Gelgaudiškis gražėja, tačiau dar yra kur pasitempti

gelgaudiskis susirinkimas
Gelgaudiškietis Edmundas Rinkevičius, kaip ir kiti bendruomenės nariai, išreiškė susirūpinimą dėl šiukšlių konteinerių prie miesto civilinių kapinių – žmonės šiukšles turi tempti iš atokiausių vietų, o rūšiavimo galimybės prie jų ribotos. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Gelgaudiškiečiai džiaugiasi savo kraštu – šiais metais čia baigti miestelio projekto atnaujinimo darbai, atsirado nauja turgaus aikštė, vaikų žaidimų aikštelės, įrengta naujų šaligatvių, tvarkoma aplinka. Kaip ir visur, ir čia iki visiško pasitenkinimo trūksta dar kelių dalykų, apie kuriuos vietos gyventojai garsiai ištransliavo susitikime su savivaldybės administracijos vadovais.

Pasikalbėti su bendruomenių atstovais Gelgaudiškyje trečiadienį atvyko savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius, vicemeras Darius Jakavičius ir pats vietos gyventojas, meras Edgaras Pilypaitis. Po mero kalbos apie rajono biudžetą ir savivaldybės planus vietos seniūnas Vincas Dabravolskis trumpai apžvelgė praėjusiais metais nuveiktus darbus. Aktyvūs gelgaudiškiečiai taip pat išsakė nuomonę, ką galvoja apie gyvenimą seniūnijoje. Gyventojai pastebi ir vertina gražiai puoselėjamą miesto aplinką, atnaujintą infrastruktūrą, džiaugiasi glaudžiu tarpinstituciniu bendradarbiavimu, tačiau yra kur pasistūmėti į priekį. Žmones neramina, jog Gelgaudiškio dvaro sodybos parko takeliai jau baigia užželti žole.

„Mūsų parko takai baigia užželt, vietomis jau pieva. Negi nebuvo galimybės jų neapleisti?“ – kelia klausimą aktyvūs bendruomenės nariai.

Meras patikino, jog dabar netikslinga mesti finansavimą į takų tvarkymą, nes dvaro parko laukia projektas, kuriuo bus tvarkoma viskas iš naujo. Naudoti chemikalus purškiant takų žolę dabar neleidžia ekologiniai reikalavimai, o Gelgaudiškio kultūros centro darbuotojas, vietos seniūnaitis Saulius Urbanavičius sako, jog jie prižiūri tik tiek dvaro teritorijos, kiek pajėgia, o svarbiausiai – pagrindinį taką, nes kitur jų darbo jėgos jau nebeužtenka. Seniūnas sako, jog jie dvaro parke šienauja tris kartus, o darbo rankų seniūnijoje šiais metais išties trūko, nes iš Užimtumo tarnybos pagal specialią programą tebuvo gavę tik vieną darbuotoją dešimčiai mėnesių.

„Seniūnija šiais metais buvo užsibrėžusi padaryti vieną šaligatvį, bet padarė tris, nors pagrindinė darbo jėga buvo mesta aplinkos priežiūrai. Mums trūksta tų laikinų darbuotojų, kurių anksčiau gaudavome iš Užimtumo tarnybos. Priimti dirbti visam etatui nėra tikslo, nes ne visus metus yra darbo, reikia tik tam tikram laikotarpiui“, – sako seniūnas.  

Susitikime dalyvavęs verslininkas Edmundas Rinkevičius pastebėjo, jog savivaldybei galbūt reiktų pirkti paslaugas iš šalies, jeigu seniūnija nesuspėja sutvarkyti teritoriją, nes jos pajėgumai per menki.

Rajono meras pastebėjo, jog kartais reikia nuosekliau susidėlioti ir susiplanuoti darbus, reikėtų racionaliai išnaudoti darbo jėgą.

„Žiemą mes čia turėjome tokią diskusiją, kada užgriuvo smarkus snygis. Keistai atrodo situacija, kai seniūnija turi daug technikos, o traktoristas eina sniegą kast su šiūpėle“, – prisiminė rajono vadovas.

Kalbant apie kelius, bendruomenė turėjo ir daugiau pastabų – nors seniūnas V. Dabravolskis ir pasidžiaugė, kad žvyrkelių priežiūrą šįmet gerai atlieka Remigijaus Damkaus įmonė, tačiau vietos gyventojai sako, jog kelio į Skaistakaimį būklė yra labai prasta ir ten verkiant reikia asfalto. Tiesa, anot S. Urbanavičiaus, žvyrkeliai prižiūrimi nekaip – pirmadienį buvo nuprofiliuoti tik antrą kartą per šį sezoną. Dar gelgaudiškiečiams, anot seniūnaičio, neaišku, kas turi šienauti kelkraščius.

