Ženklai keliuose: mažiau ar daugiau?

aikstele kudirkos gatveje
Kad stovėjimo aikštelės, esančios Šakių miesto centre, neužstatytų automobilių vairuotojai, sklypų savininkai planuoja įrengti rezervuotas stovėjimo vietas. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį antradienį posėdžiavusi savivaldybės Eismo saugumo komisija sprendė, kaip kai kuriose rajono vietose organizuoti eismą, kad dalyviams būtų saugu. Netrukus naujų kelio ženklų atsiras ne tik Šakiuose, bet Aržulupiuose, Plyniuose bei Lukšiuose.

Pirmuoju klausimu Eismo saugumo komisija svarstė Nepriklausomybės g. 4. (Šakiai) gyventojų prašymą įrengti eismą draudžiantį kelio ženklą (už nuosavas lėšas) prie įvažiavimo į namo vidinį kiemą.

„Mūsų privačiose parkavimo vietose, ypač darbo dienomis, yra pristatoma visiškai svetimų automobilių, aplinkinių grožio salonų, „Gulbelės“ lankytojų, darbuotojų ir kitų“, – gyventojų prašymą komentavo jų atstovas Almantas Jakas pridurdamas, kad sklypai yra suformuoti statyti aštuonis automobilius.

Komisijos pirmininkas Arvydas Šlėderis pastebėjo, kad minėtas gyventojų kiemas ribojasi su servitutiniu keliuku, kuris eina į Šakių katilinę, o šioje vietoje ir laisvoje valstybinėje žemėje nesuformuotame sklype teisę statyti automobilius turi visi.

„Žinom, kad stovėjimo vietų mieste trūksta, dar tas pačias mažinam, tai vėl blogai“, – svarstė A. Šlėderis.

Nors buvo siūlyta vidinį kiemą gyventojams atitverti, komisijos narys, policijos atstovas Romualdas Bagdonas siūlė statyti ženklą „Rezervuota stovėjimo vieta“ ir pažymėti stovėjimo ribas.

„Kurie atvažiuoja svetimi, jūs fotografuojat, pranešat per portalą e.policija.lt, o policija atitinkamai imsis priemonių“, – siūlė R. Bagdonas, o komisija jo siūlymui pritarė, tad netrukus aikštelėje turėtų atsirasti nauji ženklai.

Komisija svarstė ir Šakių sodininkų bendrijos „Draugystė“ prašymą įrengti krovininių automobilių eismą ir stovėti draudžiančius ženklus Draugystės 2-ojoje, 3-iojoje, 4-ojoje gatvėse, motyvuojant, kad kelio ženklai reikalingi eismo saugumo gyvenamojoje zonoje gerinimui.

Komisijos narių įsitikinimu, minėtoje sodininkų bendrijos teritorijoje daugiausiai važiuoja tik čia gyvenantys žmonės, be to, sodų bendrija nepateikė aiškesnio motyvo, kodėl norima minėtus ženklus įrengti gatvėse, todėl prašymui nepritarta.

„Ir pačios eismo taisyklės reikalauja – neperkrauti eismo ženklais. O dabar ant kiekvieno kampo po ženklą pastatysim“, – reziumavo šio klausimo svarstymą A. Šlėderis.

Dar vienas svarstytas klausimas, kurį pateikė garažų statybos ir eksploatavimo bendrija „Ratas“. Prašoma leisti įrengti sferinį veidrodį prie išvažiavimo iš teritorijos į Šaulių gatvę. Garažų bendrijos savininkai aiškina, jog šioje vietoje susidaro pavojingos situacijos, kadangi išvažiuojančiam į Šaulių g. vairuotojui sukant į dešinę sunku pamatyti šaligatviu einančius pėsčiuosius, važiuojančius dviratininkus, paspirtukininkus, nes matomumą riboja dešinėje pusėje auganti aukšta gyvatvorė.

Pasak policijos atstovo R. Bagdono, jei želdiniai nėra gyventojo sklypo ribose ir trukdo eismo saugumui, jie turėtų būti pašalinti. Į A. Šlėderio pasiūlymą šioje vietoje leisti įrengti sferinį veidrodį, policijos atstovas išsakė savo nuomonę.

„Ties kiekvienu įvažiavimu dabar statysit veidrodį? Veidrodis nėra kažkokia techninė priemonė, vienas pasidažys lūpas, kitas pasižiūrės, trečias nesupras, kas ten yra. Tuo labiau, jeigu rytas, kai nieko nesimato“, – abejones išsakė pareigūnas.

Situaciją aptarę komisijos nariai priėmė sprendimą sklypo savininkei rekomenduoti gyvatvorę nužeminti, tą padaryti pavedė Šakių seniūnui Daliui Jasevičiui.

Daugiausiai diskutuota dėl Aržuolupių (Šakių sen.) kaimo gyventojų prašymo įrengti kelio ženklą „Ribota masė“ 8 t visoje Aržuolupių kaimo gatvėje, nes šiuo metu eismą ribojantys ženklai galioja tik dalyje šio kelio.

„Žvyrkeliu važiuoja sunkiasvorės transporto priemonės, nors dalyje kelio atkarpos yra ribojantis ženklas, tačiau jį visi stengiasi prašokti. Pagrindinė problema yra kelio dulkėtumas, mes savo lėšomis perkam techninę druską dulkėtumui sumažinti, tačiau ji tampa neefektyvi pravažiuojant sunkiasvorėms transporto priemonėms. Aržuolupių kaimo kelio atkarpa veda į Valiulių tvenkinio poilsio zoną ir ja eina pėsčiomis, važiuoja dviračiais, žmonių saugumui kyla pavojus“, – pasakojo šio kaimo gyventoja Vilija Užupytė.

Posėdžio metu išsiaiškinta, kad yra keli maršrutai, kuriais galima pravažiuoti žemės ūkio technikai ir sunkiasvorėms transporto priemonėms. Buvo kalbama konkrečiai apie vieną ūkininką, kuris minėtu keliu važinėja į savo dirbtuves, nors yra kitas privažiavimas. Buvo siūlyta riboti greitį minėtame kelyje, bet po ilgų svarstymų komisija tenkino gyventojų prašymą.

Klausimą komisijos nariams pristatęs Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis prašė Medžiotojų ir Jaunystės gatve leisti organizuoti vienos krypties, o Kaštonų gatve – dvipusį eismą, tačiau tokiam prašymui nebuvo pritarta, seniūnui rekomenduota pirmiausiai atsiklausti gyventojų.

Dėl kelio ženklų poreikio kreipėsi ir Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius, jų įsigijimui komisija pritarė. Kaip problemines vietas seniūnas įvardijo įvažiavimą pro Lukšių bažnyčią, čia reikia atnaujinti kelio ženklus, draudžiančius važiuoti krovininiams automobiliams. Taip pat prašė leisti įrengti ženklą, draudžiantį stovėti automobiliams Ežero gatvėje, ties išvažiavimu iš Kranto gatvės, mat čia žvejai stato automobilius, kurie trukdo iš minėtos gatvės išsukantiems automobiliams. Komisija rekomendavo ties šaligatviu nubraižyti geltoną ištisinę liniją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.