Konferencijoje – apie neįgaliųjų problemas bei nuveiktus darbus

neigalieji draugija
Ir toliau Šakių neįgaliųjų draugijai vadovauti išrinktas Saulius Rakauskas nori savo komandoje matyti seniūnijų kuratorius, kuriems dėkojo už nuoširdų rūpinimąsi neįgaliaisiais. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Antradienį rajono neįgalieji, susirinkę į ataskaitinę-rinkiminę konferenciją, dar ketveriems metams organizacijos vairą patikėjo dabartiniam jos pirmininkui Sauliui Rakauskui, kuris tvirtino, kad dirbo ir dirbs taip, kaip liepia širdis. Aptartos ir problemos, viena tokių – iki Barzdų ir Baltrušių nevažiuoja nė vienas autobusas.

Šakių rajono neįgaliųjų draugija vienija viso rajono neįgaliuosius, į konferenciją susirinko 11-oje seniūnijų įsikūrusių padalinių kuratoriai ir deleguoti atstovai. Iš viso draugija vienija per 500 narių.

Neįgaliųjų draugijos pirmininkas S. Rakauskas konferenciją pradėjo pakviesdamas visus dalyvius tylos minute pagerbti Anapilin iškeliavusią Kidulių seniūnijos kuratorę Gražiną Grigaravičienę. Kad kiduliečiai neliktų be žmogaus, koordinuojančio seniūnijos neįgaliuosius, kuratore buvo išrinkta Virginija Pauliuvienė. Kol kas kuratoriaus nepavyksta rasti Lekėčių seniūnijoje.

Kalbėdamas apie pastaruosius ketverius veiklos metus S. Rakauskas tvirtino, kad nors metai tiek jam, tiek seniūnijų kuratoriams buvo nelengvi, tačiau visi suplanuoti projektai buvo įgyvendinti.

„Mes, nevyriausybinės organizacijos, nepakonkuruosim nei su paslaugų centru ar privačiom paslaugų teikimo įmonėm. Manau, mūsų organizacijos veiklos pagrindas – bendravimas su žmonėmis. Šiek tiek kitaip turėtų ta veikla vykti, nebūsim pajėgūs teikti tokias kaip paslaugas. Manau, bendravimas – tarsi neįvardijama paslauga“, – kalbėjo organizacijos vadovas.

Kaip priminė S. Rakauskas, dėl suprastėjusios sveikatos jis vienerius metus negalėjo organizacijai vadovauti, jį vadavo kriūkietė Marija Pranskaitienė, kuri pasidalino savo mintimis.

„Būkim biedni, bet teisingi. Siūlyčiau labiau pataupyti, vengti bereikalingo išlaidavimo, bereikalingo įstaigos autobuso marširavimo. Man dirbant pasitaikė atvejis, kuomet buvo prašoma iš Šakių miesto nuvežti į Šakių polikliniką ligonį, autobusas buvo užimtas, vėliau išsiaiškinau, kad pas tą ligonį kieme stovi du automobiliai, svarstau, kodėl artimieji negali pavėžėti. Taip pat norėtųsi daugiau kabinete susiklausymo, bendravimo, kad nebūtų tos įtampos. To linkėčiau ir naujam išrinktam pirmininkui“, – kalbėjo M. Pranskaitienė.

Atsiliepdamas į tokias bendražygės išsakytas mintis S. Rakauskas svarstė, kad draugija neatsisako padėti kiekvienam prašančiam, juolab kad žmonėms rajone vis dar sunku pasiekti rajono centrą. Pirmininkas neatmetė ir socialinio taksi paslaugos atsiradimo Šakių rajone galimybės.

Apie šią problemą plačiau papasakojo barzdiškė, neįgaliųjų draugijos revizijos komisijos pirmininkė Valė Brazaitienė, kuri patikino, kad į Barzdų, Baltrušių pusę jau metai nevažiuoja nė vienas autobusas.

„Mes atskirti nuo rajono centro. Anksčiau buvo atgaivintas maršrutas, prasidėjo karantinas ir vėl atėmė. Autobusas atvažiuoja iki Griškabūdžio ir stovi kurį laiką, tai kodėl negali važiuoti iki mūsų. Jau nebežinom kur kreiptis, rinkome parašus ir pateikėm savivaldybei“, – nepasitenkinimo neslėpė V. Brazaitienė.

S. Rakauskas pasidalino ir kitomis įžvalgomis. Jo nuomone, Seime praktiškai nėra kas atstovauja neįgaliuosius, dažnai Seime sėdintys nežino, su kokiomis problemomis susiduria neįgalieji kaimuose. S. Rakausko pastebėjimu, rajono neįgaliesiems vis trūksta elementarios informacijos apie neįgaliesiems taikomas lengvatas ir socialines garantijas.

Pristatydama neįgaliųjų draugijos pastarųjų ketverių metų finansinę ataskaitą revizijos komisijos pirmininkė V. Brazaitienė paminėjo, kad draugija vykdo tęstinį Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektą, pernai buvo gauta per 16 tūkst. eurų, projekte dalyvavo 176 asmenys.

Šakių savivaldybė taip pat kasmet skiria lėšų transporto paslaugai. Štai pernai gauta 11 tūkst. eurų, lėšos panaudotos vairuotojo atlyginimui, degalams, autobuso eksploatacijai.

„Pernai suteikta vienkartinių transporto paslaugų 128 kartus, pasinaudojo 787 asmenys, pravažiuota daugiau kaip 29 tūkst. kilometrų“, – vardijo revizijos komisijos pirmininkė.

Išklausiusi visų kalbų savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė tvirtino, kad rajono neįgalieji tikrai nepalikti vieni.

„Nesat vieni, kiekvienoje seniūnijoje yra socialinio darbo organizatorius, kuris gali padėti išspręsti ne vieną problemą. Savivaldybė skiria lėšų transporto paslaugų teikimui, jūsų veikloms paremti. Ir būsto pritaikymas neįgaliesiems mūsų savivaldybėje juda tik į priekį. Prašau, su savo problemomis nebūkite vieni, mes visuomet pasirengę jums padėti. Likę visiškai vieni seniūnijose žmonės nėra apleisti, jie yra seniūnijų socialinio darbo organizatorių žiniose, manau, reikia tik daugiau komunikacijos“, – tvirtino D. Pilypaitytė.

Svarbus konferencijos momentas – draugijos pirmininko rinkimai. Buvo pasiūlytos Editos Zabramskienės ir S. Rakausko kandidatūros, balsų dauguma jam dar ketveriems metams ir patikėtas Šakių neįgaliųjų draugijos vairas.

„Noriu padėkoti už pasitikėjimą. Kaip prieš daug metų buvau išrinktas į šias pareigas, esu sakęs, kad darysiu taip, kaip liepia širdis. Taip dirbau visus tuos metus, džiaugiuosi, kad tuo vadovavausi. Jaučiu jūsų palaikymą, todėl norėčiau, kad ir toliau draugijos taryboje dirbtų ta pati komanda“, – kalbėjo S. Rakauskas, o vienas iš pagrindinių savo veiklos darbų ateityje  – ieškoti lėšų Kudirkos Naumiesčio neįgaliųjų dienos centro renovavimui.

Tiesa, iš Gelgaudiškio seniūnijos kuratorių pasitraukus Janinai Račkaitienei, jai buvo nuoširdžiai padėkota, o ateityje bus ieškoma, kuo ją pakeisti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px