Kalbant apie Skaistakaimio kelią, deja, asfalto, pasak mero, tikriausiai teks palūkėti, nes kol kas savivaldybė nusimačiusi sutvarkyti tik jo atkarpą, kuriai yra nupirktas ir techninis projektas, o norint sutvarkyti visą šį kelią tektų Kelių programos lėšas mesti į šį objektą, bet tam vargu ar pritartų rajono taryba.

„Gelgaudiškis jau ir taip buvo linksniuojamas dėl Daukantiškių kaimo Atžalyno gatvės brangaus sutvarkymo ir buvęs vicemeras Bernardinas Petras Vainius yra sakęs, jog dabar mes turėsime kelerius metus „pasėdėti ant atsarginio suolelio“, nes mums, lyginant su kitom seniūnijom, tvarkant tą objektą teko didelė lėšų dalis. Bet aš irgi pritarčiau tai minčiai, kad padarome vieną objektą, bet gerą iki galo ir pamirštam. Bet neaišku, kaip į tokią mintį pažiūrės kiti tarybos nariai“, – sakė E. Pilypaitis.

Kalbant apie kelius dar buvo iškeltas iš žvyrkelio į Kidulius klausimas – tiek valdžia, tiek gyventojai sako, jog asfaltas čia verkiant reikalingas, bet šitas objektas jau yra Kelių direkcijos kompetencijoje ir tik nuo jų priklausys, kada šis kelias bus išasfaltuotas.

Dar vienas sopulys Gelgaudiškyje – medžių graužikų puolamas eglynas, vietinių vadinamas šiliuku. Seniūnas sako, jog mišką nedelsiant reikia gelbėti, nes tas parazitas plečiasi. Seniūnas įsitikinęs, kad jis tvarkyti sausų medžių ten negali, jam reikia specialaus leidimo, tačiau administracijos vadovai pastebėjo, jog sausus nudžiūvusius medžius „išrinkti“ galima ir be leidimo, o medieną galbūt galima panaudoti racionaliai, atiduodant malkas tiems žmonėms, kurie prašo kasmet kuro kompensacijos.

Pasikeitusi tvarka dėl konteinerių prie kapinių taip pat kelia erzelį gelgaudiškiečiams – ar negalima pastatyti po kokį konteinerį prie tų vartelių, kurie yra atokiausiuose kapinių kampuose, kur ir anksčiau žmonės galėdavo išmesti žaliąsias atliekas? Dabar situacija su šiukšlėmis, anot E. Rinkevičiaus, tokia, kad žmonės pila atnešę atliekas į krūvą, tada seniūnija turi mesti pajėgas jas rūšiuoti, krauti į priekabas, o jeigu būtų konteineriai, žmonės mielai rūšiuotų. Be to, svarbu, jog atliekas į vieną vietą reikia atnešti iš tolimiausių kapinių kampelių.

„Negi, seniūne, nebūtų galima padaryti kažkokių tų dėžių tose vietose, kur ir anksčiau buvo?“ – teiravosi ir E. Pilypaitis.

Anot seniūno, kai anksčiau būdavo daugiau tų vietų, tada žmonės atnešdavo ir mesdavo atliekas per tvorą, buvo didžiulė netvarka.

„Čia didžiausią triukšmą kelia kelios moterys, kurios apsiėmusios daug kapų prižiūrėt ir joms kyla nepatogumų, kai per visus kapus po krepšiuką reikia pernešti“, – atremia V. Dabravolskis.

Rajono meras sako, jog seniūnui reikėtų paieškoti sprendimų bei vietų, kur ir kaip įrengti prie kapinių dar daugiau žaliųjų atliekų išmetimo vietų, kad būtų žmonėms patogu.

Gyventojai pastebi, kad tie prie kapinių esantys atliekų konteineriai, į kuriuos turėtų patekti plastiko ir stiklo atliekos, dažnai yra arba užrakinti, arba paliktas mažas tarpelis, kad vos telpa viena maža žvakidė.

Dar vienas žmonių pageidavimas, kurį ištransliavo meras, kad prie kapinių atsirastų laistytuvai, nes kitose rajono civilinėse kapinėse  tai tikrai ne naujiena. Taip pat gelgaudiškiečiai norėtų, kad mieste atsirastų krepšinio aikštė. Žmonės pastebi, jog vaikams žaidimų aikštelių atsirado ir yra kur prisiglausti, o paaugliams užimtumo dar trūksta. Tačiau čia sužibo viltis, jog Gelgaudiškio mokykla nori įgyvendinti grandiozinį projektą ir susitvarkyti stadioną, kuris galėtų tarnauti visų miestiečių poreikiams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.