėdamas apie sklypų parinkimą D. Jakavičius darkart priminė, kad namų statyba numatoma valstybinėje žemėje, net žemės sklypai iki tol nei Lukšiuose, nei Šakiuose toje vietoje nebuvo suformuoti. Štai Šakiuose Žalgirio g. 50 numatyta statyba, o 48-uoju numeriu pažymėtas sklypas bus parduodamas.

„Juk ne branduolinių atliekų saugyklą statysime, o vieno aukšto gyvenamąjį namą“, – aiškina D. Jakavičius ir priduria, kad viskas derinta su atsakingomis institucijomis, prieš metus organizuotuose pristatymuose ir susitikimuose su gyventojais dalyvavo ir pati institucinės globos pertvarkos procesų ekspertė Marijona Janavičienė. Sklypų dydis, anot vicemero, irgi tinkamas (negali būti didesnis nei 20 arų), patvirtintas pertvarkos ekspertų.

„Tai kokių ekspertų dar reikia?“ – klausia vicemeras ir apkritai svarsto, kodėl vienas asmuo, kreipęsis į advokatą, prisistato Šakių miesto bendruomenės nariais, nors nei su Šakiečių bendruomene nieko bendro neturi, nei su visu miestu, nes visi pasirašiusieji gyvena tame pačiame kvartalo kampe. Beje, anot D. Jakavičiaus, to sklypo, kuris ribojasi su sklypu, kuriame numatytos statybos, savininkas po raštu nepasirašęs, o daugiau besiribojančių sklypų nėra, pasirašiusieji gyvena tolėliau.

Derinamas projektas

Projektui „Bendruomeninių apgyvendinimo bei užimtumo paslaugų asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia plėtra Šakių rajone“ 1 mln. 193 tūkst. eurų finansavimas buvo paskirtas praėjusių metų gruodį. Vieno aukšto 240 kv. m pastate galės gyventi iki 10 proto ar psichikos negalią turinčių asmenų, tad iš viso trijose vietose infrastruktūra būtų sukurta 30 neįgaliųjų. Jie, padedant socialiniams darbuotojams, gamins valgyti, eis į parduotuvę, bažnyčią, dienos užimtumo centrą, dirbs socialinėse dirbtuvėse (planuojama, kad socialinėse dirbtuvėse jie užsiimtų keturias valandas per dieną). Projektas turėtų būti įgyvendintas iki 2023 m. kovo mėnesio. Šiuo metu, pasak D. Jakavičiaus, derinamas techninis projektas, viliamasi vasarą pradėti realius darbus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.