Išmokos po padidinamuoju stiklu: Andrius Tapinas skaidrina toliau

tapinasA Umbraso nuotr
Gintarė MARTINAITIENĖ

Visuomenininkas ir žurnalistas Andrius Tapinas, inicijavęs tarybos narių valdiškų lėšų skaidrinimo projektą, ugnį kaitina vis labiau. Jo užvirtą košę jau ne vienoje savivaldybėje sprendžia teisėsaugos institucijos, dėl kilusio skandalo iš pareigų nusprendė trauktis ir Švietimo, mokslo ir sporto ministrė, prezidento patarėjas. Žurnalistui sunkiai sekėsi sulaukti norimos informacijos iš Šakių, nors naujai išrinktas meras Raimondas Januševičius sako, jog šiuo metu turima medžiaga pateikta.

Tik pradėjęs pareigas eiti R. Januševičius, dar gegužės 3 d. vykusiame Finansų ir rajono plėtros komitete informavo, jog savivaldybė dėl nepateiktos informacijos iš advokatų kontoros gavo teisinę pretenziją. Jis teiravosi, kodėl dar kovo mėnesį gautas „Laisvės TV“ prašymas nebuvo tenkintas ir informacija nepateikta.

Buvęs meras Edgaras Pilypaitis aiškino, jog tuo metu jis atostogavo, o Tarybos veiklos  administravimo skyriaus vedėja Inga Kanapeckienė teigė, kad ji dėl išaiškinimo dėl duomenų apsaugos kreipėsi į koleges – vedėjas Ritą Vaičiūnienę, Jūratę Šneideraitienę, bet jokio atsakymo nesulaukė.

„Mes savavališkai negalime pateikti, tarybos nariai neša atsakomybę, aš negavau pritarimo“, – sakė I. Kanapeckienė ir informavo, kad „Skaidrinam“ projektą užsukusiam Andriui Tapinui rekomenduota kreiptis į pačius tarybos narius, nurodyti jų kontaktai.

Jai pritardamas E. Pilypaitis sakė, kad jeigu „Inga savavališkai būtų pateikusi duomenis, būtų dar didesnis skandalas“, ir priminė, kad buvo kreiptasi į tarybos narius, bet pritarimo nesulaukta. Be to, išmokų ataskaitos ketvirčiais yra viešinamos savivaldybės svetainėje, tačiau A. Tapinui rūpi ne tik detali išmokų ataskaita, tai yra, ne tik kokio dydžio bendra išmoka, bet kiek konkrečiai lėšų kuris narys išleido kanceliarijai, transportui, reprezentacinėms ar kitoms su tarybos nario veikla susijusioms išlaidoms ir kaip už jas atsiskaitė. Mūsų savivaldybėje yra 10 eilučių, į kurias galima surašyti patirtas išmokas. Tačiau esmė, kad tai pagrindžiančių čekių ar sąskaitų mūsų savivaldybės administracijai pateikti nereikia, užpildoma tik išmokų ataskaita, o pagrindžiančius dokumentus turėti yra kiekvieno tarybos nario sąžinės bei atsakomybės reikalas. Tokia tvarka numatyta ir mūsų savivaldybės Reglamente. Be to, pagal Reglamentą ši išmoka „kiekvieną mėnesį – iki 10 dienos – avansu pervedama visiems tarybos nariams į jų nurodytas banko sąskaitas.“

„2021 m. pakeista tvarka, kad rinkti čekiai ar sąskaitos saugomi pas tarybos narius, išmokų naudojimą pagal paskirtį pavesta kontroliuoti kontrolierei, Kontrolės ir audito tarnybai. Tai galima paklausti, kokių neatitikimų ir nusiskundimų ši tarnyba rado tose ataskaitose“, – sakė E. Pilypaitis ir pridūrė, kad kontrolierė Asta Domeikienė į viešą erdvę jokios išvados nepateikė ir ugnies nenugesino.

„Finansinius dokumentus kiekvienas tarybos narys yra įpareigotas saugoti iki einamųjų metų kovo 31 d. Tai reiškia, kad už 2022 m. net prievolės nelikę kažką pateikti“, – tarybos posėdžio metu svarstė buvęs meras, dabar opozicijos lyderis E. Pilypaitis pridurdamas ir tai, kad ne merui tarybos nariai atskaitingi.

tarybos nariu ismokos
Lentelėje – tarybos narių (abėcėlės tvarka) išmokos. Pirmoje grafoje pateiktos 2019–2022 m. su tarybos nario veika susijusios išlaidos, o antroje – kiek tarybos nariai praėjusiais metais gavo lėšų už faktiškai dirbtą laiką.


