M. Bastys – absoliutus rinkimų nugalėtojas

biuletenisGintarė MARTINAITIENĖ

Spalio 28 dieną Šakių rinkimų apygardoje socialdemokratas Mindaugas Bastys sutriuškino konservatorių Algirdą Klimaitį. Rinkėjai, kaip ir per 2008 metais vykusius rinkimus, buvo palankūs M. Basčiui. Socdemas varžovą įveikė surinkęs 61.78 proc. balsų, Algirdas Klimaitis pelnė 35.48 proc. balsavusių rinkėjų pasitikėjimą.

Nuotr. M. Bastys laimėjo absoliučiai visose Šakių rinkimų apygardos apylinkėse. Už jį balsavo beveik 62 proc. rinkėjų.

Nors pirmasis rinkimų turas parodė, kad išankstinėmis prognozėmis vadovautis negalima, tačiau pasitvirtino tų spėliojimai, kurie sėkmę antrajame rinkimų ture pranašavo socialdemokratui M. Basčiui. Jis nuo savo varžovo, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionys demokratai kandidato Algirdo Klimaičio, atsiplėšė vos pradėjus plaukti pirmiesiems rezultatams. Apie pusę vienuoliktos vakaro jau buvo suskaičiuoti visų 37 Šakių rinkimų apygardos apylinkių balsai. Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, už M. Bastį balsavo 6972 rajono rinkėjai (61.87 proc.) už A. Klimaitį buvo atiduoti 3998 piliečių balsai (35.48 proc.). Po pirmojo turo socialdemokratų kandidatas buvo surinkęs beveik 24 proc. balsų, A. Klimaitis – apie 19 proc.
 
Visgi rinkėjų aktyvumas buvo nedidelis. Rinkimuose dalyvavo 37.05 proc. rajono rinkėjų. Iš 30412 sąraše buvusių rinkėjų sekmadienį balsavo 11268. Pirmajame rinkimų ture pilietinę valią buvo pareiškę šiek tiek daugiau nei 50 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių. Per 2008 metais vykusius rinkimus į Seimą, kai buvo renkamasi tarp Jono Šimėno ir M. Basčio, rinkėjų aktyvumas buvo panašus kaip ir šįkart.

Tokio pranašumo, kokį šiuose rinkimuose pademonstravo M. Bastys, nebuvo seniai. Jis laimėjo absoliučiai visose 37 apylinkėse. Didžiausio palaikymo socialdemokratas sulaukė Slabadų (88.46 proc.), Barzdų (80.43 proc.), Panovių (79.53 proc.) apylinkėse. Likusių apylinkių rinkėjai jam atidavė taip pat didžiąją dalį savo balsų. A. Klimaitį labiausiai palaikė gerdžiūniškiai (48.06 proc.), griškabūdiečiai (46.76 proc.), žvirgždaitiškiai (46.43 proc.) bei Šakių miesto Aušros apylinkės (46.36 proc.) rinkėjai. Tačiau jei žiūrėtume, kiek tose pačiose apylinkėse palaikė M. Bastį, rezultatas triuškinantis. Už socialdemokratą niekur nebuvo mažesnio nei 50 proc. rinkėjų palaikymo. Ypač didelio palaikymo jis sulaukė ir iš kitų po pirmojo rinkimų turo pasitraukusių kandidatų. Jį rėmė valstiečiai, darbiečiai, tvarkiečiai bei liberalcentristai. A. Klimaitis sulaukė vienintelio „Drąsos kelio“ kandidato Donato Stakišaičio palaikymo. Kaip bebūtų, tendencijos aiškios, rinkėjai nori, jog jų interesus Seime atstovautų kairiosios politinės jėgos.

Pasak Šakių rinkimų apygardos pirmininkės Irenos Haase, rinkimai praėjo ramiai. Be to, apylinkių komisijų darbas buvo kur kas lengvesnis nei prieš dvi savaites, kai reikėjo skaičiuoti net trijų rūšių biuletenius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.