Savivaldybės ir privačios bendrovės ginčuose teismas padėjo tašką

gelgaudiskio_valymoGintarė MARTINAITIENĖ

Atrodo, kad savivaldybė gali lengviau atsikvėpti dėl UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“, su kuria teismuose bylinėjosi ketverius metus. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas rugsėjo 19 dieną priėmė neskundžiamą nutartį, kuri atvėrė kelią naujų įrenginių statybai Gelgaudiškyje.

Nuotr. Nors bendrovė siekė, kad būtų rekonstruojami dabar esantys valymo įrenginiai ir nestatomi nauji, po paskutiniojo teismo sprendimo šis jų siekis žlugo.

Ne tik per tą laikotarpį, kol vyko teismo procesai, netrūko įvairiausių nesutarimų tarp savivaldybės ir UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“. Vieni teismo procesai baigdavosi, jų sprendimai būdavo skundžiami, prasidėdavo kiti ir taip ketverius metus... Jau nekalbant apie saliamonišką sutartį, pagal kurią savivaldybė bendrovei mokėjo milijonus.

Galiausiai, rugsėjo 19 dieną, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutarė, kad jų sprendimas galutinis ir neskundžiamas.
 
Siekė ginti savo interesus

Nesutarimų esmė tarp UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ ir savivaldybės, kaip patvirtina ir teisėjų kolegija, nesikeičia - viena pusė, tai yra savivaldybė, pasisako už naujų valymo įrenginių statybą, o bendrovė visuomet akcentavo, kad reikia rekonstruoti esamus. Teisėjų kolegija nustatė, kad pareiškėjas (UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“) siekė apginti savo, o ne viešąjį interesą. Vienintelė bendrovės veikla yra nuotekų tvarkymas. Nors ir buvo akcentuojama, kad bendrovė gina gelgaudiškiečių interesus, kaip rašoma nutartyje, nei bendrovė, nei jos atstovai tam neturėjo jokių įgaliojimų. „Pareiškėjas nepateikė jokių įrodymų, patvirtinančių, kad jis yra įgaliotas ginti Gelgaudiškio bendruomenės interesus. <...> Bendruomenės interesai yra atstovaujami per vietos savivaldos organą - savivaldybės tarybą“, - rašoma nutartyje.

Privatus verslas, o ne aplinka

UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“, skųsdama ankstesnius teismų sprendimus, nuogąstavo, kad pastačius naujus valymo įrenginius gali būti nutraukta sutartis tarp bendrovės ir savivaldybės. Tačiau kol kas, kaip rašoma nutartyje, įrenginiai dar tik numatomi statyti, su pareiškėjo interesais tai nesusiję ir jie nepažeidžiami. Sprendimuose nenurodyta, kokie įrenginiai bus statomi ir net nenumatyta statybos darbų pradžia. Be to, nors bendrovė siekė įrodyti, kad toje vietoje, kur numatyta statyba, ir ji yra priskiriama „Natura 2000“ teritorijoms, reikia atlikti poveikio aplinkai vertinimą, tačiau to padaryti jai nepavyko. „Iš pareiškėjo skundo matyti, kad jo interesai yra susiję ne su aplinkos apsauga, o su privačiu verslu. Pareiškėjas nenurodė jokių konkrečių atsakovo padarytų pažeidimų, turinčių ar galinčių turėti poveikį aplinkai“, - nutarė teisėjų kolegija.

Atsirado galimybė

Savivaldybė ne kartą guodėsi, kad europinių pinigų, skirtų naujų įrenginių statybai, įsisavinimas pratęstas bene penkis kartus. Ne kartą keista ir statybai numatyta vieta. Dabar, atrodo, atsirado galimybė Gelgaudiškyje pastatyti naujus valymo įrenginius. Belieka sulaukti, kada bus galima teikti atitinkamas paraiškas ir įgyvendinti projektą, nes daugelis terminų ir galimybių, dėl ilgai užsitęsusių teismų, jau praleista.

Įspės dėl sutarties nutraukimo

Kadangi teismo sprendimas neginčijamas ir palankus savivaldybei, jau šiandien posėdžiaujanti rajono taryba turėtų įgalioti administracijos direktorių pasirašyti ir įteikti UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ pranešimą apie nuotekų priėmimo ir dorojimo paslaugų sutarties galiojimo nepratęsimą. Tiesa, šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka. Minėtos sutarties terminas baigiasi ateinančių metų balandžio 5 dieną ir apie jos nutraukimą privaloma įspėti prieš 180 dienų. Ją nutraukus, savivaldybė išsinarpliotų iš privačios bendrovės suregzto voratinklio. Pagal saliamonišką sutartį, ji bendrovei mokėjo pinigus, kurių lyg ir neturėjo mokėti, bet tai privalėjo daryti, nes įpareigojo toji gudriai surašyta sutartis, kurią savivaldybė išnarpliojo visai neseniai. Per visą laikotarpį bendrovei savivaldybė atseikėjo beveik 2 mln. litų. Jau vien šiais metais iš savivaldybės biudžeto ,,Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiams” sumokėta beveik 870 tūkst. litų. Kol sutartis oficialiai nebus nutraukta, pinigai turės būti mokami toliau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.