Teršėjai atliekas vis dar verčia miškuose

siuksles rygiskiuose
Rygiškių kaimo miške paliktos atliekos tūno greičiausiai nuo seniai, liūdina toks žmonių abejingumas gamtai ir aplinkiniams. L Poškevičiūtės  nuotr.

Miškai yra atokvėpio vieta norintiems pailsėti nuo šurmulio, tačiau poilsį ar pasivaikščiojimą neretai apkartina šiukšlės, kuriomis kai kurie gyventojai vis dar atsikrato būtent miškuose ar pakelėse. Apie Rygiškių k. (Griškabūdžio sen.) prie Novos rastas krūvas šiukšlių pasidalino socialiniame tinkle viena griškabūdietė.
 
Aiškinti žmonėms, kad šiukšlės kenkia aplinkai ir žmonių sveikatai, jau nereikėtų, tačiau susidaro įspūdis, jog daliai žmonių vis dar atrodo, kad išvežti atliekas į mišką yra paprasčiau ir pigiau nei tinkamai jomis pasirūpinti.

Rygiškių kaime esančioje pamiškėje, kur greta teka Nova, ko gero, įvairios atliekos vežamos jau keleri metai. Čia net kelios krūvos įvairių atliekų: buities prietaisai, televizoriai, stiklo tara, plastikinės automobilių detalės, padangos.

Pasak miestelio seniūno Sauliaus Naumavičiaus, žmonės sąmoningėja ir šiukšles linkę rūšiuoti. Seniūno teigimu, ir seniūnijoje vis rečiau pasitaiko atvejų, kad žmonės šiukšlėmis atsikratytų miške.

„Galimai jos ten stovi nuo anksčiau. Be abejo, jeigu tai privatus miškas, jo savininkas turi susitvarkyti, nes yra atsakingas už savo mišką, – svarstė seniūnas. – Anksčiau į apleistas fermų teritorijas Bliuviškiuose, Patašinėje žmonės veždavo atliekas, bet mes laikas nuo laiko apvažiuojam tokias vietas, apžiūrim.“

Vėliau po pokalbio, seniūnas iš karto ėmėsi iniciatyvos ir iš minėtame kaime esančio miškelio išvežė visą automobilį televizorių korpusų.

„Greičiausiai sutvarkėm ne tą vietą, bet radom ir griškabūdietės socialiniame tinkle pasidalintą prišiukšlintą miško vietą. Čia tik surinksim stiklą ir padangas, dėl plastikinių automobilių detalių, tarsimės su MAATC įmone, gal jie padės išgabenti“, – kalbėjo S. Naumavičius.

Kalbintas VĮ „Valstybinė miškų urėdija“ Šakių regioninio padalinio vadovas Povilas Steponavičius taip pat pastebėjo, kad bėgant metams išmetamų šiukšlių kiekiai miškuose mažėja. Jis tai sieja su žmonių sąmoningumu bei platesnėmis galimybėmis atliekas rūšiuoti nekenkiant gamtai. P. Steponavičiaus pastebėjimu, vis dar miškai tampa vietos, kuriose savo atliekas šalina autoservisai.

„Jei miškininkai visgi užfiksuoja, randa šiukšles, patys ir sutvarkom. Šiuo metų laiku populiariu yra atsikratyti automobilių padangų, vis dar pasitaiko krūvomis suverstų statybinių bei buitinių atliekų“, – kalbėjo padalinio vadovas.

Anot P. Steponavičiaus, pasitaiko, kad privačių miškų savininkai dešimtim metų nesilanko savo miškuose, todėl ir nežino, kas jų valdose darosi. Pašnekovas sako: kiekvienas esame atsakingas už mus supančią aplinką. Jis primena, kad miške atsiduriančios atliekos irdamos pavojingas medžiagas išskiria ir į aplinką, tad prašo gyventojų visomis atliekomis pasirūpinti saugiai, kad jos nekeltų pavojaus žmogui ar aplinkai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.