Voverių tvenkinys sulaukė ne tik rekonstrukcijos, bet ir žvejų susirūpinimo

voveriai uztvanka
Vandens nuleidimas Voverių tvenkinyje reikalingas pylimo atraminių plokščių siūlių užtaisymui bei pačios užtvankos rekonstravimui. Įrenginys statytas apie 1981 m., todėl, anot melioratorių, jau prašosi remonto, nors vietiniai gyventojai tokio būtinumo nemato. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę buvo pradėtas žeminti vandens lygis Voverių tvenkinyje. Įgyvendinant projektą „Šakių rajono savivaldybės Kidulių ir Voverių kadastro vietovėse esančių melioracijos statinių rekonstravimas“ bus rekonstruota užtvanka, tiltas, išvalyti šiose kadastrinėse vietovėse esantys grioviai bei sutvarkytos pralaidos. Vietos gyventojai nerimauja dėl žuvų likimo, jų įsitikinimu, darbams pasirinktas netinkamas laikas.

Susipažinti su projekto eiga užsukame pas savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vyr. specialistą Rimantą Vaičiūną, kuris pasakojo, kad vykdant projektą, finansuojamą iš Europos Sąjungos, valstybės ir savivaldybės biudžeto lėšų, bus išvalyta 15,94 km griovių, rekonstruota 20 pralaidų, vienas tiltas bei užtvanka.

Projekto vertė 375 tūkst. eurų, iš jų rekonstravimo darbams skirta 345 tūkst. eurų. Kaip patikslino A. Vaičiūnas, rangovas UAB „Hidrokesta“ juos nupirko už 234 tūkst. eurų. Savivaldybės prisidėjimas – 20 proc.

Vien Voverių tvenkinio užtvankos sutvarkymui skirta 19 tūkst. 324 eurai. Pasak R. Vaičiūno, pažeminti vandens lygį Voverių tvenkinyje pirmiausiai reikia norint sutvarkyti užtvankos šlaito atraminių plokščių siūles.

„Įrenginys statytas 1981 metais, dėl gamtos poveikio betonas yra. Be užtvankos slopintuvo, latako rekonstravimo, numatyta nuvalyti užtvankos betono paviršių ir padengti vandeniui atspariomis medžiagomis“, – numatytus užtvankos darbus vardijo R. Vaičiūnas.

Jis patikino, kad „Hidrokesta“ užtvankos rekonstrukcijos darbus turėtų pradėti vėliausiai pirmadienį, šiuo metu rangovai tvarko tiltą per Jotijos upę.

Rekonstrukcijos nereikėjo?

Lankantis antradienį Voveriuose, buvo matyti, kad tvenkinio vanduo nuleistas apie 70 cm, kaip patikslino R. Vaičiūnas, tvenkinyje vandens lygis bus pažemintas tik apie vieną metrą.

Kad darbai pirma pradėti prie tilto, o ne prie užtvankos, labiausiai ir papiktino kai kuriuos voveriečius.

„Kasdien ateinu pasižiūrėti prie užtvankos ir tilto. Čia dirbantiems vyrams sakau – imkitės užtvankos, tas tiltas nėra tokios blogos būklės. Mane labai neramina bebrų elgesys dėl nuleisto vandens, jų olos liko atviros krantuose. Suprantu, kad rangovai įsipareigoję iki rugpjūčio pabaigos atlikti darbus, tačiau dar reikia lietaus, kad vandens lygis būtų tvenkinyje atstatytas“, – svarstė prie tvenkinio sutiktas vyriškis, nenorėjęs atskleisti vardo.

Voverių kaimo gyventojas, žvejys mėgėjas Audrius svarstė, ar apskritai reikėjo rekonstruoti užtvanką.

„Ar reikėjo tą vandenį leisti, yra bonų užtvaros, kad būtų galima tuos darbus atlikti. Galbūt reikėjo paieškoti kitos įmonės, dirbančioms su kitokiomis technologijomis. Kai pradės žuvys gaišti, aš tikrai pasakysiu. Kol kas grėsmės nėra, juolab kad antradienį palijo. Kasdien nueinu prie tvenkinio. Tiesa, tvenkinio rytinėje pusėje vaizdas nekoks, ten vandens jau nėra, purvynas. Bomžai su rankomis žuvį gaudo“, – pykčio neslėpė pašnekovas pridurdamas, kad užtvankos rekonstrukcijos rezultatai pasimatys rangovui pabaigus darbus.

Kaip priminė R. Vaičiūnas, vandens lygio žeminimo ir visiems atstatymo Voverių tvenkinyje darbams leidimas išduotas nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 31 d., tad per rugpjūtį visi Voverių hidrostatinių įrenginių remonto darbai turi būti baigti ir vanduo sugrąžintas į pradinį lygį.

„Aplinkos apsaugos agentūra numatė darbams tą laikotarpį, kuris, jų nuomone, mažiausiai gali pakenkti faunai“, – tvirtino R. Vaičiūnas.

Tragedijos nemato

Voverių tvenkinį pastarosiomis dienomis stebi ir Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas žuvininkas Gintautas Liepuonis, kuris tikino, kad baisios tragedijos dėl vandens nuleidimo tvenkinyje nemato.

„Manau, žuvys pasitraukia į gelmę. Tiesa, kai nuleis vandenį, kris vandens lygis, o jei saulė kaitins vandens paviršių, gali pradėti trūkti deguonies, vanduo pradėti žydėti. Aišku, nerimaujam, kad susidariusia situacija mėgins pasinaudoti brakonieriai. Rangovas turi užtikrinti žuvų apsaugą vandens lygio žeminimo darbų metu“, – kalbėjo G. Liepuonis.

Viso projekto pabaiga numatyta kitų metų gegužės mėnesį. Voverių tvenkinys rajone vienas iš didesnių – užima 51,2 ha plotą.

R. Vaičiūnas atviravo: praėjusią savaitę, pradėjus nuleidinėti vandenį Voverių tvenkinyje, sulaukė žvejų priekaištų dėl neva dūstančių žuvų.

„Reikia tik džiaugtis, kad tokie projektai vyksta, tvenkinių hidrostatinių įrenginių rekonstravimą galime atlikti tik iš europinių lėšų. Iš dešimties savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo skyriaus prižiūrimų užtvankų rekonstruojama jau ketvirta. Šiuo metu vykdome du europinius projektus, be jau minėto, – dar Briedžių, Liepalotų ir Lukšių kadastrinėse vietovėse atliekami griovių, pralaidų, tilto bei Jurgupio užtvankos rekonstravimo darbai. Dar dviejų projektų (Užsienių, Žvirgždaičių bei Išdagų, Sintautų ir Veršių kadastrinėse vietovėse) vyksta baigiamieji projektavimo darbai“, – pasakojo R. Vaičiūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px