Šakių seniūnijos bendruomenės nesutarė dėl bendros veiklos

vbtAsta GVILDIENĖ
 
Gegužės 9 dieną Šakių seniūnijoje susirinko per dvi dešimtis pačių aktyviausių ir daugiausiai visuomeniniame gyvenime dalyvaujančių Šakių seniūnijos darbuotojų, bendruomenių pirmininkų ir seniūnaičių. Į susirinkimą atvyko ir abiejų religinių bendruomenių atstovai. Jo metu buvo aptarti aktualiausi seniūnijos darbai, perrinkti vietos bendruomenės tarybos (VBT) nariai. Daugiausiai ginčų kilo dėl sprendimo, kur panaudoti VBT veiklai skirtus pinigus.
 
Nuotr. Šiais metais dauguma Šakių seniūnijos bendruomenių balsavo už pinigų pasidalijimą lygiomis dalimis, o ne vieno didesnio ir naudingesnio darbo  atlikimą.
 
Susirinkimo pradžioje Šakių seniūnas Alfonsas Jakas trumpai pristatė seniūnijos veiklą ir svarbiausius artimiausioje ateityje suplanuotus darbus. Kaip pagrindinius darbus jis įvardijo aplinkos, kaimo teritorijų ir gatvių tvarkymą, apšvietimą, miesto puošimą ir gėlių priežiūrą, kapų tvarkymą ir, žinoma, žiemos tarnybą. „Miesto kapinėse nupjauta apie dvylika medžių. Dar devyni dėl taršos ir avarinio stovio greičiausiai bus nupjauti ateinantį rudenį“, - teigė seniūnas. Pasak jo, seniūnija laimėjo žvyruotų kelio dangų remonto darbus – per metus po porą kartų už gautus priežiūros pinigus keliai bus nugrederiuoti, ne kapitališkai sutvarkyti, o pataisyti, kad kaimo gyventojai galėtų jais naudotis.

A.Jakas apgailestavo, kad labai ribotos galimybės apšviesti miesto gatves per visą naktį. „Nors teigiama, kad daugiausiai nusikaltimų įvyksta tamsiuoju paros metu – vagystės, išvartomos šiukšliadėžės, bet gegužės pabaigoje, taupydami lėšas, būsime priversti atjungti miesto gatvių apšvietimą, - tvirtino jis. – Žmonės turi jėgų ir jas panaudoja ne ten, kur reikia. Jei ateitų pas mane, surasčiau sunkesnių darbų negu apversti šiukšliadėžes.“ Pasak Šakių seniūno, didžiausią nuostolį padarė ilgapirščiai, matyt, pasipelnymo tikslais iš J.Lingio parko pavogę devynias nuo sovietinių laikų čia stovėjusias špižines šiukšlines, sveriančis po 35 – 40 kg. „Špižiaus kaina šiuo metu pakilusi 800 – 900 litų už toną, todėl ir paviliojo ilgapirščius“,  - teigė jis, kviesdamas žmones, policijos pagalbininkus stebėti savo teritorijas, palaikyti tvarką.

A.Jako teigimu, šiuo metu viešuosius darbus seniūnijoje dirba 18 asmenų. Vienas po trijų dienų buvo atleistas. Artėja vasara, šienavimo metas, tad seniūnijos darbuotojai turės daug darbo tvarkydami ir gražindami aplinką, kad nesiskųstų nei šakiečiai, nei mieste viešintys svečiai. Seniūnas informavo, kad kreipėsi į savivaldybės tarybą dėl lėšų šienavimo traktoriuko pirkimui.

Kadangi nuostatuose numatyta, kad VBT gali sudaryti nuo devynių iki dvylikos narių, tad visi seniūnaičiai, kaimo ir religinių bendruomenių atstovai į ją įeiti negali. „Praėjusiais metais VBT sudarė dvylika narių, tad, manau, kad ir šiemet pačioje didžiausioje seniūnijoje jų turėtų būti nemažiau“, - kalbėjo A.Jakas. Vienbalsiai buvo nuspręsta, kad kuo daugiau nuomonių ir minčių, tuo geriau ir lengviau dirbti, tad buvo pritarta praėjusiais metais dirbusių VBT narių kadidatūroms. Pasikeitė jaunimo atstovė. Vietoj Modestos Domeikaitės VBT dirbs Akvilė Valatkaitytė. Vietoj dviejų Girėnų bendruomenės atstovų liko tarybos narys Zigmas Povilaitis, vietoj antrojo pasiūlyta Išdagų bendruomenės pirmininkė Lidija Mykolaitienė.

Patvirtinus VBT narius ir ilgai nesvarsčius, antrai kadencijai vadovauti perrinktas Ritinių bendruomenės centro pirmininkas Kęstutis Kasperavičius, jo pavaduotoju tapo seniūnaičių seniūnaitis Vytautas  Andziulevičius, o sekretore - Asta Jakaitienė.

Vietos bendruomenių tarybos bus renkamos ir kitose rajono seniūnijose, kad galėtų įgyvendinti Vietos bendruomenių savivaldos  programą, pagal kurią, kaip jau minėjome, mūsų rajono seniūnijos pasidalins 66,5 tūkst. litų. Tai 4,4 tūkst. litų daugiau nei pernai. Šakių seniūnijai atitenka didžiausioji – 12 tūkst. 750 litų dalis.

Kur panaudoti šiemet gautus pinigus? L.Mykolaitienė prašė pinigų sutvarkyti didžiulei balai prie konteinerių aikštelės ir šiek tiek skirti jaunimui, kad galėtų nupirkti inventoriaus neseniai įrengtai žaidimų aikštelei. Evangelikų liuteronų kunigo Virginijaus Kelerto teigimu, pinigai labai pagelbėtų automobilių stovėjimo aikštelės prie Sutrikusio intelekto žmonių dienos užimtumo centro sutvarkymui. A. Valatkaitytė prašė paremti Jaunimo forumą, kuris po daugelio metų vyks dalinai ir mūsų rajone, kad kuo daugiau jaunų žmonių galėtų jame dalyvauti. Šakių seniūnas pažadėjo, kad artimiausiu metu tiek bala Išdaguose, tiek aikštelė prie klebonijos bus sutvarkytos, o jaunimas galėtų nusimatyti lėšų dalyvavimui iš savo projekto. Jo manymu nereikėtų visų pinigų išsidalyti. Kiekvienai bendruomenei tektų maždaug po 1400 litų.

Didelių darbų už tiek nepadarysi, todėl seniūnas pasiūlė du sprendimo būdus: kiekvienai bendruomenei nupirkti po žoliapjovę – tada visi gautų po naudingą įrankį aplinkai susitvarkyti - arba už visus gautus pinigus sutvarkyti apšvietimą ir taką iki Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios. Kadangi pernai buvo tvarkytos šios bažnyčios prieigos – perdaryti laiptai, tad daugelis VBT narių nesutiko su tokiu sprendimu. Z.Povilaitis siūlė padalyti bendruomenėms po 500 litų, o už kitus pinigus padaryti vieną didelį, visiems matomą darbą. Tačiau didžioji dauguma balsavo už pinigų pasidalijimą lygiomis dalimis. Taip bednruomenės savo viduje pasidarys tai, ką mano esant  reikalingiausia.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px