Pasirašė keturių valstybių bendradarbiavimo sutartį

memorandumas1
Šakiuose viešėjusios Latvijos, Sakartvelo ir Gruzijos šalių delegacijos bei rajono administracijos vadovai sutarė, kad bendradarbiaus ir vykdys mainus tarp savivaldybių. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Spalio 5 d. Šakių rajono savivaldybėje buvo pasirašytas ketinimų protokolas ir keturšalis susitarimo memorandumas, padėsiantis Šakių, Ādaži (Latvija), Dusheti (Sakartvelas) savivaldybėms ir Slobozhanska (Ukraina) gyvenvietės tarybai palaikyti glaudesnius santykius kultūros, švietimo, sveikatos, verslo, turizmo bei kitose srityse.

Praėjusį antradienį Šakių savivaldybės rotušėje atvykusias svečių delegacijas iš Ukrainos, Latvijos bei Sakartvelo pasitiko rajono vadovai, tarybos nariai, administracijos darbuotojai. Jei Ādaži regiono tarybos pirmininkas Māris Sprindžuks bei Dusheti savivaldybės meras Zurab Sekhniashvili Šakiuose lankosi ne pirmą kartą, tai svečias iš Ukrainos, Slobozhanskos gyvenvietės tarybos pirmininkas Ivan Kaminskyi – pirmą kartą. Nuskambėjus minėtų šalių himnams, rajono vadovas Edgaras Pilypaitis pristatė keturšalio susitarimo memorandumo tikslą.

„Europos Sąjunga jau daug metų vykdo specialią Europos kaimynystės politiką, kurios rytinė dimensija šiandien aiškiausiai išsikristalizavo Moldovoje, Sakartvele ir Ukrainoje. Ji skirta pasiekti kuo glaudesnę politinę asociaciją ir kuo didesnio laipsnio ekonominę integraciją. Geri kaimyniniai santykiai su Rytų partnerėmis ir visapusiška parama joms įgyvendinant plačias politines, ekonomines ir socialines reformas – nuoseklus Lietuvos užsienio politikos prioritetas. Džiaugiuosi, kad šiame darbe, kaip ir daugelis Lietuvos savivaldybių, savo vietą randa ir Šakiai“, – kalbėjo meras, atkreipęs dėmesį, kad šis kelių savivaldybių bendradarbiavimas – tai didelis postūmis į priekį, galimybė tobulėti ir atnešti naudos savo kraštui.

Ketinimų protokolą pasirašė rajono vadovas ir Slobozhanskos gyvenvietės Ukrainoje tarybos pirmininkas I. Kaminskyi.

„Šiandien man labai džiugu širdyje, o kartu tai ir jaudinantis momentas, kad pasirašėme memorandumą, kuris tarsi mus įpareigoja bei suteikia didesnes bendradarbiavimo galimybes. Aš norėčiau, kad ateityje vyktų tarp šalių sportininkų, dailininkų mainai. Mums šis bendradarbiavimas  ir jūsų palaikymas yra labai svarbus. Nors mūsų gyvenvietė yra maža ir negali spręsti Ukrainos klausimų, tačiau, manau, šiandien – tai pirmas žingsnis link to, ko mes siekiame“, – kalbėjo I. Kaminskyi.

Pasirašytas ir susitarimo memorandumas tarp Šakių rajono ir Latvijos Ādaži savivaldybės, Sakartvelo Dusheti bei Ukrainos respublikos Slobozhanskos gyvenvietės tarybos.

Abu susitarimai oficialiai atveria draugystės ir bendradarbiavimo galimybes kultūros, švietimo ir sporto, verslo ir turizmo, sveikatos ir aplinkos apsaugos, viešųjų erdvių gerinimo ir kitose srityse.

Po memorandumo pasirašymo mintimis apie viešnagę, būsimą bendradarbiavimą pasidalino ir svečiai.

Ādaži regiono tarybos pirmininkas M. Sprindžuks sakė: „Jau turėjome patirties susipažinti su Gruzija, Lietuva, o šį kartą susipažinome su draugais iš Ukrainos. Daug kas įvyko šiose šalyse per pastaruosius 30 metų. Mūsų visų tikslas būti Europos valstybių narių šeimos dalimi. Mes visi bendradarbiaujam su NATO, mūsų visų bendra problema – „didysis kaimynas“. Manau, kad turime tęsti bendradarbiavimą tarp šalių, nors ir mažomis delegacijomis apsilankant, kaip leidžia pandemijos situacija. O mūsų visų tikslas, manau, turėtų būti, kad galų gale Ukraina ir Gruzija taptų Europos Sąjungos dalimi“, – tvirtino M. Sprindžuks.

Dusheti savivaldybės meras Z. Sekhniashvili pirmiausiai padėkojo už palaikymą. Anot svečio, pastarieji du pandemijos metai buvo išskirtinai sunkūs, turėjo įtakos ir šalių bendradarbiavimui. Jis vylėsi, kad viskas sugrįš į savo vėžes.

Atvykę svečiai savivaldybės vadovams įteikė simbolines dovanas, o mūsiškiai Latvijos, Sakartvelo, Ukrainos delegacijoms aprodė rajoną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px