Kurdami slaptažodžius išradingumu nepasižymi

Kaip rodo kibernetinio saugumo bendrovei „Nord Security“ priklausančio „NordPass“ tyrimo duomenys, mūsų tautiečiai kurdami slaptažodžius fantazija nepasižymi – kaip pernai, taip ir šiemet slaptažodis „123456“ yra populiariausias 2022 m. slaptažodis Lietuvoje.

Antradienį pristatytame tyrime nagrinėjami interneto vartotojų slaptažodžių kūrimo įpročiai. Pateikiami 20 populiariausių slaptažodžių Lietuvoje: 1. 123456, 2. kilobaitas, 3. 123456789, 4. lopas123, 5. labas123, 6. 123123, 7. Matttt24, 8. Nesakysiu, 9. samsung, 10. kompas, 11. kaktusas, 12. qwerty, 13. lietuva, 14. slaptazodis, 15. katinas, 16. kaunas, 17. mantas, 18. asilas, 19. qwerty123, 20. asasas
 
Nepaisant kibernetinio saugumo ekspertų perspėjimų apie neatsakingo slaptažodžių valdymo pasekmes, interneto vartotojai laikosi įsikibę senų įpročių. 73 proc. populiariausių pasaulyje slaptažodžių šiais metais tokie pat, kaip ir pernai. Be to, net 83 proc. slaptažodžių, kurie rikiuojasi šių metų sąraše, gali būti „nulaužti“ greičiau nei per sekundę.

Lietuvoje populiarūs slaptažodžiai atliepia pasaulines tendencijas.

Kaip skelbiama pranešime, kurdami slaptažodžius žmonės nesivargina: paprastos skaičių, raidžių ir simbolių kombinacijos randamos visų analizuotų šalių slaptažodžių sąrašuose. Pavyzdžiui, „123456“ yra dažniausiai naudojamas slaptažodis ne tik Lietuvoje, bet ir Kolumbijoje, Prancūzijoje, Japonijoje ir kitose valstybėse.

Tuo metu populiariausias pasaulyje 2022 m. slaptažodis „password“ (liet. slaptažodis) šiemet naudotas daugiau nei 4,9 mln. kartų. Lietuvoje šis slaptažodis taip pat mėgstamas: „password“ šalies populiariausiųjų sąraše rikiuojasi 37-as, o jo lietuviškas atitikmuo „slaptazodis“ atsidūrė 14-oje vietoje.

Pasak kibernetinio saugumo specialistų, apsaugoti turimas paskyras, naudojant savo vardą, gyvūnų, šalių ar miestų pavadinimus, yra nesaugi, bet itin dažna praktika kone visose šalyse. Kurti slaptažodžius Lietuvoje dažniausiai naudojamas vardas Mantas, „katinas“ išlieka populiariausias slaptažodis gyvūnų kategorijoje. Itin mėgstami ir žodžiai „lietuva“, „kaunas“.

Darbo paskyroms apsaugoti interneto vartotojai neretai naudoja įmonės pavadinimą.

Tyrėjai pastebėjo, kad interneto vartotojų susierzinimas kuriant slaptažodžius atsispindi ir jų slaptažodžių pasirinkimuose. Pavyzdžiui, Kanadoje, Australijoje ir JAV dažnai naudojami slaptažodžiai „fuckyou“, „fuckoff“, „fuckyou1“ ir panašūs. Kita vertus, tarp populiariausių yra ir meilių bei mažybinių žodžių – Lietuvoje mėgstami slaptažodžiai „mamyte“, „saulute“, „kaciukas“.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.