Skatinamas vietos bendruomenių savarankiškumas

pinigaiBalandžio 25 dienos posėdyje rajono savivaldybės taryba patvirtino vietos bendruomenių savivaldos 2013 - 2015 metų programos lėšų vietos bendruomenių sprendimams įgyvendinti rajono savivaldybėje skyrimo ir naudojimo tvarkos aprašą (toliau Aprašas). Programos įgyvendinimui šiais metais iš valstybės biudžeto yra skirta 8 mln. litų. Mūsų rajono bendruomenės pasidalins 66,5 tūkst. litų.
 
Programos paskirtis – skatinti vietos bendruomenių savivaldą ir savarankiškumą, sudarant galimybes vietos bendruomenėms spręsti joms aktualius klausimus ir tenkinti bendruomenių viešuosius poreikius. Pasak rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Algimanto Damijonaičio, šiais metais vietos bendruomenių savivaldai skirta 4,4 tūkst. litų daugiau nei pernai, t.y. 66,5 tūkst. litų. Be to, Vietos bendruomenių savivaldos programos lėšų vietos bendruomenių sprendimams įgyvendinti rajono savivaldybėje skyrimo ir naudojimo tvarkos aprašas šiemet patvirtintas ne vieneriems, o trejiems metams. Tai rodo, kad bendruomenės vaidina vis svarbesnį vaidmenį šalies gyvenime.

Rajono savivaldybės tarybos patvirtintame Apraše numatyta, kad Barzdų, Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Kidulių, Kriūkų, Kudirkos Naumiesčio, Lekėčių, Lukšių, Plokščių, Sintautų, Slavikų, Sudargo, Šakių, Žvirgždaičių seniūnijose sudaroma po vieną vietos bendruomenės tarybą, kuriose dirba demokratiškais principais išrinkti 9 – 12 narių. Tinkamomis finansuoti laikomos veiklos, tenkinančios vietos bendruomenių viešuosius poreikius: pažeidžiamųjų bendruomenės narių ir grupių poreikių tenkinimas, vaikų ir jaunimo užimtumas, kultūriniai ir švietėjiški renginiai, viešųjų erdvių ir aplinkos kokybės gerinimas, sportas ir sveikatinimas, bendruomeninės veiklos organizavimas ir  kitos, vietos bendruomenės gyvenimo kokybę gerinančios, iniciatyvos.

Jiems  įgyvendinti rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio įsakymu lėšos paskirstytos pagal šiuos kriterijus: bazinė / vienoda dalis visoms seniūnijoms po 2 tūkst. 500 litų ir likusi dalis - pagal seniūnijos gyventojų skaičių einamųjų metų sausio 1 dienos duomenimis. Daugiausiai lėšų – 12 tūkst. 750 litų bus skirta Šakių seniūnijai, mažiausiai – 3 tūkst. 163 litai atiteks Žvirgždaičiams. Vidutinė suma, kurią gaus kitos seniūnijos siekia nuo 3 iki 5 tūkst. litų. Vietos bendruomenių savivaldos programas ir šiemet koordinuos Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grinutė Šnirpūnienė bei savivaldybės atstovas Algimantas Damijonaitis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.