A. Tapinas prašė duomenų už 2019–2022 m., tai yra už visą kadencijos laikotarpį, tad neaišku, kiek tarybos narių jų išlaidas pagrindžiančius čekius tebeturi. Kaip girdėjome, panaši tvarka buvo Kauno savivaldybėje, iš pareigų dėl kilusio skandalo nusprendė trauktis ministrė, o prezidento patarėjas paaiškino, kad dalies išlaidų nesugebėtų pagrįsti. Abu anksčiau buvo Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai.

Jei žvilgteltume į 2019–2022 m. viešai skelbiamas Šakių rajono savivaldybės išmokų ataskaitas, matytume, kad daugiausiai lėšų per tą laikotarpį išleido tarybos narė Aušrelė Pukinskienė (21 tūkst. 300 eurų), nedaug nuo savo žmonos atsilieka ir Romas Pukinskas (21 tūkst. 101 euras), tačiau jie abu nemažą kadencijos dalį neėmė išmokų, kuriuos skaičiuojamos pagal faktiškai dirbtą laiką posėdžiuose (prie šių išmokų dar grįšime). Toliau pagal išlaidų sumą būtų Valdas Stankūnas (20 tūkst. 769 eurai), Martinas Eimutis (20 tūkst. 444 eurai), minimaliai nuo kolegos atsilieka dabar jau buvęs tarybos narys, susisiekimo viceministras Mindaugas Tarnauskas (20 tūkst. 424 eurai). Mažiausiai šių išmokų yra gavę buvęs meras E. Pilypaitis ir vicemeras Darius Jakavičius, nes jiems jos mokamos tik nuo pernai liepos, mat tiesiog tik tada susizgribta, kad šios išmokos gali būti mokamos ir jiems.   

Net keletas tarybos narių dirbo nepilną kadenciją (Valda Ugenskienė, Vidmantas Muraška, Juozas Žemaitis), tad jų ir išmokos mažesnės. Iš dirbusių visą kadenciją mažiausiai išmokų yra gavęs Mantas Ižganaitis (5 tūkst. 911 eurų), nes 2021–2022 m. jų buvo atsisakęs visai. Tarp mažiausiai gavusių – Bernardinas Petras Vainius (13 tūkst. 423 eurai), Rima Rauktienė (13 tūkst. 399 eurai), Gerda Dobrovolskytė (13 tūkst. 252 eurai). Visų tarybos narių 2019–2022 m. gautos išmokos – lentelėje.

Galima paminėti, kad 2021 m. iš viso tarybos nariams išmokėta beveik 95 tūkst. eurų, dar ankstesniais metais ši suma siekė 108 tūkst. eurų, o pernai išmokų išmokėta kiek daugiau nei 115 tūkst. eurų.

Kaip minėta, be su tarybos nario veikla susijusiomis išlaidomis, kiekvienam tarybos nariui dar mokama už faktiškai dirbtą darbo laiką atliekant šias pareigas, kai laikas apskaičiuojamas pagal posėdžių protokolus. Tad jei žvilgteltume ne į visą kadenciją, o tik į pernai metus, daugiausiai už darbą posėdžiuose gavo Gerda Dobrovolskytė (1 tūkst. 139 eurai per metus), Margarita Liukaitienė (877 eurai), Antanas Burkšaitis (842 eurai), Rasita Grincevičienė (833 eurai).

Pernai šių išmokų savivaldybėje išmokėta kiek daugiau nei 13 tūkst. eurų, 2021 m. – 9 tūkst. 550 eurų. 2020 m. – per 10 tūkst. eurų.

Tarybos posėdžio metu E. Pilypaitis vylėsi, kad „Seime kilusios diskusijos, užregistruotos pataisos sudėlios taškus ant „i“, nes dabartinis teisinis reglamentas itin skylėtas, svarstoma, galbūt tarybos nariai galėtų gauti fiksuotą darbo užmokestį ir nereikėtų patirtas ar galimai net nepatirtas išmokas pakišinėti po įvairiausiomis išlaidų eilutėmis. Kita vertus, retorinis klausimas, kiek tai būtų teisinga aktyviai įvairius posėdžius lankančių ir ypač retai juose pasirodančių kolegų atžvilgiu.

R. Januševičius informavo, kad reaguojant į teisinę pretenziją buvo „pateikta ta medžiaga, kurią turėjome“.

Penktadienį vyksiančiam savivaldybės tarybos posėdžiui, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija teiks papildomą sprendimo projektą ir, siekiant didesnio skaidrumo, siūlys, kad išmokų naudojimą pagal paskirtį kontroliuotų ne tik Apskaitos skyrius, savivaldybės kontrolierė, bet ir Etikos komisija, nes pradėjus viešinti išlaidų naudojimą atsiskleidė nepakankamas ar net apskritai kontrolės nebuvimas savivaldybėse.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.